1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tõnu Tepandi laulud jõuavad esmakordselt Rakveres lavale festivalil Darkland Fire IV
Tõnu Tepandi laulud jõuavad esmakordselt Rakveres lavale festivalil Darkland Fire IV

Tõnu Tepandi laulud jõuavad esmakordselt Rakveres lavale festivalil Darkland Fire IV

Tõnu Tepandi laulud jõuavad esmakordselt Rakveres lavale festivalil Darkland Fire IV7.detsembril 2013 Rakvere rahvamajas toimuval rahvusvahelisel muusikafestivalil Darkland Fire IV esitab legendaarne Tõnu Tepandi oma tuntumatest ja aegumatutest lauludest koosneva tunni pikkuse kava, mis on nüüdsel ajal muusikuna väga harva esineva näitleja ja teatripedagoogi esimene kord Rakveres oma lauludega esineda.

Tõnu Tepandi astub oma lauludega üles umbes korra aastas ja meil on hea meel välja hüüda, et see juhtub juba sel nädalalõpul Rakveres.

Ristikivi, Kaplinski, Paul-Eerik Rummo, Kaalep, Lepik, Kangro on luuletajad, kelle tekstidel põhinevad laulud tulevad esitamisele ka Rakveres.
„Need on ajatud luuletused, luuletajate ande kaudu inimestele edastatud taevased lood, kus mina lauldes olen aga jälle ainult vahendaja, ei muud,“ tõdes Tõnu Tepandi.

Laulud nagu „Arkaadia teel“, „Vedrulaul“, „Kiri kodukandist“, „Sisaliku tee“ on 1960ndatel muusikuteed alustanud Tepandi tuntumad ja mitmeid põlvkondi eestlasi mõjutanud laulud.

Vaatamata pikaajalisele loomingulisele tegevusele on vanameistril ilmunud üksnes kaks heliplaati – vinüül „Tõnu Tepandi laulud” (1982), mis enamikes peredes on sagedasest kuulamisest vaat et läbipaistvaks kulunud, ja pisut uuemate lisandunud lugudega CD „Kõlakoda“ (2003).

„Isegi palju. Pealegi on kolmas kaksikplaadi täis niiöelda avaldamisvalmis, aga pole aega leidnud sellega tegelemiseks. Olen lihtsalt laulud salvestanud, kõik muu on tegemata. Kes teab, võib-olla peab hoopis uue salvestuse tegema, need on sisse lauldud kümme aastat tagasi,“ kommenteeris Tõnu Tepandi.

Festivalil Darkland Fire IV jagab Tõnu Tepandi lava seitsme muusikakollektiivi ja üksikesinejaga.

Seekordne festival keskendub kargele põhjamaisele muusikale, esinejad tulevad Rootsist, Norrast, Soomest, Venemaalt, Saksamaalt, Lätist ja Eestist.

Olles ainulaadne kogu lähipiirkonnas, pakub rahvusvaheline muusikafestival Darkland Fire IV erakordse võimaluse avastada elektro-akustilise süvafolgi ja industriaalse alatooniga elektroonilise seisundimuusika erinevaid varjundeid, põnevaid sümbioose ja lummavaid helimaastikke oma žanrite silmapaistvamatelt esindajatelt.

Legendaarne Deutsch Nepal Rootsist segab oma muusikasse küll ka idamaiseid alatoone, kuid needki pärinevad peamiselt „maailma katuse“ lumistelt nõlvadelt.

Norrast saabub festivalile Svartsinn, pakkudes kaasahaarava retke põhjamaiselt pimedasse maailma, elektroonilisi helimaastikke ilmestamas toekas tšellosaund.

Saksamaalt tuleva Anemone Tube’i muusika on unikaalne, intensiivne ja segab omavahel oskuslikult erinevaid muusikastiile. Anemone Tube’i muusikas leidub mõjutusi budistlikust psühholoogiast ja nihilistlikust filosoofiast, aga ka erinevatelt kirjanikelt ja režissööridelt.

Põhjamaiselt karget ja mehist neofolki pakub Soome bänd Tervahäät, kelle harva toimuvad esinemised on alati elamuseks.

Tähelepanu väärib ka Lamia Vox, mis on ühenaise projekt Venemaalt Peterburist. Lamia Voxi muusika käsitleb okultismi temaatikat ja teeb seda äärmiselt professionaalse lähenemisega nii meloodiatesse kui kompositsiooni.

Ēnu Kaleidoskops (Varjude Kaleidoskoop) on hetkel ainus rahvusvaheliselt tuntud Läti neofolk bänd, mis alustas tegustemist 2004. aastal. Seda Riias tegustevat 6-liikmelist bändi võib peaaegu orkestriks nimetada.

Festivalil Darkland Fire IV esinevad: DEUTSCH NEPAL /Rootsi/, SVARTSINN /Norra/, TERVAHÄÄT /Soome/, TÕNU TEPANDI /Eesti /, ANEMONE TUBE / Saksamaa/,

LAMIA VOX /Venemaa/, ENU KALEIDOSKOPS /Läti/ ja MORGUE`S LAST CHOICE /Eesti/.

Tänavu saavad festivali pileti ostnud tasuta osaleda ka 6. detsembril 2013 Art Hotelli hoovimajas Rakveres toimuval festivali ametlikul soojenduspeol Darkland Night, kus astuvad üles noored kohalikud kollektiivid Tamhiis (dark elektro), Valendik (melanhoolne elektroakustiline folk) ja Helsingis resideeruv DJ Saiico Prantsusmaalt.

Lisaks eelnevale on festivalipiletiga tasuta pääs ka 8. detsembril kl 14:00 Rakvere Kolmainu kirikusse kontserdile Darkland Fire Advent: Pyhä Kuolema (Soome).

Vaata ka Tõnu Tepandi videosid!

“Sisaliku tee” 

“Kiri kodukandist” 

Lisainfo ja piletid SIIT!

Facebooki konto asub SIIN!

 

Head Uudised GoodNews