1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tants
  4. Rahvatantsijate kõrgeima tunnustuse pälvis tänavu Rita Mändla
Rahvatantsijate kõrgeima tunnustuse pälvis tänavu Rita Mändla

Rahvatantsijate kõrgeima tunnustuse pälvis tänavu Rita Mändla

Täna antakse Tallinna raekojas üle rahvatantsijate kõrgeim tunnustus – Ullo Toomi nimeline rahvatantsustipendium. Traditsiooniliselt Ullo Toomi sünniaastapäeval välja antava kõrge preemia pälvib tänavu Pärnu tantsuõpetaja Rita Mändla.

Ullo Toomi Fondi haldusnõukogu esinaise Ilma Adamsoni sõnul on Rita Mändla teinud meie tantsumaastikul märkimisväärset tööd. Pärnus tegutseva rahvatantsuansambli Kajakas juhina on ta juba aastaid andnud lastele ja noortele edasi armastust rahvatantsu vastu.

Kajakas tähistas sellel hooajal 70. juubelit. Rita Mändla on olnud sellest 44 aastat ansambli kunstiline juht. Tantsija ja õpetajana on tänavune laureaat olnud rahvatantsuansambliga seotud 51 aastat.

„On märkimisväärne, et just tänu Rita Mändla oskuslikule juhtimisele on Kajakas säilitanud ansamblistaatuse. Rita pühendunud töö nendel aastatel on toonud rahvatantsu juurde mitu põlvkonda pärnakaid,“ rõhutab Ilma Adamson.

Ullo Toomi stipendiumit antakse välja 34. korda. Ullo Toomi Fond asutati 1987. aastal, et jäädvustada mälestust Ullo Toomist ja väärtustada rahvatantsualast tegevust. Stipendiumi varasemate laureaatide seas on näiteks legendaarsed tantsujuhid Maie Orav, Mait Agu, Ilma Adamson, Helju Mikkel, Ülo Luht jt. Stipendiumi annavad välja Eesti Rahvuskultuuri Fond ja Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus koostöös Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsiga.

Head Uudised GoodNews