1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Ühiskonna turvalisus sünnib riigi, erasektori ja kogukonna koostöös – tunnusta vabatahtlikke!
Ühiskonna turvalisus sünnib riigi, erasektori ja kogukonna koostöös – tunnusta vabatahtlikke!

Ühiskonna turvalisus sünnib riigi, erasektori ja kogukonna koostöös – tunnusta vabatahtlikke!

Siseministeerium kutsub üles tunnustama siseturvalisuse vabatahtlike rühmi ja nende toetajaid. Kandidaate saavad Siseministeeriumi kodulehe kaudu esitada kõik Eesti inimesed ja organisatsioonid hiljemalt 18. aprilliks.

„Ühiskonna turvalisus sünnib riigi, erasektori ja kogukonna koostöös, kus kõigil panustajatel on oluline roll. Eriti oluline roll on kogukondade tasandil vabatahtlikel, kes oma initsiatiivil ning vabast ajast ja tahtest aitavad kõikjal luua turvalisemat ja ohutumat Eestit. Väärtustamaks nende tublide inimeste ja meeskondade panust, tunnustame juba kolmeteistkümnendat aastat vabatahtlike rühmi ning täname inimesi, ettevõtteid, asutusi ja ühinguid, kes vabatahtlikke toetades meie riigi turvalisusse panustavad,“ ütles siseminister Lauri Läänemets.

Foto: Freepik

„Seda, et Eesti inimesed teadvustavad ja mõistavad oma panust ning rolli turvalisuse hoidmisel näitas ka möödunud aastal läbiviidud Siseturvalisuse avaliku arvamuse uuring, mille andmetel on 90% eestimaalastest veendunud, et nad peavad ise aktiivselt osalema enda ja oma kodukoha turvalisuse tagamisel. Sealjuures on kõigi elanike usaldus siseturvalisuse vabatahtlike organisatsioonide liikmete suhtes väga kõrge. Saame öelda, et Eesti inimesed teavad ja tunnevad, et nad elavad vabas ja turvalises ühiskonnas, kus igaühe väärtus, kaasatus ja panus kogukonna turvalisusesse loovad ühe turvalisima riigi Euroopas,“ lisas Läänemets.

Eesti inimesed teavad ja tunnevad, et nad elavad vabas ja turvalises ühiskonnas, kus igaühe väärtus, kaasatus ja panus kogukonna turvalisusesse loovad ühe turvalisima riigi Euroopas.

Siseministeerium ootab tunnustamisettepanekuid seitsmes kategoorias:

  • aasta vabatahtlik päästekomando või reservpäästerühm,
  • aasta vabatahtlik merepäästeühing,
  • aasta abipolitseinike rühm,
  • aasta naabrivalve piirkonda,
  • aasta siseturvalisuse vabatahtlike toetaja
  • aasta vabatahtlike tugisammas
  • aasta uuendaja

Kandidaate saab esitada siseministeeriumi kodulehe veebivormi kaudu 18. aprillini. Samal leheküljel saab tutvuda ka eelmiste aastate tunnustatud vabatahtlike rühmadega. Laekunud ettepanekute seast tunnustab  siseminister hindamiskomisjoni ettepanekul kuni kümmet füüsilist või juriidilist isikut või isikute rühma, kes kalendriaasta jooksul on andnud panuse siseturvalisuse valdkonna vabatahtlikkuse toetamisse. Tunnustuse saavad neli vabatahtlike rühma ning üks vabatahtlike tugisammas ja üks uuendaja.

  • Auhinnatud vabatahtlikud ja nende toetajad tehakse teatavaks 30. mail toimuval pidulikul vastuvõtul.

Möödunud aastal osutus parimaks vabatahtlikuks päästekomandoks Palivere vabatahtlik päästekomando. Parimaks vabatahtlikuks merepäästeühinguks nimetati mullu MTÜ Toila Merepääste. Aasta abipolitseinike rühma aunimetuse sai 2022. aastal Põhja prefektuuri operatiivkeskuse abipolitseinike rühm. Aasta Naabrivalve piirkonnaks sai Hara naabrivalve piirkond. Aasta uuendaja aunimetuse sai Leena Pukk Politsei- ja Piirivalveametis abipolitseinike motivatsiooni- ja mentorlussüsteemi arendamise eest. Aasta vabatahtlike tugisamba aunimetuse sai Lauri Lindoja silmapaistva panuse eest päästeala vabatahtlike kaasamisel ja toetamisel.

  • Eestis on üle 600 vabatahtliku merepäästja, ligi 1100 abipolitseinikku ja veidi üle 2300 vabatahtliku päästja.
  • Häirekeskuse tegevustesse on kaasatud ca 240 vabatahtlikku.
  • Naabrivalvega on liitunud 10561 majapidamist 576 erinevas paigas üle Eesti.
Head Uudised GoodNews