1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO I Jüri Ratas Riigikogu sünnipäeval: oluline on hoida üksteist ja tegutseda üheskoos
VIDEO I Jüri Ratas Riigikogu sünnipäeval: oluline on hoida üksteist ja tegutseda üheskoos

VIDEO I Jüri Ratas Riigikogu sünnipäeval: oluline on hoida üksteist ja tegutseda üheskoos

Riigikogu esimees Jüri Ratas ütles Riigikogu sünnipäevatervituses, et mullu puhkenud ülemaailmne kriis näitas, kui oluline on meil hoida üksteist ja tegutseda üheskoos.

Ratas avaldas lootust, et Riigikogul õnnestub teha laiemat koostööd kõigi inimestega, kelle südames on Eesti tähtsal kohal. „Meie ees on ühine väljakutse – seljatada kriis,“ sõnas Ratas.

Ratas meenutas, et 102 aastat tagasi sai meie iseseisvuse võitnud riik vankumatu nurgakivi, kui 23. aprilli pealelõunal tulid esmakordselt kokku Eestimaa inimeste valitud rahvaasemikud. „Asutava Koguna hakkasid nad ehitama rahva igatsetud Eestit – kindlat riiki, kus on hea elada,“ rääkis Ratas. „Pea 30 aastat tagasi iseseisvuse taastanud Eestis kannab seda vastutust edasi Riigikogu ja 23. aprillil me peame selle sünnipäeva.“

Riigikogu esimehe sõnul tasub tänasele tähtpäevale ka laiemalt vaadata, sest tegemist on Eesti demokraatia päevaga. „See ei olnud, ei ole, ega saa olla enesestmõistetav. Nagu ka meie iseolemine ja käekäik, eeldab rahva võimu teostamine koostööd,“ ütles Ratas.

Ratas soovis Riigikogu sünnipäeva puhul kõigile koostöömeelt. Samuti tervist ja hoolivust.

Eesti esimene demokraatlik rahvaesindus Asutav Kogu tuli esimest korda kokku Tallinnas Estonia kontserdisaalis 1919. aasta 23. aprillil ja valis oma esimeheks August Rei.

Täna õhtul asetab Riigikogu esimees Jüri Ratas parlamendi sünnipäeva puhul kõikide Asutava Kogu liikmete austuseks lilled Asutava Kogu esimehe ja riigivanema August Rei sünnitalus asuva mälestuskivi juurde Kurla külas.

Head Uudised GoodNews