1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Balti riigid loovad ühise gaasituru ja desünkroniseerivad elektrivõrgu
Balti riigid loovad ühise gaasituru ja desünkroniseerivad elektrivõrgu

Balti riigid loovad ühise gaasituru ja desünkroniseerivad elektrivõrgu

687625_65319245Kolme Balti riigi ministrid kirjutasid täna Riias alla energia varustuskindluse deklaratsioonile, mis näeb ette ühtse gaasituru teket piirkonnas ja Balti riikide ühendamist Lääne-Euroopa elektrisüsteemidega.

“Soovime Läti ja Leeduga ühiselt tagada tugeva aluse turu toimimiseks, infrastruktuuri arendamiseks ja varustuskindluse tagamiseks, et tegutseda solidaarselt varustuskindluse raskuste korral,” ütles majandus- ja infrastruktuuriminister Urve Palo ministeeriumi pressiteates.

Eesti on seisukohal, et oluline on arendada üheskoos kriisiolukordade lahendamise tegevusi. Kuigi töö on alanud, tuleb teha otsuseid tundlikes küsimustes nagu kriisiolukorras jagatavad gaasimahud, hindade kujunemise põhimõtted ja võimalikud lisakulud. “Seetõttu pidas Eesti vajalikuks initsieerida ühine deklaratsioon, et detailsemate tegevustega edasi minna,” ütles Palo.

Arvestades energiajulgeolekut, peab Eesti oluliseks kiiret kokkuleppimist Balti riikide Kesk-Euroopa sagedusalaga ühendamise tegevuskavas. Sealjuures eelduseks on oluline saavutada poliitiline kokkulepe uute elektriühenduste rajamiseks Poolaga.

Energia varustuskindluse deklaratsioonile kirjutasid lisaks Urve Palole alla Läti majandusminister Dana Reizniece-Ozola ja Leedu energeetikaminister Rokas Masiulis.

Head Uudised GoodNews