1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunstioksjon
  4. HAUS GALERII SÜGISOKSJON! Elmar Kitse “Talvine linnavaade uisutajaga” näitab sõja-aasta viimaseid rahuhetki
HAUS GALERII SÜGISOKSJON! Elmar Kitse “Talvine linnavaade uisutajaga” näitab sõja-aasta viimaseid rahuhetki

HAUS GALERII SÜGISOKSJON! Elmar Kitse “Talvine linnavaade uisutajaga” näitab sõja-aasta viimaseid rahuhetki

Elmar Kits. Talvine linnavaade uisutajaga 1941. õli, lõuend 38 x 43.5 cm (raamitud)
Elmar Kits. Talvine linnavaade uisutajaga
1941. õli, lõuend 38 x 43.5 cm (raamitud)

Haus Galerii sügisoksjonil kunstipubliku ette jõudvate suurepärast teoste hulgas leidub nii Eesti kunsti varasema ajastu kui uuema modernse kunsti perioodi loomingut. Elmar Kitse õlimaal “Talvine linnavaade uisutajaga” 1941. aastast on pilt idüllilisest pealinnast, mille kohale on tegelikult juba tõusnud sõja vari.

Elmar Kits (1913-1972) lõpetas kunstikooli “Pallas” 1939. aastal erakordselt tugevas lennus, kust võrsus ohtralt legendaarseid kunstnikke ja asus juba järgmisel aastal seal samas ametisse õppejõuna.

Järgmistel kümnenditel võime näha, kuidas Elmar Kits kasutab oma silmapaistvat annet ja liigub pidevalt katsetades, hämmastava kergusega erinevate stiilide ja laadide vahet, puudutades ühtlasi nii impressionismi kui kubismi. Nii kriitikud kui ka nõukogudeaegsed kunstiinstitutsioonid jagasid talle vaheldumisi küll kiitust, küll laitust, ent Elmar Kits jätkas kõigele vaatamata oma rada, mille üle võis otsuseid langetada ainult tema ise.

1940-ndate aastate algus oli vaatamata keerulistele ajaloolistele oludele Elmar Kitse jaoks loominguliselt produktiivne ja õnnelik ajajärk. Ühtviisi leiame tema loomingust nii maastikke, natüürmorte ja linnavaateid (sõda tõi kaasa küll ka uue žanri: hävitatud linn) ja on teada, et Elmar Kitse lemmikuks oli eelkõige just talvine linn.

Käesoleval oksjonil olev “Talvine linnavaade uisutajaga” on meeleolukas jäädvustus ühest kargest varatalvisest päevast, mil taevas on kõrge ja vaatamata maali dateeringule, mis jutustab meile karmist sõja-aastast, libiseb mööda värsket jääd uisutaja kui vaibumatu elurõõmu märk. Hoolimata väheldasest formaadist on kunstnik loonud siin osavalt paigutatud perspektiivide abil põnevalt liigendatud ruumi, kus vaatajat õhutatakse piiluma ka selle punaseks võõbatud majakese nurga taha.

30. oktoobril algusega kell 18.00 läheb Haus Galeriis aadressil Uus tänav 17, Bremeni käigus, enampakkumisele suurejooneline valik Eesti nimekaimate kunstnike teoseid. Töödega saab galeriis tutvuda ka praegu. Rohkem infot leiab Haus Galerii koduleheküljelt!

Järvi Pust

Head Uudised GoodNews