1. Avaleht
  2. Arvamusfestival
  3. INSPIREERIVAD MÕTTEVAHETUSED ARVAMUSFESTIVALIL! Arvamusfestivali Õpiorus arutletakse hariduses oluliste küsimuste üle
INSPIREERIVAD MÕTTEVAHETUSED ARVAMUSFESTIVALIL! Arvamusfestivali Õpiorus arutletakse hariduses oluliste küsimuste üle

INSPIREERIVAD MÕTTEVAHETUSED ARVAMUSFESTIVALIL! Arvamusfestivali Õpiorus arutletakse hariduses oluliste küsimuste üle

Haridus14.-15. augustil toimuva Arvamusfestivali ühed põnevaimad arutelud sünnivad Õpiorus, kus toimub tosin inspireerivat mõttevahetust haridusega seotud teemadel. Huvilistel on võimalus kogeda uutmoodi õppimist, osaleda aruteludes kooliväärtuste üle, koguda uusi teadmisi digihariduse õpitubades ning lasta loovus valla õpetamiskunstide alal. Kogukonnakoolide külas saab tutvuda kogukonna eestvedamisel loodud koolide ja nende lähenemisega õpetamisele.

„Tänavusel Arvamusfestivalil on haridusmaastikul olulised teemad koondatud Õpiorgu, kust igaüks leiab endale midagi huvitavat. Haridus puudutab meid kõiki ning kutsume külastajaid sel teemal ka kaasa rääkima,“ ütles haridusala üks korraldajatest, Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse juhatuse liige Ene Koitla. „Õpiorg on mõnus ajaveetmiskoht, kus tegevusi jagub kogu perele. Siin saab lisaks intrigeerivatel aruteludel osalemisele end proovile panna köiellaskumises, külastada koolipuhvetit ning lahendada ülesandeid hariduskilomeetril. Igaüks on oodatud ja sõna saavad kõik!“

14. augustil võetakse Õpiorus luubi alla kooliväärtused ning õpetaja roll. Eesti Õpetajate Liit koostöös TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia, Tallinna Ülikooli ja paljude haridusentusiastidega toob Arvamusfestivalile õpetamiskunstide ala, kus arutatakse haridusvaldkonna dogmade ning õpetaja rollide üle, samuti koostöö vajalikkusest avaliku ja kodanikusektori vahel. Eesti Õpetajate Liidu juhatuse liikme Peeter-Eerik Otsa sõnul pakub õpetamiskunstide ala meeldivat äratundmist, et õpetajate ja õpetamisega seonduv on olulisem, aga ka mängulisem, kui seda tavapäraselt mõistetakse.

Tallinna Ülikooli, MTÜ Peaasi ning Tartu Ülikooli Haridusuuenduskeskuse koostöös on Arvamusfestivalil arutlusel kooliväärtuste teema – õpilaste vaimne tervis, soorollid koolis ning lapsevanemate ja õpetajate omavaheline koostöö. Vastuseid otsitakse küsimustele, kes on lapse arengu suurem ekspert, kas lapsevanem või õpetaja, kuidas koolis soorolle taastoodetakse ning milline on iga täiskasvanu vastutus vaimse tervise teemadega tegelemisel kooli kontekstis.

Arvamusfestivali teine päev, 15. august on uutmoodi õppimise ning digihariduse päralt. SA Noored Kooli, SA Innove, SA Archimedes, Tallinna Ülikooli Haridusinnovatsiooni Keskus ja algatus Huvitav Kool toovad Arvamusfestivalile uutmoodi õppimise teemaala, kus arutatakse miks ja kuidas muuta ajale jalgu jäänud õppimis- ja õpetamispraktikaid. Arutelude vorm võimaldab kõigil osalejatel uutmoodi õppimist ise kogeda ning veenduda, kas sel viisil õppimine on „vanast koolist“ tulemuslikum ja huvitavam. Kuidas täpsemalt uutmoodi õppimine ja õpetamine välja peaks nägema, sellest saab kuulda Arvamusfestivali Õpiorus.

Uut moodi lähenemist haridusele eeldab ka aina digitaliseeruv maailm. Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse eestvedamisel tuuakse Arvamusfestivalile esmakordselt digihariduse teemad, et arutleda, kuidas tehnoloogiat targalt hariduse teenistusse rakendada. Digihariduse alal kutsutakse kaasa mõtlema, kas Eesti haridust on tabanud digimürgitus, millised on hirmud ja ootused digivahendite kaasamisel haridusse ning mil määral arvestab haridus tulevikuühiskonna vajadustega. Digiseadmete kasulikkuse üle arutlevad ka õpilased. Lisaks aruteludele on nii lapsed kui täiskasvanud oodatud osalema tehnoloogia õpitubades.

Haridusteemadel saab kaasa rääkida 14. augustil ka kogukonnakoolide külas. Gaia Hariduse Seltsi, Eesti Ökokogukondade Ühenduse, “Tagasi kooli” algatuse ning loovhariduse edendajate koostöös tutvustatakse kogukonnakoolide olemust, nende rikkust ja hariduslikke lähenemisi ning räägitakse erakoolide rahastamisest. Kogukonnakoolide alal saab tutvuda ka näidiskoolipäevaga, kus näeb üht võimalust, kuidas erinevaid aineid seostatult õpetada.

Head Uudised GoodNews