1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Jõgevamaa sädeinimene Kalli Kadastik toimetab esimeses Eesti aasta külas
Jõgevamaa sädeinimene Kalli Kadastik toimetab esimeses Eesti aasta külas

Jõgevamaa sädeinimene Kalli Kadastik toimetab esimeses Eesti aasta külas

Jõgevamaa Kodukandiühenduse juhatuse esimees Liia Lust, Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev, Aasta sädeinimene 2016 Kalli Kadastik ja maakonna kodukandiühenduse aseeesimees Pille Tutt Foto: Reet Alev
Jõgevamaa Kodukandiühenduse juhatuse esimees Liia Lust, Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev, Aasta sädeinimene 2016 Kalli Kadastik ja maakonna kodukandiühenduse aseeesimees Pille Tutt
Foto: Reet Alev

Puurmani lossis toimunud kodanikunädala tunnustamistseremoonial kuulutas kuueteistkümnendat aastat tegutsev Jõgevamaa Kodukandiühendus Jõgevamaa 2016. aasta sädeinimeseks Põltsamaa vallas tegutseva Kamari haridusseltsi eestvedaja Kalli Kadastiku ja aasta külaks Jõgeva vallas asuva Kärde küla.

Kalli Kadastik avaldas arvamust, et sädeinimeseks valimine on igati väärikas tunnustus. „Külaelule hoo ja elujõu andmiseks on ju ikka tarvis sädeleda,“ arvas ta.

Kalli Kadastik on juhtinud MTÜ Kamari Haridusseltsi tegevust alates selle asutamisest 1999. aastal. „Külas elades soovid, et sellel paigal jätkuks elujõudu. Tuleb otsida ja näha võimalusi, kirjutada projekte ja mõndagi korda saata vabatahtlikuna,“ lausus ta.

2005. aastal korraldas liikumine Kodukant esmakordselt konkursi „Eesti aasta küla“, kus pälvisid tunnustuse Uljaste küla Lääne-Virumaalt ja Kamari küla Põltsamaa vallast. Selleks ajaks oli Kalli Kadastik Kamari haridusseltsi juhtinud kuus aastat.

Tunnuskiri Kärde külale
Tunnuskiri Kärde külale

Haridusselts on korraldanud Kamari külapäevi, Põltsamaa valla külade päeva, samuti on seltsi eestvedamisel rajatud Kamarisse tenniseväljak, tervise- ja puhkeala, käsitöötuba. Kalli on olnud ka Kaitseliidu noorte kotkaste ja kodutütarde Kamari rühmajuht aastatel 2006-2012, andes seega igati positiivset eeskuju kasvavatele külanoortele. „Sädeinimeseks valimine on tõeliselt väärikas tunnustus,“ ütles Kalli Kadastik, kes nii lähemal kui kaugemal saanud tuntuks ka professionaalsete kokandusoskuste tõttu.

Kärdes rahulikult, kuid järjekindlalt

Kärde külaseltsi juhatuse liige Marve Millend Linajärve ujumiskoha avamisel
Kärde külaseltsi juhatuse liige Marve Millend Linajärve ujumiskoha avamisel

Tunnustuse Jõgevamaa aasta küla pälvinud Kärde on ajaloos tuntuks saanud 1661. aastal Venemaa ja Rootsi vahel sõlmitud Kärde rahu järgi. Pärimuse järgi sõlmiti rahu tänaseni säilinud rahumajakeses. „Nii on meie tunnuslauseks „Rahu elab ju siin!“. Me toimetamegi rahulikus rütmis, kuid järjekindlalt. Teeme pigem vähem, kuid mis alustatud, viime lõpule,“ ütles 2010. aastal loodud Kärde külaseltsi juhatuse liige Marve Millend, kelle sõnul on Kärdele omased kaunis loodus ja sõbralikud ning koostöövalmis inimesed, samuti mitmed traditsioonilised üritused. „Järgmiseks suuremaks ettevõtmiseks on vaba aja veetmise paiga ja discgolfi-väljaku rajamine juba korrastatud Kärde mõisa parki,“ ütles Millend.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews