1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Algatatakse Eduard Vilde meenemündi kujunduskonkurss
Algatatakse Eduard Vilde meenemündi kujunduskonkurss

Algatatakse Eduard Vilde meenemündi kujunduskonkurss

imagesEesti Pank kuulutab Eduard Vilde 150. sünniaastapäeva puhul välja kirjaniku loomingule pühendatud meenemündi kujunduskonkursi, millest oodatakse osa võtma nii üksikisikuid kui ka autorite kollektiive.

Eesti Panga kokku kutsutud meene- ja mälestusmüntide ideekavandeid hindava nõuandva kogu ettepanekul emiteerib Eesti Pank järgmise aasta kevadel Eesti kultuuritegelaste sarjas Eesti kirjaniku Eduard Vilde sünniaastapäevale pühendatud hõbedast meenemündi. 4. märtsil 2015 möödub Eduard Vilde sünnist 150 aastat.

Hõbedast meenemündi nominaalväärtus on 10 eurot. Kujunduse kohustuslikeks elementideks on Eesti Vabariigi suur riigivapp, tekst „Eesti Vabariik“ ja aastaarv 2015 mündi aversil ning nimiväärtus koos eurotähisega (10 €) reversil.

Konkursi nõuetekohaselt vormistatud kavandite esitamise lõpptähtaeg on 12. detsember 2014 kell 12.00 Eesti Pangas aadressil: Mündižürii Eesti Pank Estonia pst 13 15095 Tallinn. Konkursi reglemendi täpsete tehniliste, osalemise ja hindamise tingimustega saab tutvuda Eesti Panga veebilehel.

Kujunduskonkursil osalev autor või autorite kollektiiv võib esitada ka rohkem kui ühe kavandi. Eesti Panga kokku kutsutud žürii teeb meenemüntide kujunduskonkursside tulemused teatavaks hiljemalt 18. detsembril 2014. Kujunduskonkursi viiele paremale kavandile makstakse pärast müntide emiteerimist autoritasu, sh on võidutöö autoritasu 2000 eurot.

Eesti Panga juurde loodud meene- ja mälestusmüntide ideid hindav nõuandev kogu loodi möödunud aasta detsembris eesmärgiga analüüsida meene- ja mälestusmüntide ideid ning saada eksperthinnang eelseisvate aastate Eestile oluliste sündmuste, tähtpäevade ja isikute tähistamiseks, mille puhul kaaluda meene- või mälestusmündi väljaandmist.

Eesti Pank kogub ettepanekuid meene- ja mälestusmüntide väljaandmiseks panga posti ja e-posti aadressi ning Eesti Panga veebilehe liidese kaudu. Laekunud ettepanekud esitab Eesti Pank analüüsimiseks ja eksperthinnangu saamiseks nõuandvale kogule. Nõuandva kogu ettepanekute põhjal otsustab Eesti Panga juhatus meene- ja mälestusmüntide tootmise.

Nõuandva kogu tööd juhib Mart Laar, selle liikmed on Aino Lepik von Wirén, Piret Õunapuu, Ivar Leimus, Raul Rebane, Toomas Kiho ja Lauri Vahtre.

Ülevaate Eesti Panga emiteeritud meenemüntide kohta saab Eesti Panga kodulehel.

Head Uudised GoodNews