1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Sellel sügisel on Tallinnas juba alanud või lähiajal algamas kuue lasteaia ehitustööd
Sellel sügisel on Tallinnas juba alanud või lähiajal algamas kuue lasteaia ehitustööd

Sellel sügisel on Tallinnas juba alanud või lähiajal algamas kuue lasteaia ehitustööd

Tallinna lasteaedade uuendamine jätkub hoogsalt: tänavu on avatud üks uus lasteaed ja rekonstrueeritud neli maja, tuleva aasta sügiseks saab uuendatud veel kuus lasteaiahoonet.

Tallinnas on 125 munitsipaallasteaeda ja -sõime, neist mitmed on ehitatud 1950.–1960. aastatel ja ka viimased nõukogude ajal ehitatud lasteaiad on nüüd juba üle 30 aasta vanad.

„Seega on nii mõnigi lasteaiahoone ajale jalgu jäänud, mistõttu oleme seadnud eesmärgiks kaasajastada kõik need lasteaiad. Selles suunas me järjepidevalt ka liigume,“ ütles abilinnapea Vadim Belobrovtsev. „Väga oluliseks märksõnaks, eriti praegusel koroonaajal, on hoonete ventilatsioon ja ka energiatõhusus, mida kõikides vanades majades tagada ei saa. Kõige olulisem on aga see, et uutes või rekonstrueeritud majades on laste arengut toetav, hubane ja turvaline keskkond, kus nii lastel kui ka lasteaiatöötajatel on hea olla.“

„Alates 2015. aastast tänaseni on rekonstrueeritud 10 ja ehitatud kaks uut lasteaeda. Tänavu jaanuaris avasime uue Naksitrallide lasteaia ning septembris lasteaia Laagna Rukkilill ja oktoobris Järveotsa lasteaia rekonstrueeritud hooned. Detsembris taasavatakse veel Liivamäe ja Rabarübliku lasteaiad,“ ütles Belobrovtsev ja lisas, et nendel objektidel olemasolevaid hooneid ei lammutatud, vaid rekonstrueeriti nõuetele vastavaks. „Nüüd oleme tempot veelgi tõstnud, seda vaatamata olukorrale, et ehitushinnad on hüppeliselt kasvanud ja iga objekti puhul tuleb varasema 2-3 miljoni euro asemel arvestada 4-5 miljoniga.“

Sellel sügisel on juba alanud või on lähiajal algamas kuue lasteaia ehitustööd. Vindi (Kristiine) ja Rõõmupesa (Mustamäe) lasteaedade ehitustöödega on juba alustatud, lähipäevil algavad Asunduse (Lasnamäe), Kellukese (Põhja-Tallinn) ja Merivälja (Pirita) vanade hoonete lammutustööd ning detsembris lasteaia Maasikas (Põhja-Tallinn) ehitustööd. Nendel objektidel olemasolevad hooned lammutatakse ja asemele ehitatakse uued majad 2022. aasta sügiseks.

Belobrovtsev selgitas, et vanade lasteaedade ruumiprogrammid ei vasta tänapäeva vajadustele ja ka riiklikud nõuded on ajas oluliselt muutunud, mistõttu on kohati otstarbekam vanad hooned lammutada: „Nende ümberehitusel saaks alles jätta ainult kandekonstruktsiooni, kõik ülejäänu tuleks lammutada. See on vägagi aja- ja töömahukas protsess. Lisaks näitavad analüüsid, et kohati võib uue hoone ehitamine olla rekonstrueerimisest isegi odavam. Liiatigi tuleb iga uue hoone kavandamisel ette näha kogu selle elukaart, sealhulgas nii hoone eluiga kui ka edaspidist hooldust ja kulusid.“

Käesoleval aastal on läbi viidud 23 lasteaia projekteerimishange, kus vana hoone lammutatakse ja asemele tuleb uus ümbritseva keskkonnaga sobiv ja tänapäeva nõuetele vastav maja. Seitsme lasteaia – Rukkilille (Haabersti), Kristiine (Kristiine), Loitsu (Lasnamäe), Magdaleena (Kesklinn), Kikase (Mustamäe) ning Männiku ja Männimudila (Nõmme) – uue hoone projekteerimisega on juba alustatud. Järgmisel aastal on plaanis alustada Kristiine, Magdaleena ja Männiku lasteaia ehitusega ning viia läbi lasteaedade Päikene ja Pääsupesa (Põhja-Tallinn) uute majade arhitektuurikonkurss. Lasteaedade projekteerimise ja ehitamise riigihanked korraldab Tallinna linnavaraamet.

Valitsuse määrusega kehtestati 2011. aastal koolieelse lasteasutuse tervisekaitsenõuded, millele peavad kõik lasteaiad vastama hiljemalt 1. septembriks 2030.

Head Uudised GoodNews