1. Avaleht
  2. Haridus
  3. KiVa kiusuennetusprogrammiga liitusid kaks Ukraina sõjapõgenikele loodud kooli
KiVa kiusuennetusprogrammiga liitusid kaks Ukraina sõjapõgenikele loodud kooli

KiVa kiusuennetusprogrammiga liitusid kaks Ukraina sõjapõgenikele loodud kooli

KiVa teadus- ja tõenduspõhise kiusuennetusprogrammiga liitusid kaks Eestis tegutsevat Ukraina kooli: Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi (TLG) Räägu Kool ja Vabaduse Kool. Kui tavapäraselt saavad koolid liituda KiVa programmiga õppeaasta alguses, siis sõjast tingitud olukorra valguses tegi Kiusamisvaba Kooli sihtasutus erandi, tulles vastu Ukraina koolide soovile liituda programmiga õppeaasta käigus. Mõlema kooli liitumist KiVa programmiga rahastab ka ettevõtja ja haridusinvestor Märt Lume.

“Need kaks väga erilistel asjaoludel loodud kooli soovisid kohe algusest peale teadlikult toetada turvaliste suhete kujunemist ja hoolivat suhtluskultuuri. Seetõttu kaasasime nad rõõmuga KiVa-koolide perre, planeerisime nende kujunemisprotsessi arvestava liitumisteekonna ja toetasime õpetajaid KiVa metoodika kasutuselevõtul,” täpsustas SA Kiusamisvaba Kooli sisujuht ja juhatuse liige Kristiina Treial erandkorras liitumise tagamaid.

TLG Räägu Kooli õppejuhi Külle Viksi sõnul liitus kool KiVa programmiga, kuna turvalisuse tagamine on kogu koolipere ühine eesmärk. ”Meie kooli lapsed ja nende pered on valinud Eesti ja Eesti kooli, kuna usaldavad meie ühiskonna turvalisust. Rahu hoidmine, üksteise aktsepteerimine ja turvalisus nii koolis kui kogu maailmas peab alguse saama iga inimese enda seest,” täpsustas Viks.

Vabaduse Kooli motivatsioon KiVa programmiga liituda seisnes samuti koolikeskkonna kohese turvalisuse tagamise vajaduses. “Kiusamisega tuleb tegeleda ennetavalt, kiirelt ja süsteemselt,” sõnas Vabaduse kooli tugimeeskonna juht Merili Murakas. “Eelkõige oli vajadus metoodika järele, mis on teadus-  ja tõenduspõhine ning et kaasatud oleksid kõik kooli meeskonnaliikmed,” lisas Murakas.

Briti Nõukogu, kes kaasrahastas kahe kooli eritingimustel liitumist KiVa programmiga, peab oluliseks toetada kõigi Eestis elavate laste heaolu ja vaimset tervist. “Need lapsed on jõudnud Eestisse sellise koormaga, mida ükski laps ei peaks kandma. Meie eesmärk on luua neile siin võimalikult toetav keskkond, et lapsed ei tunneks ennast tõrjutuna,” sõnas Briti Nõukogu Eesti esinduse juht Ursula Roosmaa.

  • Kiusamisvaba Kooli sihtasutuse poolt Eesti koolides levitatava KiVa programmi kohta saab rohkem lugeda Kiusamisvaba.ee.
  • Ukraina koolide liitumise projekt on ellu viidud Briti Nõukogu programmi “People to People Cultural Engagement Programme” raames. Lisateave Briti Nõukogu tegevuse kohta leiab Britishcouncil.ee.
Monika Kuzmina Peatoimetaja