1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid: hind, mida Valgevene rahvas maksab vabaduse eest, on kujuteldamatu ja jõhker
President Kaljulaid: hind, mida Valgevene rahvas maksab vabaduse eest, on kujuteldamatu ja jõhker

President Kaljulaid: hind, mida Valgevene rahvas maksab vabaduse eest, on kujuteldamatu ja jõhker

Vabariigi President kohtus täna hommikul Kadriorus Valgevene opositsiooniliidri Svjatlana Tsihhanovskajaga, et arutada viimaseid arenguid Valgevenes ning Eesti ja kogu demokraatliku rahvusvahelise kogukonna võimalusi praegusele režiimile surve avaldamiseks.

„Tallinnast Minskisse on 800 kilomeetrit. Seda ei ole palju, aga tegelikult on Valgevene rahvas meie inimestele veel palju lähemal. Me oleme teie kõrval ja me teeme omalt poolt, mis võimalik, et Valgevene rahval oleks võimalik vabalt valida oma tee,“ ütles president Kaljulaid kohtumise järel. Ta toonitas oma sõnavõtus veelkord ka seda, et see, millise tee ja poliitika Valgevene rahvas ühel hetkel valib, on nende enda otsus. „Aga igal rahval peab olema õigus ise oma tee valida.“

Viimasele aastale tagasi vaadates tõi president Kaljulaid välja, et rahvusvahelisel tasandil on Valgevenes toimuv nö „tagasi kaardil“. „Veel paari aasta eest oli lihtne ka siinsamas Euroopa pealinnades ignoreerida selle režiimi olemust, sellega mitte tegeleda. Täna see enam nii ei ole, kellelgi ei ole mingeid illusioone, seda on Valgevene rahvas kindlasti juba saavutanud,“ sõnas Vabariigi President ning lisas, et loomulikult sooviks kõik näha kiireid muutusi, sest terror, mille all Valgevene inimesed igapäevaselt elavad, kus vaba sõna hind võib olla vabadus või elu, on kujuteldamatu, jõhker ja inimvaenulik.

Eesti riigipea rõhutas vajadust töötada järgmise Euroopa Liidu sanktsioonipaketi kallal nii, et astutavad sammud halvaks võimalikult suures ulatuses režiimi rahavoo. „Ka tänasel kohtumisel saime kinnitust, et tugevad ja mõjusad sanktsioonid on Valgevene rahva huvides ja neid oodatakse. Loomulikult mõjutab see ka Valgevene elanikke, ka Euroopa ettevõtteid ja nende äri, aga see on väike hind võrreldes sellega, mida juba tänaseks on tulnud maksta Valgevene rahval,“ sõnas president Kaljulaid.

Kohtumisel arutati ka muid võimalusi tänast Valgevene režiimi survestada. Eesti on ÜRO julgeolekunõukogu liikmena juba kahel korral tõstatanud selle teema ka julgeolekunõukogus. „Alates homsest oleme me selle maailma kõige olulisema läbirääkimistelaua eesistujad ning luban, et vajadusel oleme valmis kiirelt reageerima ning hoiame Valgevene teemat fookuses,“ ütles president Kaljulaid pressikonverentsil.

Vabariigi President nõudis oma avalduses ka kõigi poliitvangide vabastamist ning kutsus Valgevene võime oma rahva vastu suunatud terrorit lõpetama. „Lõpetage vangistamised, lõpetage piinamised! Need lõpevad ühel hetkel nagunii ja Valgevene rahvas saab vabaks. Kõiki teie tegusid mäletatakse. Iga maski taga on tegelikult nägu, iga käsu taga on keegi, kes on selle käsu andnud. Ja kõik nad peavad ühel päeval oma tegude eest vastutama. See on meie ühine hool ja vastutus, see on meie kohustus,“ ütles president Kaljulaid.

Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja on täna visiidil Eestis. Päeva jooksul kohtub ta siin erinevate poliitikutega ning õhtul vaatavad Vabariigi President ja Tsihhanovskaja Vabal Laval etenduvat Valgevene revolutsiooni traagilistele sündmustele pühendatud näidendit „Error 403“, mille on lavastanud Valgevene Vaba Teatri asutaja Nikolai Halezin.

Monika Kuzmina Peatoimetaja