1. Avaleht
  2. Arvamus
  3. PALUN ÄRA KIUSA I Kätlin Rohilaid-Aljaste: solvates ja alavääristades loome pinnast vaimsele ja füüsilisele vägivallale
PALUN ÄRA KIUSA I Kätlin Rohilaid-Aljaste: solvates ja alavääristades loome pinnast vaimsele ja füüsilisele vägivallale

PALUN ÄRA KIUSA I Kätlin Rohilaid-Aljaste: solvates ja alavääristades loome pinnast vaimsele ja füüsilisele vägivallale

Kahe lapse ema, Tallinna Ühisgümnaasiumi hoolekogu liige ja MTÜ Igale Lapsele Killuke Rõõmu asutaja Kätlin Rohilaid-Aljaste jagas eelmisel nädalal Tallinna Vabaduse platsil laiali 100 Parisax Professional huulepulka. Huulepulkade sõnum oli, et koolikiusamine ei alga koolist aga ühiskonnast. “Oluline on aru saada, et ühiskond hakkab muutuma igast üksikust täiskasvanust ja ainult meie ise saame muuta maailma paremaks kohaks. Meie olemegi riik ja loome oma ühiskonna. Hea sõna võib muuta kellegi elu!” selgitab ta.

Kiusamisprobleem ei alga koolist

Ehkki ajad on edasi liikunud, ei ole Rohilaid-Aljaste arvates olukord paranenud ajaga, mil tema ise koolis käis. “Tänapäeval on lisaks netikiusamine, kiusatav ei saa rahu ka koju minnes. Netivõrgustik saab igal pool ja ajal kiusatava kätte. Oluline on märgata ja kohe vahele segada igasugusele netikiusamisele, mõnitamisele ja alavääristamisele,” rõhutab ta ja lisab, et kohati üritatakse peita probleemi ja rääkida õndsate nägudega, et meil on kiusamisvaba kool, ajal, kui reaalsus on sootuks midagi muud.

Ta küsib, kus siis on probleem? Kas koolid tegelikult ei taha selle probleemiga tegeleda? “Ütlen ausalt, et tahavad küll! Kuid nad ei saa, sest kiusamisprobleemi ei saa lahendada koolis, kuna tegelikult see ei alga koolist. See algab ühiskonnast, selle standarditest, reeglitest ja tavadest. Arvamusliidritest, käitumismaneeridest ja sellest, kuidas leitakse, et on normaalne käituda. Ühiskonna vaiksetest kokkulepetest,” sõnab ta.

Solvates ja alavääristades loome pinnast vaimsele ja füüsilisele vägivallale

Rohilaid-Aljaste selgitab, et kui täiskasvanud inimesed iga päev üksteist solvavad, alavääristavad, sildistavad, on ebaviisakad, loome iga päev pinnast uuele vaimsele ja füüsilisele vägivallale.

Rohilaid-Aljaste lisab, et viimased paar aastat on poliitkultuur teinud läbi suure languse. Riigikogu liikmed ja valitsusliikmed solvavad üksteist. “Elementaarne viisakus peab säilima igasugusel omavahelisel oponeerimisel. President ja valitsusliikmed on eeskujud suuremale osale inimestele. Oluline on nende viisakas käitumine. Ülevalt jookseb kõik alla järgnevatesse kihtidesse,” räägib ta.

Meedia ja erinevad sotsiaalmeedia platvormid on täis arvamusliidrite lugusid, kus kedagi alavääristatakse, sildistatakse, hinnatakse lähtuvalt isiklikust arvamusest ja ollakse ebaviisakad. Mis oleks, kui ütleks sellele kõigele “Stopp!” ja hakkaks hoopis inimesi läbi kiitmise ja märkamise paremaks muutma, hakkaks tooma hoopis esile nende paremaid külgi? Headus kasvatab headust, kurjus ja õelus kurjust. Sinu hea sõna võib muuta kellegi elu! Pane hea sõna seeme idanema, kuna kellegi jaoks võib see olla päikene südames.

Lapsed matkivad meid

“Meie noored ja lapsed vaatavad meie eeskuju ja matkivad meid. Koolikiusamine on peegeldus ühiskonnast. Kuidas me saame lastele ja noortele öelda, et teie ei tohi oma kaaslast solvata, sildistada, kui meie ise teeme avalikkuse ees seda kogu aeg?” soovitab ta mõelda.

“Vähem kui kuu aja pärast algab kool ja minu siiras soov on, et kedagi ei kiusataks koolis ja et ükski Eestimaa laps ei kardaks kooli minna. Ühiskond tervikuna määrab koolide sisekliimad. Hea sõna võib muuta kellegi elu!” sõnab Kätlin Rohilaid-Aljaste.

Head Uudised GoodNews