1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Raul Vaigla: presidendilt saadud teenetemärgiga kaasneb eriline emotsioon
Raul Vaigla: presidendilt saadud teenetemärgiga kaasneb eriline emotsioon

Raul Vaigla: presidendilt saadud teenetemärgiga kaasneb eriline emotsioon

Eesti Vabariigi presidendilt Kersti Kaljulaiult Valgetähe V klassi teenetemärgi pälvinud Jõgevalt võrsunud muusik Raul Vaigla ütles usutluses, et tunnustus oli suur ja alguses ka mõneti ehmatav üllatus. Tuntud muusik ja helilooja rääkis ka uue sooloplaadi valmimisest koostöös muusikutest tütre Marie Vaigla ja poja Robert Vaiglaga ning teatas, et kodukandist tuleva tellimuse korral on valmis kirjutama laulu Jõgeva vallale.

Küllap on kõrge tunnustuse puhul mõttekas rääkida juurtest.

Minu muusikuelu sai ju Jõgevalt alguse. See on justkui väike oja, mis nüüdseks suuremaks jõeks kasvanud. Kõik on omavahel seotud.

Millise olulise tunnustuse elus esimesena saite?

Arvan, et see oli 1983. aastal Tartu levimuusikapäevadel saadud parima basskitarristi tiitel. Kaheksakümnendate aastate lõpul jagati Levi-Jaagupeid, mille minagi sain. Olen ka kultuuriauhinna Suur Vanker laureaat.

Kas võiks Eesti Vabariigi presidendi poolset teenetemärki emotsionaalses mõttes siiski mõneti eriliseks pidada?

Olles mõnel tunnustamisel nominent, võid autasu mingil moel ette aimata. Presidendi autasu tuleb aga täieliku üllatusena, siis on emotsioon eriliselt suurem, teatud mõttes ka ehmatav. Pärast  Valgetähe V klassi teenetemärgi saamist soovisid tuttavad õnne. Kui kutsuti esinema Eesti Televisiooni saatesse „Ringvaade“, siis jõudis hea uudis ka mulle endale kohale.

Milline muusika kõlab peatselt valmival sooloplaadil?

Ma olen plaadi tegemisega tegelenud üle aasta ja usun, et paari kuu pärast on see valmis. Venitada enam ei saa. Materjal on koos ja teha tuleb veel viimased toimetused. Muusikat plaadil on paljuski mõjutanud minu erialainstrument basskitarr. Plaadi loomisel teeb kaasa palju muusikuid, suure panuse annab mu tütar Marie.

Kuivõrd on üldse ühiseid esinemisi tütar Marie ja poeg Robert Vaiglaga?

Ühiseid etteasteid on. Hiljuti esinesime koos Saaremaal.

Teil on kaks lapselast, kas nemad ka laulavad?

Jah, nemad laulavad ka.

Te olete heliloojaks Jõgeva linna laulule „Ikka jõuab Jõgeva“ (sõnad Jüri Leesment, esmaesitaja Hele Kõre (praegu Kõrve)). Kuidas reageeriksite ettepanekule kirjutada lauluviis tänasele Jõgeva vallale?

Ikka positiivselt. Teatud mõtted Jõgevamaa-teemalise laulu kirjutamiseks on ka olnud. Kuigi haldusreform tuli vahele, olen valmis. Ma tunnen end hinges ikka Jõgeva-kandi patrioodina. Kui vähegi saan, püüan panustada.

Jaan Lukas 

Head Uudised GoodNews