1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Täna esilinastub komöödiamängufilm “Kuulsuse narrid”
Täna esilinastub komöödiamängufilm “Kuulsuse narrid”

Täna esilinastub komöödiamängufilm “Kuulsuse narrid”

Eduard Bornhöhe „Kuulsuse narridest“ sai esmakordselt mängufilm, mille pidulik esilinastus toimub Ülemise Apollo kinos täna algusega kell 18.30. Kirjanik Saalomon Vesipruuli mängib filmis Karl Robert Saaremäe, looduseuurijat ja leiutajat Jaan Tatikat Veiko Porkanen, pesunaine Agnese rollis astub üles Maiken Pius ja liiakasuvõtja Värdi rollis Ott Sepp.

Foto: Robert Lang

„Kuulsuse narrid“ karakterid

„Kuulsuse narrid“ stsenaristi Ott Kiluski sõnul on Eduard Bornhöhe loodud karakterid nõnda päris, et raamat jääb neile kitsaks. „Bornhöhe olulisus meie väikese rahva kirjandusloos tõestamist ei vaja. Iroonilisest jutukogust „Tallinna narrid ja narrikesed“ pärinev lühike följetonlik pajatus „Kuulsuse narrid“ on Bornhöhe särava ja mitmekihilise loomingu seas vast kõige tuntum. Selles loos avaldub täies jõus ja ilus kirjaniku huumorimeel ja jutustamisoskus. See on lugu, mis on alati kisendanud kaante vahelt teatrisse ja filmi, sest Bornhöhe loodud karakterid näikse justkui elust enesest.“

Foto: Robert Lang

Bornhöhe sulest on pärit ka Eesti esimene algupärane ajalooline jutustus „Tasuja“, mida kirjutades oli autor vaid 17-aastane. Kiluski hinnangul võib lausa ikooniliseks pidada ka Bornhöhe kolmandat ajaloolist jutustust „Vürst Gabriel ehk Pirita kloostri viimased päevad“, sest selle suurepärase teose põhjal vändatud seiklusfilm „Viimne reliikvia“ on igal endast lugupidaval eestlasel peas. „Bornhöhe valdab meisterlikult groteski ja irooniat, mis peenest stiilitunnetusest juhituna ei muutu hetkekski räuskavaks sarkasmiks.“

Foto: Robert Lang

Paljud eestlased tunnevad „Kuulsuse narre“ telelavastuse kaudu. Ago-Endrik Kerge lavastatud „Kuulsuse narrid“ oli omal ajal üks väheseid lõbusaid komöödiaid, mida tele-ekraanil sageli näidati.

Telelavastusest on eredalt rahva mällu talletunud Jüri Krjukov Saalomon Vesipruulina ja Urmas Kibuspuu Jaan Tatikana. Ka filmi peategelasteks on kirjanikuks saada ihkav Saalomon Vesipruul (Karl Robert Saaremäe) ja loodusuurijast leiutaja Jaan Tatikas (Veiko Porkanen). Neile lisaks on filmis võtmeroll pesunaine Agnesel (Maiken Pius) ja liiakasuvõtjal Värdil (Ott Sepp), kelle tegelaskujude loomisel sai stsenarist Ott Kilusk inspiratsiooni teistest Bornhöhe sama kogumiku juttudest.

Foto: Robert Lang

„Palavalt armastatud telelavastuse tehniline teostus ja formaat on paraku ajale jalgu jäänud, mistõttu oli viimane aeg teha „Kuulsuse narridest“ mängufilm, kus tuttav lugu ja tegelased saavad uue kaasaegse väljundi,“ lausus režissöör Ain Mäeots. Kinolinale jõuab ehe komöödia, mille peategelastele saamatusele ja unistustele saab nii kaasa elada kui ka kaasa tunda. Nende julgus katsetada ja ebaõnnestuda on hämmastav, aga nad on veendunud, et utoopilistest ideedest võib sündida midagi suurt.

Valitud kinodes saab osta pileteid eelseansssidele juba alates 1. jaanuarist ning täna, 9. jaanuaril toimub filmi pidulik esilinastus Tallinnas Ülemiste Apollo kinos. Viljandis toimub esilinastus 11.01, Tartus 12.01 ja Pärnus 13.01. Kinokavadesse üle Eesti jõuab film 13. jaanuariks.

Foto: Robert Lang

„Kuulsuse narrid“ on film kõrgetest püüdlustest rasketel aegadel. Lugu sellest, kuidas utoopiliste ideaalide teostumine võib takerduda kõige maisematesse asjadesse ja mis seal salata – ka ande ja vaimse ettevalmistuse puudumisse.

VAATA TREILERIT!

Head Uudised GoodNews