1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Lääne-Virumaa Kultuuripärli preemia pälvis Martin Uudeküll
Lääne-Virumaa Kultuuripärli preemia pälvis Martin Uudeküll

Lääne-Virumaa Kultuuripärli preemia pälvis Martin Uudeküll

Martin Uudeküll

Möödunud nädalal Rakvere ametikoolis toimunud tunnustusüritusel „Aasta tegu” jagas Eesti Kultuurkapitali Lääne-Virumaa ekspertgrupp aastapreemiaid.

2012. aasta Lääne-Virumaa Kultuuripärli preemia pälvis Martin Uudeküll. Kultuuripärli preemia anti välja Lääne-Viru maavalitsuse, Lääne-Viru omavalitsuste liidu ja Eesti Kultuurkapitali Lääne-Virumaa ekspertgrupi koostöös.

Martin Uudeküll on Uudeküla liuvälja rajaja ja eestvedaja, kes teeb ja jõuab palju ning väärib nüüdseks igakülgset tähelepanu ja kiitust pärast seitset aastat järjepidevat ühiskondlikku vabatahtlikku tööd maapiirkonna elukvaliteedi tõstmisel. Lisaks liuväljale on tal teisele poole maja rajatud K10 suusahüppemägi, kus on peetud üle-eestilisi võistlusi. Uudeküla liuvälja mõõtmed on nüüdseks 26*56 m, olemas on poordid, valgustus, soojak uiskude vahetamiseks, jäähooldusmasin, lumepuhur. Liuvälja arendamine tipnes sel sügisel suurprojektiga, mille rahastamist toetab PRIA ja mille raames ehitati liuväljale betoonist kõvakate ning paigaldati külmutustorustik. Kõik see on saavutatud ennekõike Martini pealehakkamise tulemusena, kes on moodustanud enda ümber tegusa meeskonna ja toetajate ringi. Investeeringukulude katteks on edukalt elluviidud projekte kohaliku omaalgatuse programmist ning sügisel suurprojekt PRIA toetusel.

Liuvälja rajamise ja edasiarendamise kõrval on suureks tööks olnud jää ehitamine ja igapäevane hooldamine: lumest puhastamine, õhtuti ja öösiti väljaku kastmine veega, sissesõidutee ja parkla lumest puhastamine. Liuväli on külmakraadide ajal avatud 7 päeva nädalas kõikidele huvilistele. Hooajal on uisutamiskordasid olnud 3400-4000 (jaan, veeb, märts). Uudeküla liuvälja kasutavad regulaarselt mitmed koolid, sh erivajadustega lapsed Porkuni ja Imastu koolist. Martin Uudekülli algatatud ja Hokiklubi Uudeküla korraldatud on kolm aastat järjest Lääne-Virumaa meistrivõistlused jäähokis ning kaks aastat Eesti Loodusliku Jää liiga.

Eesti Kultuurkapitali Lääne-Virumaa ekspertgrupp andis välja ka viis aastapreemiat.

•    Järjepidevuse preemia pälvis võrkpallitreener Mati Merirand. Oma tegevuses on Mati Merirand lähtunud põhimõttest, et Rakvere Spordikooli kasvandikel oleks väljund tippvõrkpallis kohaliku meeskonna kaudu. Järjepidevalt on ta suutnud oma õpilastega VK Rivaal meeskonda täiendada ja konkurentsis püsida. 35 aastase järjepideva treeningtöö tulemusena on 11 tema õpilast kuulunud vabariigi täiskasvanute koondistesse.

