1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tapa elanikud tutvusid kaitseväe lähiharjutusala rajamisplaanidega
Tapa elanikud tutvusid kaitseväe lähiharjutusala rajamisplaanidega

Tapa elanikud tutvusid kaitseväe lähiharjutusala rajamisplaanidega

Tapa ajateenijad harjutamas USA soomusüksusega, 2014 Foto: Eesti Kaitsevägi
Tapa ajateenijad harjutamas USA soomusüksusega, 2014
Foto: Eesti Kaitsevägi

Kaitseministeeriumi ja kaitseväe esindajad kohtusid läinud neljapäeval Tapa valla elanikega ja tutvustasid neile plaane rajada Tapa väeosa külje alla kaitseväe lähiharjutusala.

Kaitseväe 1. jalaväebrigaadi ülema kolonelleitnant Aron Kalmuse sõnul vajab kaitsevägi lähiharjutusala selleks, et hakata välja õpetama soomukijuhte ja soomukimeeskondi. „Kaitsevägi saab alates järgmisest aastast enda kasutusse moodsad jalaväe lahingumasinad ja meil on vaja lähiharjutusala, kus soomukijuhid ja -meeskonnad saaksid nii-öelda kuiva trenni teha,” ütles Kalmus. „Samuti vajavad lähiharjutusala Eestisse tulnud liitlasüksused.”

„Tapa on õige koht lähiharjutusala rajamiseks, sest jalaväe lahingumasinad hakkavad paiknema siin ja Tapa väeosa külje alla on harjutusala jaoks piisavalt ruumi,” sõnas Kalmus Tapa linnaraamatukogus toimunud kohtumisel.

Ta rõhutas, et lähiharjutusalal ei hakataks tegema lahingmoonaga laskeharjutusi ning et lähiharjutusala ei kujuta endast mingit ohtu ümbruskaudsetele elanikele. „Teatud müra küll masinate liikumisest tekib ja õppustel kasutatakse ka paukmoona, kuid see pole oluliselt suurem praegusest mürast, mis selles piirkonnas on.”

Kaitseministeeriumi infrastruktuuriosakonna juhataja Kaupo Kaasiku sõnul tähendab lähiharjutusala rajamine kohalikele elanikele, et kaitseministeerium on huvitatud neilt teatud maatükkide ostmisest. „Oleme kaardistanud üle 1000 hektari suuruse ala, millest osa on riigi- ja osa eramaa ning mille seest otsime kaitseväe vajadustele vastavat maa-ala,” ütles Kaasik. „Võtame kõigi meid huvitavate maatükkide omanikega ühendust.”

Kaasik lisas, et alternatiivina maa müümisele on kaitseministeerium valmis pakkuma ka asendusmaad või sõlmima maaomanikuga tema maa kasutamiseks lepingu.

Tapa vallavolikogu esimees Urmas Roosimägi ütles, et kõigi elanike küsimused peavad saama vastused. „Ma loodan, et Tapa valla elanikud näitavad üles riigimehelikkust ja saavad aru, et kaitseväel on lähiharjutusala vaja. Samas on arusaadav, et inimestel tekivad lähiharjutusala rajamisega seoses küsimused ja on tähtis, et nad saaksid kõigile küsimustele vastused.”

Roosimägi avaldas lootust, et sarnaseid avalikke arutelusid tuleb veel, sest kaitseministeerium soovib harjutusala kajastada ka Tapa valla üldplaneeringus ja üldplaneeringu menetlemine seisab veel ees.

Kaitseministeerium ja kaitsevägi soovivad rajada Tapa valda kaitseväe linnaku külje alla Jootme, Näo ja Karkuse küla piirkonda lähiharjutusala, kus kaitsevägi saaks hakata läbi viima soomustehnikaga väljaõpet. Ministeerium on alustanud kohalike maaomanikega läbirääkimisi maade omandamiseks või kasutamiseks. Samuti on ministeerium tutvustanud plaane kohalikule omavalitsusele.

Head Uudised GoodNews