1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Väliskomisjoni ja riigikaitsekomisjoni liikmed kohtuvad Euroopa kolleegidega Soomes
Väliskomisjoni ja riigikaitsekomisjoni liikmed kohtuvad Euroopa kolleegidega Soomes

Väliskomisjoni ja riigikaitsekomisjoni liikmed kohtuvad Euroopa kolleegidega Soomes

Riigikogu väliskomisjoni ja riigikaitsekomisjoni liikmed osalevad täna ja homme Helsingis välis- ja julgeolekupoliitika (CFSP) ning julgeoleku- ja kaitsepoliitika (CSDP) konverentsil.

Delegatsiooni juhtiv väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson ütles, et Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika on jõudnud otsustavasse murdepunkti. “Eurooplastel tuleb otsustada, kas soovitakse kujuneda reaalselt globaalseid trende mõjutavaks jõuks või keskendutakse vähima ühisnimetaja taha, ühenduse enda sees üha suurema surve alla sattuva liberaalse demokraatia kaitselahingutele,” ütles Mihkelson.

Tõsiasi, et Euroopa Komisjoni uueks presidendiks saav Saksamaa endine kaitseminister Ursula von der Leyen ei julgenud programmilises kõnes Euroopa Parlamendi ees rääkida naabruspoliitikast, suurtest välispoliitilistest väljakutsetest ega ka euroopaliku väärtusruumi ahenemisest, räägib Mihkelsoni sõnul paraku sellest, et poliitika kõige kõrgemal tasemel on konjunktuurne ja üha enam populistlik.

„Euroopa ei vaja tugeva käega, vaid tugeva närvi ja veendunud põhimõtetega uusi liidreid,” ütles Mihkelson. Ta lisas, et välispoliitiliselt saab Euroopa Liidule lähikuudel kõige kriitilisem olema olukord Ukraina ümber, sest õhus on tunda Müncheni ja Jalta meeleolusid.

Riigikaitsekomisjoni esimees Andres Metsoja sõnul on sellises formaadis toimuvad Euroopa Liidu liikmesriikide parlamentide riigikaitse- ja väliskomisjonide delegatsioonide kohtumised olulised, et saada kõrgel tasemel ülevaadet ja rääkida kaasa Euroopa Liidu välis-, julgeoleku- ja kaitsepoliitika teemadel.

„Konverentsi teemad on olulised. Hübriidohtude osas on Eestil kogemus, mida jagada,“ ütles Metsoja. „Teine ja mitte vähem olulisem on vahetult suhelda kolleegidega, et mõistaksime üksteist senisest paremini nii Euroopa ida- kui ka lõunasuunalises tegevuses.“

Avateemana käsitletakse konverentsil julgeoleku väljakutseid Läänemere piirkonnas ja Arktikas. Vastavasisulise ettekande peab Soome president Sauli Niinistö. Videosilla vahendusel osaleb konverentsil ametist lahkuv Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja Federica Mogherini.

Pärastlõunases sessioonis räägitakse Atlandiülesest ühtsusest globaalsetes suhetes ja Euroopa Liidu kaitseküsimustest. Reedel toimuvad arutelud poliitilisest arengust Lääne-Balkanil, hübriidohtude tõrjumisest, Lähis-Ida poliitilistest suundumustest, kliimamuutusest ja turvalisusest.

Delegatsiooni kuuluvad väliskomisjoni liikmed Anti Poolamets ja Raimond Kaljulaid, riigikaitsekomisjoni aseesimees Kalle Laanet ja komisjoniliige Ants Laaneots.

Head Uudised GoodNews