1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. SOOJENDUSVALIMISED I 7000 õpetajat avavad üle Eesti ligi 100 jaoskonda, et koguda toetushääli hariduskriisi lõpetamiseks
SOOJENDUSVALIMISED I 7000 õpetajat avavad üle Eesti ligi 100 jaoskonda, et koguda toetushääli hariduskriisi lõpetamiseks

SOOJENDUSVALIMISED I 7000 õpetajat avavad üle Eesti ligi 100 jaoskonda, et koguda toetushääli hariduskriisi lõpetamiseks

Ligi 7000 õpetajat ühendav Eesti Haridustöötajate Liit kogub sel nädalal ligi 100 koolimajas ja rahvaalgatus.ee keskkonnas allkirju nõudmistele, mis antakse üle uuele Riigikogule. Liidu juhi Reemo Voltri sõnul on eesmärk innustada inimesi Riigikogu valimistel osalema ning poliitikuid hariduse probleeme lahendavaid otsuseid langetama.

Foto: Eesti Haridustöötajate Liit

„Teeme valimisteks soojendust või miks mitte ka peaproovi. Kõik on sisuliselt nagu päris, hääletada saab nii digiallkirjaga kui panna füüsilise sedeli hääletuskasti. Hääle andmise punktideks on koolimajad üle Eesti, millest paljud on 5. märtsil ka valimisjaoskonnad,” selgitas Eesti Haridustöötajate Liidu (EHL) juht.

„Eesti õpetajatel on selle algatusega kaks eesmärki. Esiteks, panna inimesed juba varakult teadvustama: igaühe hääl loeb ja oma toetust tasub avaldada. Kindlasti mine valima! Ning teiseks, panna uue Riigikogu ette konkreetsed ettepanekud Eesti hariduskriisi lõpetamiseks, mille taga seisavad Eesti õpetajad ja meie väga paljud toetajad,” ütles Voltri.

Õpetajad koguvad toetusallkirju pöördumisele, mille kohaselt Eesti haridus on seni maailma tipus, aga käes on kriis ning kiirete muutusteta Eesti hariduse kvaliteet kiiresti langeb. Liidu kinnitusel on Eesti õpetajad ülekoormatud, alamakstud ning OECD riikide seas ühed vanemad, sest noorte õpetajate järelkasv peaaegu puudub. Eesti suurima õpetajate esindusorganisatsiooni pöördumise kohaselt lahkuvad kvalifitseeritud õpetajad aina rohkem töölt ning pädevat asendust ei tule.

Foto: Eesti Haridustöötajate Liit

„Aga tipptasemel õpetajatest sõltub, kas Eesti inimeste elatustase kasvab, kas ühiskond hoiab kokku ning kuidas elab eesti kultuur. Praeguse hariduskriisi jätkudes on ohus nii meie kõigi sissetulek, Eesti ühiskonna üksmeel kui ka eesti kultuuri kestmine,” rääkis Voltri.

„Igaüks võiks endalt küsida, kas ta tahab usaldada oma lapsed väljaõppinud ja motiveeritud õpetajate hoolde – või leppida sellega, et klassi ees on hädapärast kohatäiteks leitud inimesed. Praegusel kursil oleme professionaalseid õpetajaid kaotamas ning kiiresti teel allakäigu suunas. Kes tahab seda muuta, võiks anda toetusallkirja,” ütles haridustöötajate juht.

Pöördumisega nõutakse Riigikogult koolijuhtidele suuremat võimalust õpetajate palkade diferentseerimiseks, palgatõusu nii koolide kui lasteaedade õpetajatele ning õpetajate ülekoormuse lõpetamist. „Need on täna Eesti hariduse kõige tõsisemad probleemid, millest on räägitud aastaid, aga lahendusi on alati tulnud liiga vähe ja liiga hilja,” sõnas Voltri.

Foto: Eesti Haridustöötajate Liit

„Kui need mured lahendust ei saa, siis on meil olude sunnil varsti ainult kuueklassiline põhikool, sest viimaseks kolmeks aastaks pole kvalifitseeritud õpetajaid. Rääkimata sellest, et ühtse eestikeelse hariduse võime ära unustada. Haridus peab olema nii nende valimiste kui üldse poliitika üks keskne teema,” ütles EHLi esimees.

„Seetõttu kutsumegi kõiki eestimaalasi üles andma allkirja, millega koos nõuame, et nii tänastel kui homsetel Eesti noortel peab olema õigus jätkuvalt väga heale haridusele,” selgitas Voltri.

  • Eesti Haridustöötajate Liidu kampaania „Vali Eesti haridus!” kestab 20.–25. veebruarini.
Head Uudised GoodNews