1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Leia rohetähisega toitu Tallinna Restoranide Nädala menüüdest!
Leia rohetähisega toitu Tallinna Restoranide Nädala menüüdest!

Leia rohetähisega toitu Tallinna Restoranide Nädala menüüdest!

Eile alanud Tallinna Restoranide Nädala raames pakuvad 17 Tallinna restorani rohetähisega toitu. Euroopa rohelise pealinna 2023 Tallinna algatusel loodud rohetähis märgistab keskkonnasõbralikke restoranitoite ning selle eesmärk on suunata järjest rohkem tähelepanu keskkonda säästvate otsuste olulisusele toidukultuuris.

„Eelmisel aastal töötasime välja restoranitoitudele keskkonnasäästliku toidu kriteeriumid, sellel aastal on hea meel näha rohetähiseid juba 17 restoranis. Restoranide pakutaval valikul on oluline roll külastajate harjumuste kujundamisel ja näeme, et aina enam restorane soovib olla keskkonnasõbraliku toidukultuuri eestvedajaks,“ ütles Tallinna abilinnapea Joosep Vimm. Ta lisas, et Tallinn jätkab rohelise pealinna aastal restoranide innustamist kriteeriumite kasutusele võtmisel ja loodab, et inimesed hakkavad üha rohkem väärtustama neile pakutavat keskkonnasõbralikku toitu.

Rohetähis on restoranitoitudel, mis vastavad vähemalt ühele kriteeriumile: vegantoit, mahetoit, kohalik rohumaa- või metsloomaliha, kohalik looduslikku päritolu kala.

Restoranitoitude keskkonnakriteeriumid on välja töötanud Tallinna, Euroopa rohelise pealinna 2023 algatusel Tallinna Strateegiakeskus koos Civittaga. Sellel restoranide nädalal on liitunud järgmised restoranid: Barbarea, FARM, Fotografiska, Guru, Kolm Sibulat, Lee, Lendav Maaler, MOON, Oasis Restaurant, Ocean 11, Orangerie, Paju Villa, Peet Ruut, Rudolf, Salt, Smak ja ÜLO.

Restoranitoitude keskkonnakriteeriumid:

  • VEGANTOIT
  • Vegantoit on taimne toit, mis ei sisalda ühtegi loomset koostisosa.
  • MAHETOIT
  • Mahe- ehk mahepõllumajanduslik ehk ökoloogiline toit tähendab tooteid ja saadusi, mis on toodetud ning ettevalmistatud mahepõllumajanduse nõuete kohaselt.
  • KOHALIK ROHUMAAVEISE- JA LAMBALIHA VÕI METSLOOMALIHA
  • Rohumaaveise- ja lambaliha on pärit rohumaade karjatamisel põhinevast Eesti loomakasvatusest. Metsloomaliha on saadud Eesti looduses vabalt kasvanud loomade küttimisest.
  • KOHALIK LOODUSLIKKU PÄRITOLU KALA
  • Looduslikku päritolu kalaliigid, mis on püütud kohalikest veekogudest (Läänemeri või Eesti siseveekogud).
  • Täpsema info restoranitoitude keskkonnakriteeriumite kohta leiab SIIT.
Head Uudised GoodNews