1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu Ülikooli etnoloogia ja folkloristika tudengid avavad laupäeval ühepäevase Mõttetoidu restorani
Tartu Ülikooli etnoloogia ja folkloristika tudengid avavad laupäeval ühepäevase Mõttetoidu restorani

Tartu Ülikooli etnoloogia ja folkloristika tudengid avavad laupäeval ühepäevase Mõttetoidu restorani

Mõttetoidu restoranTartu Ülikooli etnoloogia ja folkloristika tudengeid ühendav Tartu Nefa Rühm avab sellel laupäeval, 17. mail ühepäevase Mõttetoidu restorani, mis pakub kosutust nii kehale kui vaimule. Mõttetoidu restoran toimub rahvusvahelise restoranide päeva raames ning on kõigile huvilistele avatud kella 12-st kuni 16-ni Ülikooli tänava 16 õppehoone kõrval oleval platsil.

Mõttetoidu restorani eesmärgiks on lisaks isetehtud maitsvate toitude pakkumisele tutvustada laiemalt ka etnoloogia ja rahvaluule ehk folkloristika erialasid, Tartu Nefa Rühma, mis koondab nende erialade tudengeid, ning vahetada mõtteid selle üle, mida folkloristika ja etnoloogia toidus kui kultuuri vahendaja rollis näevad.

“Tavaliselt arvatakse, et etnoloogia ja folkloristika tegelevad mineviku ja rahvakultuuri uurimisega. Tegelikult uurime kultuuri ja selle erinevaid avaldusvorme väga laias tähenduses, sealhulgas ka tänapäeva argist kultuuri, mille osaks söömine ja toiduvalmistamine kahtlemata on. Samuti on näiteks toitude pildistamine väga tavapärane ja me kõik oleme sellega Facebooki või toidublogide kaudu kokku puutunud. Kultuuriuurijatena proovime mõtestada meie toiduharjumusi ja kõike sinna juurde kuuluvat,” ütles Tartu Nefa Rühma juhatuse liige ja Mõttetoidu restorani korraldaja Keiu Telve.

„Mõttetoidu pop-up restoran on sobilik kogu linnarahvale, sest on ju laupäeval hea korraks aeg maha võtta ning maitsvate ja põnevate toitudega ennast poputada. Mõttetoidu restoranis pakume lisaks kehakinnitusele võimalust mõtiskleda ka selle üle, mida me sööme. Näiteks tunduvad meile osad toidud nostalgilised, osad eksootilised ja osad on lihtsalt lemmiktoidud, sest need on meie jaoks lihtsalt nii maitsvad. Mõttetoidu restoranis leidub igaühest midagi,” ütles Tartu Nefa Rühma juhatuse liige Keiu Telve.

Mõttetoidu restorani kontseptsioon on ülesehitatud teemalaudadele ning kõikide pakutavate toitude ja jookide juures on oma lugu või mõte. Näiteks on Mõttetoidu restoranis üles seatud nostalgia, india, vaimse toidu, Nefa spetsialiteetide ja lemmiktoitude lauad ning osa saab võtta ka päris ehtsast teejoomisrituaalist.

“Me oskame traditsioone väga hinnata ning loodame, et saame sarnast üritust korrata ka järgnevatel aastatel. Oleks täitsa tore, kui meie eeskujul ühineksid rahvusvahelise restoranide päeva tähistamisega ka teised üliõpilasorganisatsioonid,“ ütles Mõttetoidu restorani korraldaja Keiu Telve.

Tartu Nefa Rühm on Tartu Ülikooli etnoloogia ja folkloristika eriala üliõpilasi ning teisi nendest valdkondadest huvitatuid ühendav organisatsioon, mis loodi 1990. aastal. Tartu Nefa Rühm korraldab regulaarselt teaduslikke seminare, välitöid ja üritusi, mis tutvustavad laiemalt rahvaluule ja etnoloogia ainevalda, ning vahendab kontakte oma
erialade üliõpilaste, organisatsioonide ja asjahuviliste seas Eestis ja Põhjamaades. Tartu Nefa Rühmas on 2014. aasta kevade seisuga 28 tegevliiget ning organisatsiooni tööd koordineerib neljaliikmeline juhatus.

Head Uudised GoodNews