1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Jõgevamaal tunnustati edukamaid elukestvaid õppijaid
Jõgevamaal tunnustati edukamaid elukestvaid õppijaid

Jõgevamaal tunnustati edukamaid elukestvaid õppijaid

Elukestev õpe
Laureaadid, nominendid ja nende esitajad
Foto: Andres Vöörmann

Sadala rahvamajas toimunud elukestvale õppele pühendatud tänuüritusel pälvis tänavu tunnustuse Jõgevamaa aasta õppija Jõgeva põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja ja treener Kaire Põldmaa. Jõgevamaa aasta koolitajaks kuulutati fotograaf Johannes Haav, koolitussõbralikumaks organisatsiooniks aga Jõgeva Kodutütred.

Kaire Põldmaa lõpetas põhikooli Lääne-Virumaal Simunas. Rakvere gümnaasiumis õppis ta majandusklassis. Teadlik valik saada kehalise kasvatuse õpetajaks ajendas aga põhjalikumat tähelepanu pöörama treeningutele ja bioloogiale. Tallinna ülikooli kehakultuuriteaduskonda õppima asunud, kutsuti Põldmaa korvpalli mängima TLÜ/Volta naiskonda Eesti meistriliigas.

„Tartu ülikoolis magistriõppe teisel kursusel võtsin vastu otsuse enne ülikooli lõpetamist ka välismaal õppida. Kandideerisin Valencia ülikooli ning osutusin valituks. Sügisel lendasin Hispaaniasse ja nii saigi minust vahetusüliõpilane. Valencias keskendusin põhjalikult ujumise ja korvpalli algtõdedele,“ rääkis Põldmaa.

Jõgevamaa Aasta Õppija Kaire Põldmaa
Foto: erakogu

Kehalise kasvatuse õpetajana Jõgeva põhikoolis töötab Kaire Põldmaa viiendat aastat. Ennast pidevalt täiendama ajendavad noort pedagoogi nii eriala kui ka hobi. Pärast neljakuulisel kursusel osalemist sai temast rahvusvaheliselt litsentseeritud treener bodyart`is. Nüüd treenibki ta igal kolmapäeval oma töökaaslasi. Bodyart on kogu keha treening, mis baseerub viiel traditsioonilisel Hiina meditsiini elemendil. Harjutused on koos hingamisega kombineeritud ühtseks tervikuks ja mõjutatud nii joogast, füsioteraapiast, erinevatest idamaistest tehnikatest kui ka tavapärasest jõutreeningust.

Kaire Põldmaa on õppinud ka vesiaeroobika treeneriks: “Treeneriõpingud on mulle andnud juurde enesekindlust, julgust  ja parema suhtlemisoskuse. Suurenenud on tutvusringkond, laienenud silmaring. Kasuks on tulnud hea ja julgustav tagasiside. Kehalise kasvatuse õpetaja oskusi saan kasutada trenne juhendades, trennides vajaminevaid oskusi aga koolis õpetades.“

Kaire Põldmaa on õppinud ka naisterõivaste konstrueerimist. „Praegu on õmblemine veel hobi, naisterätsep või moelooja ma ei ole. Võib-olla tulevikus saab see kõrvaltööks õpetaja- ja treeneriametile, õmblemistuba mulle koju juba tehti.”

„Olen õppinud seda, mida olen tahtnud, ikka endale. Kuidagi loomulikult on läinud nii, et saan oma teadmistega teistegi jaoks kasulik olla. Kõik on võimalik, kui on tahtmine ja huvi,“ märkis Kaire.

Tunnustuse Jõgevamaa aasta koolitaja 2017 laureaat, vabakutseline fotograaf Johannes Haav on koos MTÜ Piltijad teiste liikmetega õpetanud erinevate põlvkondade inimesi tegema loodus- ja portreefotosid, lavastama fotokompositsioone. „Koolitustel oleme tutvunud erineva fototehnika ja tehnoloogiaga, korraldanud õppereise erinevatesse Eesti piirkondadesse. Erilist tähelepanu on pööratud Peipsimaale kui kahe kogukonna ja kultuuri kokkupuutelealale,“ lausus Haav, kes ka praegu juhendab fotograafiakursust Mustvees. Johannes Haava fotokoolis osalenud edukamad harrastajad on saanud näitustel eksponeerida oma töid koos kutseliste fotograafidega. Oma õpilastel soovitab Haav pildistada erinevates ilmastikuoludes, ta innustab neid külastama näitusi, tutvustama oma fotosid sotsiaalmeedias.