Egne Liivalaid

•    Elurõõmu  auhinna pälvis Väike-Maarja gümnaasiumi klassiõpetaja-huvijuht, juhtkonna liige, tantsuringide juhendaja, tantsuseltsi Tarapita kunstiline juht, Eesti Olümpiaakadeemia liige Egne Liivalaid. Egne Liivalaid oli Väike-Maarja Seltsimaja 100 üritustesarja eestseisuse aktiivne organisaator ning stiilipeo 1912 tantsuõpitubade idee autor, projekti koordinaator ja läbiviija. Ta on ka Lennart Meri sünniaastapäevale pühendatud „Tuletee Kaarmalt Kaarmale“ mälestuslõkke süütamise traditsiooni taaslooja ja tantsuseltsi Tarapita muusikarühma ellukutsuja. Egne Liivalaid on väga hea inimeste motiveerija, hulga põnevate projektide kirjutaja ning elluviija, armastatud kooli- ja tantsuõpetaja, väsimatu organisaator.

Eili Neuhaus

•    Loomingu preemiaga tunnustati Rakvere teatri lavastajat Eili Neuhausi, kes töötab Rakvere teatris 1993. aastast. Eili Neuhausi südamega tehtud ja tulemusrikas töö nii teatri kui ka integratsiooni valdkonnas moodustab omapärase ja hinnalise vaimse kultuuripärlikee. Tänavu valisid kolleegid Eili Neuhausi Rakvere teatri aasta parimaks lavastajaks. Teatrihooaja lõpul oli sama meelt publik, kes valis Eili Neuhausi lavastatud “Kaasavaratu” Rakvere teatri parimaks lavastuseks.

Eevi Koppelmann

• Maa Soola preemia läks seekord Tapa gümnaasiumi matemaatikaõpetajale Eevi Koppelmannile, kes on töötanud sel kohal lausa 59 aastat. Eevi Koppelmann on väga nõudlik ja kriitiline enese ning õpilaste suhtes. Tema õpilased on aastate jooksul võitnud korduvalt auhinnalisi kohti maakondlikel ning vabariiklikel matemaatika olümpiaadidel ja konkurssidel. Tema eeskujul on saanud paljudest Tapa Gümnaasiumi õpilastest matemaatikud. Eevi Koppelmann on võitnud oma seisukohtade ning optimistliku ellu- ja töössesuhtumisega kolleegide ja õpilaste poolehoiu. Lisaks põhitööle on Eevi kõik need aastanud juhtinud kooli rahvatantsurühmi.

Gunnar Kotiesen

•    Pühendumuse preemiaga tunnustati Rakvere Karmeli koguduse juhatuse liiget ja pastorit Gunnar Kotiesenit. Aktiivse liikmena on Gunnar Kotiesen mitmeid aastaid olnud koguduse noortetöö juht, organiseerides kooliealistele poistele ja tüdrukutele noorteõhtuid, suve- ja talvevaheajalaagreid ning paljusid muid põnevaid ettevõtmisi. Tema eestvedamisel käivitati kristlik poisteklubi, mille raames osalesid puberteediealised mehehakatised igal nädalavahetusel nii matkadel, maastikumängudel kui ka õppekäikudel erinevatesse ettevõtetesse. Gunnar Kotiesen oli ka MTÜ Rõõmus Päev üheks asutajaks. Ühing korraldab juba mitmendat aastat maakondlikke lasteüritusi. Gunnar Kotiesen on olnud MTÜ Rakvere Diakooniakeskus Rakvere Toidupanga algatusmeeskonna liige, osalenud Rakvere linna kultuurivaldkonna ning Lääne-Virumaa noorsootöö valdkonna arengukavade töömeeskondades, olnud mitmesuguste heategevuslike ja kolmanda sektori sündmuste kaaskorraldajaks. Gunnar on aastaid olnud ka aktiivne MTÜ Rakvere Lastekaitse Ühing liige.

Eesti Kultuurkapitali Lääne-Virumaa ekspertgrupp on aastapreemiaid välja andnud alates 1996. aastast, mil mõtte algatajaks oli pikaaegne Lääne-Viru maavalitsuse kultuurijuht Valdur Liiv. Kultuuripärli preemiat on Lääne-Virumaal välja antud aastast 2005. Alates 2006. aastast antakse seda välja igas Eesti maakonnas.

Head Uudised GoodNews