1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. FOTOD I Meeleolukas aasta külade suurpäev vabaõhumuuseumis
FOTOD I Meeleolukas aasta külade suurpäev vabaõhumuuseumis

FOTOD I Meeleolukas aasta külade suurpäev vabaõhumuuseumis

Reedel toimus Eesti Vabaõhumuuseumi Kolu kõrtsis külade suurpäev, kus meeleoluka koosviibimise käigus anti Viskla külale üle aasta küla tiitel.

Auhinda oli üle andma tulnud hindamiskomisjoni esimees Jüri Ratas, kes ütles, et konkursil osalenud 15 küla näitasid, et Eesti külaelul on tulevikku: „Eesti küladel on elujõulisust. Komisjoniga külasid külastades nägime palju rõõmsaid ja positiivseid inimesi. See käik oli nagu 15 väga huvitava raamatu lugemine.“ Ühtlasi andis Jüri Ratas maaeluministrile edasi sõnumi, et käesolevat konkurssi tuleb kindlasti jätkata.

Ka maaeluminister Urmas Kruuse kinnitas külaelu jätkusuutlikust. „Vahel loen jutte sellest, kuidas maaelu on hääbumas. Pean tunnistama, et kuigi oleme eestlastena suured muretsejad, siis konkursi raames erinevaid külasid väisates ei kohanud ma ühtegi murelikku kogukonda. See näitab, et nende külade eestvedajad on suutnud tekitada midagi meie jaoks väga erakordset. See väärib tunnustust. Nagu ütlevad ka laulusõnad: kõik on kunagi saanud alguse külast! Sügav kummardus kõigile kogukonna inimestele,“ sõnas ta.

Sel aastal valiti konkursi raames koostöös Eesti Puitmajaliiduga esmakordselt välja ka parimad külades piirkonna ajaloolist mälu kandvad ja kogukonda ühendavad puitkonstruktsioonil hooned. „Meie puitmajade ehitamise traditsioon on aastatuhandeid vana ja see on kindlasti asi, mida tuleb hoida au sees. Lisaks asub enamik meie tootmistest maapiirkondades ja enamik meie töötajaid elabki külades. See on meie võimalus toetada külaelu, et see püsiks,“ ütles Eesti Puitmajadeliidu esindaja Ragner Lõbu.

Parimate puithoonete auhind anti välja kolmes kategoorias: parimaks renoveerimisprojektiks osutus 1860. aastal ehitatud Käru kirik, parima renoveeritud eramu tiitliga pärjati Leevaku endise meierei juhi elumaja ja parimaks uusehitiseks sai Nasva Küla Seltsi algatusel rajatud klubihoone-restoran.

Head Uudised GoodNews