1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Nõmme lapsi õpetatakse raudtee läheduses ohutumalt liikuma
Nõmme lapsi õpetatakse raudtee läheduses ohutumalt liikuma

Nõmme lapsi õpetatakse raudtee läheduses ohutumalt liikuma

Alates novembrist alustati Nõmme koolides raudteeohutuskoolitustega. Kokku koolitatakse kuni jaanuarikuuni pea 2000 last.

Nõmmel mängib raudtee olulist rolli, autode järjekorrad tõkkepuude taga ja rongiviled on Nõmmel igapäevane nähtus. Seoses Keila-Tallinn liinile kiirrongide lisandumisega, on Nõmme linnaosas, raudteejaamade ümbruses asuvatel ülekäiguradadel teravalt üles kerkinud ohutusküsimused. Enim segadust tekitab rongiliikluse muudatus algkoolilastes.

Eesti Raudtee ohutussaadikud Marius Kupper ja Tarvi Viisalu viivad kaheksas Nõmme koolis erinevatele kooliastmetele läbi raudtee ohutuskoolituse selleks, et lapsed paremini mõistaksid raudteega kaasnevaid riske ja ohte. „Raudteeohutuskoolitused annavad lastele teadmised õigeks käitumiseks raudtee läheduses ning aitavad ennetada ohtlikke olukordi,“ rääkis Eesti Raudtee ohutusjuht Tarvi Viisalu. “Tihtipeale kuuleme lastelt koolides, et mõni nende sõber on raudteel ohtlikku olukorda sattunud ning kahtlemata aitavad sellised koolitused mõtestada lahti juhtunud olukordi. Lapsed kuulavad alati huviga ning küsivad palju küsimusi ning meie lootus on, et nad aitavad hiljem neid sõnumeid veelgi laiemalt jagada,” lisas ta.

Kolmes koolis on koolitused toimunud. “Oleme tänulikud Eesti Raudteele, et nad nii operatiivselt reageerisid ja sellises mahus ohutuskoolitusi läbi viivad. Käisin ise Hiiu koolis loengut kuulamas. Videoid vaadates ja ettekannet kuulates tuli mitmel korral koos auditooriumiga ohata, sest nende nappide pääsemiste vaatamine oli väga emotsionaalne,” tõdes Nõmme linnaosavanem Karmo Kuri.

“Minu enda laste igapäevane koolitee kulgeb üle Pääsküla jaama ülekäigu. Seetõttu oleme ohutusest raudteel juba varasemalt palju rääkinud ning ka läbi harjutanud. Koolituselt saime mõned uued teadmised, mida koos läbi arutasime,” lisas ta.

Koolitusel saavad lapsed teavet õigest käitumisest raudtee läheduses – mida tohib ja mida ei tohi teha ning näidatakse ilmestavaid kaadreid elulistest sündmustest, kus raudteeohutusreegleid on rikutud. „Raudteed ületades ole alati tähelepanelik ning arvesta, et rong ei pruugi jaamas peatuda ning ohu korral ka parima tahtmise juures lihtsalt ei jõua peatuda,” tõi Karmo Kuri välja koolitusest olulisima.

  • AS Eesti Raudtee ohutussaadikud on selle aasta jooksul koolitanud juba pea 3000 last üle Eesti nii koolides kui ka lasteaedades. Koolitused on kohandatud vastavalt laste vanuserühmale.
Head Uudised GoodNews