1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kersti Kaljulaid osales täna Prantsusmaa kõrgemate riigiametnike kooli ÉNA omanimelise kursuse lõpuaktusel
President Kersti Kaljulaid osales täna Prantsusmaa kõrgemate riigiametnike kooli ÉNA omanimelise kursuse lõpuaktusel

President Kersti Kaljulaid osales täna Prantsusmaa kõrgemate riigiametnike kooli ÉNA omanimelise kursuse lõpuaktusel

President Kersti Kaljulaid osales täna Prantsusmaa kõrgemate riigiametnike kooli ÉNA omanimelise kursuse lõpuaktusel, kus rääkis Prantsusmaa tippjuhtidele vajadustest mõtestada ümber riikide ja nende kodaniku suhe globaalses digiühiskonnas.

„Meie ühiskonnad on üle elanud digivapustuse, kuid me ei ole suutnud uue reaalsusega veel kohaneda ja see töö jääb meie lastele,“ rääkis riigipea, rõhutades riigi ja inimese vahelise sotsiaalse suhte ümbermõtestamise vajadust. „Peame kiirelt mõtlema välja uue ühiskondliku lepingu riigi ja kodaniku vahel, kus riigid võtavad endale kohustuse jätkata oma kodanikele teenuste pakkumist kõikjal, kus nad töötavad ja elavad. Kodanikud saavad vastutasuks riigi ressurssidesse panustada vastavalt oma sissetulekule, olenemata sellest, kust see pärineb,“ selgitas president Kaljulaid.

Ilma sellise uue mudelita, mis oleks võimeline inimestele pakkuma neile harjumuspärast turvavõrku üle ilma, kannatab kogu ühiskond. „Sissetulekute erinevusi on raske kanda, kui sellised põhiteenused nagu haridus ja tervishoid enam kõigile kättesaadavad pole. Sotsiaalne liikuvus sureb. Lisaks juhtub see kõik üliolulisel ajal, kui vajame ressursse, et aidata meie ühiskonna kõige haavatavamaid kohaneda toimuvate muudatustega,“ rõhutas Vabariigi President.  Prantsusmaa kõrgemate riigiametnike kool ÉNA (École Nationale d’Administration) on kasvulavaks suuremale osale Prantsusmaa valitsusjuhtidest ja Eesti riigipea on täna lõpetanud kursuse patroon. Varem on kursuse patroonideks olnud näiteks EL-i Brexiti läbirääkija Michel Barnier, endine Euroopa Ülemkogu president Herman van Rompuy, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ning Prantsusmaa endine president Valery Giscard d’Estaing.  Riigipea on esmaspäevast töövisiidil Pariisis, kus osales president Macroni kutsel Pariisi Rahufoorumil ja kõneles UNESCO peakonverentsil ning e-valitsemist puudutaval GovTech tippkohtumisel.

Head Uudised GoodNews