1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu skulptorid teevad Kanadas rahvusvahelisel sümpoosionil lumeskulptuuri
Tartu skulptorid teevad Kanadas rahvusvahelisel sümpoosionil lumeskulptuuri

Tartu skulptorid teevad Kanadas rahvusvahelisel sümpoosionil lumeskulptuuri

Foto: Tartu Kõrgem Kunstikool
Foto: Tartu Kõrgem Kunstikool

Tartu skulptorid Lauri Tamm ja Mari Hiiemäe valmistavad Kanadas Winnipegi linnas toimuval lumeskulptuuride rahvusvahelisel sümpoosionil ligi neli meetrit kõrge skulptuuri nimega “Dream” (“Unenägu”). Skulptuur valmib käesoleva nädala lõpuks.

Kanadas Manitoba provintsis paiknevas Winnipegi linnas toimuv Festival du Voyageur on suur ja pika ajalooga talvine meelelahutusüritus, millel vanust juba 45 aastat. Selle festivali raames toimuv lumeskulptuuride sümpoosion toob kokku skulptoreid kogu maailmast. Tänavu osaleb sellel sündmusel ka kaks Tartu noorema põlvkonna skulptorit: Tartu Kõrgema Kunstikooli skulptuuriosakonna meister Lauri Tamm ja üliõpilane Mari Hiiemäe. Festivalil on lisaks Eestile esindatud Columbia, Saksamaa, Kanada, Hollandi, Hispaania, USA, Prantsusmaa, Itaalia ja Rootsi skulptorid. Iga meeskond saab oma skulptuurikavandi teostamiseks lumest ploki mõõtmetega 3×3,7×3,7 meetrit.

Tartu Kõrgema Kunstikooli skulptuuriosakonnas viimasel kursusel õppivale Hiiemäele on Festival du Voyageuril osalemine esimene kord, mil ta tegeleb talviste materjalidega väljaspool Euroopat. Lauri Tamm seevastu on samal eesmärgil üle Atlandi lennanud juba korduvalt. Oluliseks peab Tamm USAs Colorado osariigis Breckenridges toimuvat lumeskulptuurisümpoosionit, millest on ta osa võtnud juba kolmel aastal. Samuti on Tamm varem osalenud Kanadas Whitehorse’is toimunud sümpoosionil. Festival du Voyageuril on Tamm teist korda.

Tänavune talv on olnud teguderohke mõlema skulptori jaoks. Lisaks Colorado ning Winnipegi lumeskulptuurisümpoosionile on Tamm saanud mahti ka jääskulptuuri tegemiseks. Lätis Jelgavas peetud rahvusvahelisel jääskulptuurisümpoosionil pälvis Tamm individuaalarvestuses teise koha.

Hiiemäe osales skulptorina jaanuaris Norras Geilos peetud Ice Music Festivalil, kus ta koos kahe teise Eesti skulptori Elo Liivi ning Leena Kuutmaga hoolitses festivaliala kujunduse eest, kasutades selleks nii lund kui jääd. Samuti on Hiiemäe tänavuse Tartu Raekoja platsil eksponeeritud jääst Hiina uusaastalooma, hobuse, üks autoritest.

Head Uudised GoodNews