Aasta Koolitaja Johannes Haav koos harrastuslaulja Margit Soievaga tänuüritusel esinemas
Foto: Andres Vöörmann

Kodutütardel on koolitus väärikal kohal Aasta koolitussõbralikumaks organisatsiooniks valiti tänavu Kaitseliidu Jõgeva maleva noorteorganisatsiooni Kodutütred Jõgeva ringkond. „Oleme maakonna kodutütardele korraldanud mitmesuguseid üritusi isamaalise kasvatuse tugevdamiseks, erinevate teadmiste ja oskuste omandamiseks, positiivsete emotsioonide loomiseks. Toimunud on laagreid, kursusi, õppepäevi, võistlusi, kohtumisi teiste piirkondade kodutütardega,“ ütles ringkonnavanem Leina Kreek. Traditsiooniks on kujunenud erialalaagrite läbiviimine ja kindla teemasuunitlusega õppepäevad.

Jõgeva Kodutütarde ringkonnavanem Leina Kreek
Foto: Andres Vöörmann

Paljud erineva valdkonna inimesed jõudsid  Jõgevamaa aasta õppija valimisel nominendi staatusesse. Põltsamaa ühisgümnaasiumi pikapäevarühma õpetaja ja maleringide juhendaja Maire Haava alustas õppimist koos esimese klassi õpilastega projektis “Male koolidesse” töövihiku ja õpetajaraamatu abil ning kogenuma ringijuhi toel. Tänaseks on tema juhendamisel üle 150 Põltsamaa ühisgümnaasiumi algklassi õpilase nelja aasta jooksul leidnud tee malemängu juurde.

Samuti on nominendiks Põltsamaa ühisgümnaasiumi õpetaja Mari-Liis Kolk, kes klassijuhatajaks spetsiaalselt väljatöötatud keskkonnasõbraliku õppemetoodikaga Gaia klassis.

Anna Haava nimelise Pala kooli algklassiõpetaja Marve Juursalu täiendab end mitmekülgselt, mis võimaldab edukalt teha igapäevatööd, juhendada huvialaringe, korraldada rahvakultuuriüritusi nii koolis kui ka paikkonnas.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev tunnustamisüritusel
Foto: Andres Vöörmann

Pala koolist on nominendiks ka kehalise kasvatuse õpetaja Killu Vunk, kes täiendanud ennast praktilise suusa- ja uisuõppe, eelkooliealiste laste mängulise jalgpallivõistluse ning orienteerumise alal ja osalenud liikumisõpetajate suvekoolis.

Jõgeva täiskasvanute keskkoolist nominendiks esitatud Merje Sarapuu plaanib erialaseid õpinguid sotsiaalvaldkonnas ja soovib omandada kõrghariduse. Selle kooli õpilastest kandideeris tunnustamisele ka Anneli Sokk, kes õpib Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis veisekasvatuse erialal. Anneli sooviks on arendada oma väikest linnu- ja kalakasvatust.

Jõgevamaa aasta koolitaja nominent, Eesti Punase Risti Jõgevamaa seltsi liige ja SA Tartu Kiirabi brigaadi juhtivtöötaja  Ene Viitkin on Jõgeval läbi viinud esmaabi koolitusi elustamise, uppuja päästmise, traumade, mürgituste, külmetamise ja kuumarabanduse alal, . Ta on korraldanud ka koolitusi noortele autojuhilubade taotlejatele, samuti esmaabialaseid koolitusi ettevõtetes ja asutustes, kus õppijateks ka kooliõpetajad ja lasteaiatöötajad.

Koolitamise valdkonnas esitati tunnustamiseks ka Raplamaal paiknevat kaitseliidu kooli, milles end täiendanud ka mitu jõgevamaalast.

Täiskasvanu õppija nädala koordinaator Pille Tutt ja elukestva õppe edendaja Adavere Mõisa Seltsi eestvedaja Evi Rohtla
Foto: Andres Vöörmann

Jõgevamaa aasta õppija , aasta koolitaja ja koolitussõbralikuma organisatsiooni valis välja täiskasvanud õppija nädala maakondlik komisjon koosseisus Jõgevamaa täiskasvanute keskkooli direktor Reet Kikkas, TÕN maakondlik kuraator Pille Tutt, omavalitsuste liidu esindaja Reet Alev, Jõgevamaa aasta õppija 2016 Liis Reimann, Jõgevamaa aasta õppija 2015 Tiina Suban ja Jõgevamaa keskraamatukogu direktor Rutt Rimmel.

Täiskasvanute Õppija nädala tänuürituste korraldamist toetavad Euroopa Liidu Sotsiaalfond ja Eesti Tuleviku Heaks.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews