1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Loodusmuuseum kutsub kõiki loodushuvilisi osa võtma loodusvaatluste maratonist
Eesti Loodusmuuseum kutsub kõiki loodushuvilisi osa võtma loodusvaatluste maratonist

Eesti Loodusmuuseum kutsub kõiki loodushuvilisi osa võtma loodusvaatluste maratonist

Eesti Loodusmuuseum kutsub kõiki loodushuvilisi osa võtma loodusvaatluste maratonist, mis toimub 8. juunil Toompargis. Laupäeval on suurepärane võimalus panna oma loodusvaatlusoskused proovile ja saada põnevaid teadmisi ning praktilisi oskusi.

“Seekordne loodusvaatluste maraton on justkui ettevalmistus jaaniööks,” ütleb Eesti Loodusmuuseumi direktor Heidi Jõks. “Alustuseks saame tuttavaks tihti meie ümber lendavate salapäraselt näivate loomadega nagu nahkhiired ning ööliblikad, keda me sageli märgata ei oska. Praktiliste oskustena saab aga kaasa vikatiga niitmise ning saunaviha meisterdamise kogemuse.”

Alustuseks saame tuttavaks tihti meie ümber lendavate salapäraselt näivate loomadega nagu nahkhiired ning ööliblikad, keda me sageli märgata ei oska. Praktiliste oskustena saab aga kaasa vikatiga niitmise ning saunaviha meisterdamise kogemuse.

Eesti Loodusmuuseumi telk koos välknäitusega on avatud 12-22. “Meie näitusel on väljas mitmeid eksemplare, mida tavaliselt külastajatel võimalik näha ei ole,” ütleb Eesti Loodusmuuseumi kogude osakonna juht Lennart Lennuk. “See annab võimaluse linnas elavate liikidega lähemalt tutvuda ja nende liigiomadusi tundma õppida.”

See annab võimaluse linnas elavate liikidega lähemalt tutvuda ja nende liigiomadusi tundma õppida.

Maratoni raames toimub mitu Loodusmuuseumi töötajate juhendatud retke ja töötuba nii eesti kui vene keeles. Osaleda saab vee-elustiku- ja linnuvaatlusel, nahkhiireretkel, ööliblikate vaatluspüügil, välknäitusel ja saunaviha valmistamise töötoas. Ilma sobivusel toimub vikatiga niitmise töötuba. “Juhendatud retked pakuvad suurepäraseid teadmisi ja oskusi linnas elavate liikidega koos eksisteerimiseks,” lisab Lennart Lennuk ja julgustab kõiki tasuta retkedele ja töötubadesse registreerima Fientas.

Miks üldse tasub teha loodusvaatlusi? Iga vaatlus on väärtuslik: nii tavalised kui haruldased liigid levivad, vähenevad või paljunevad ajas ning järjepideva jälgimise kaudu saavad teadlased tänu kogutud vaatlustele olulist infot. Iga huviline, kes aitab vaatlusi teha ning vaatlusi andmebaasi sisestada, panustab seeläbi teadusesse ja loodushoidu. Vaatluste tegemiseks ei pea tundma paljusid liike. Vaatlusi võib sisestada ka ebatäieliku infoga, kõik vaatlused vaatavad spetsialistid üle.

Iga huviline, kes aitab vaatlusi teha ning vaatlusi andmebaasi sisestada, panustab seeläbi teadusesse ja loodushoidu.

  • Samal ajal toimuvad Vanalinna päevade raames üritused ka Loodusmuuseumis, Lai tänav 29a.
  • Rohkem infot leiab meie kodulehelt.
Head Uudised GoodNews