1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eestlased ja ukrainlased hakkavad ühiselt asjade internetti arendama
Eestlased ja ukrainlased hakkavad ühiselt asjade internetti arendama

Eestlased ja ukrainlased hakkavad ühiselt asjade internetti arendama

Ukraina presidendi Volodymyr Zelensky eilse ametliku visiidi ajal otsustasid Ukraina ja Eesti üleriigiliste asjade interneti võrkude operaatorid IoT Ukraine ja Levikom Eesti allkirjastada memorandumi, et arendada ühiselt uue põlvkonna asjade interneti (IoT) lahendusi ja teenuseid.

IoT Ukraine asutaja ja presidendi Oleg Stefanyuki sõnul innustas neid eestlastega koostööd edendama presidendi Zelensky ametlik visiit Eestisse ja osalemine kahe riigi digiüritusel Digital Society Sandbox, mis määratles ka presidendi kohtumiste fookuse. “Oleme Levikomiga juba varem koostööd teinud. Näiteks oleme jaganud enda pikaajalisi kogemusi nutikate põllumajanduslahenduste alal – Ukrainas asub Euroopa suurim viljakasvatustööstus ja IoT Ukraine arendab nendega ühiselt asjade interneti teenuseid, rääkis Stefanyuk. “Asjade interneti valdkond kasvab hüppelise kiirusega, seetõttu on vältimatu teha rahvusvahelist koostööd, et rahuldada turunõudlust.”

Levikomi suuromaniku ja juhatuse esimehe Toomas Peegi sõnul on Levikom nelja aasta jooksul asjade interneti äri Eestis üles ehitanud ning otsib nüüd võimalusi rahvusvahelistele turgudele laienemiseks. „Sellise koostöö kaudu maailmaturule sisenemine on kindlasti tulus võimalus. Partnerlus Ukraina turuliidriga võimaldab Levikomil lisaks ligipääsule väga suurele turule realiseerida kogemusi, mis oleme saanud kümnete asjade interneti lahenduste ja teenuste juurutamisest Eestis,” lisas Peek.

IoT Ukraine president Stefanyuk ja Levikomi juhatuse esimees Peek olid ühel meelel, et Ukraina ja Eesti head suhted peaksid kajastuma ka telekommunikatsiooni- ja IT-tööstuse laiaulatuslikus koostöös. “Levikomi ja IoT Ukraine vahel sõlmitud kokkulepe on hea näide eile Eesti ja Ukraina digiministrite vahel sõlmitud koostöömemorandumi esimestest tulemustest,” sõnas Peek.

Levikom Eesti ja IoT Ukraine teevad koostööd mitmes valdkonnas, sealhulgas plaanitakse ühendada asjade interneti võrgud, et ärikliendid saaksid kasutada rändlusteenuseid ja piiriüleseid IoT-teenuseid, näiteks seireteenused logistika ja transpordi valdkonnas. Samuti plaanitakse ühiselt arendada uusi asjade interneti lahendusi ja teenuseid ning jagada kogemusi eri valdkondadest, mida ettevõtted on kohalikel turgudel omandanud ning tutvustada ühiseid huve tööstusharuga seotud organisatsioonides, nagu näiteks LoRa Alliance.

IoT Ukraine on asjade interneti operaator ja teenusepakkuja, mis on Ukrainas rajamas üleriigilist avalikku LPWAN (Low Power Wide Area Network) võrku ning plaanib 2020. aasta lõpuks jõuda 1000 IoT tugijaamani. Ettevõttel on laialdased kogemused nutikate lahenduste pakkumisel paljudes eri valdkondades, sealhulgas vee-, gaasi- ja elektrienergia kauglugemine, nutikas parkimine, jäätmekäitlus, sise- ja väliskeskkonna seire ning nutikas põllumajandus.

Levikom on Eesti sidevaldkonna rajajate poolt loodud IKT ettevõtte, mille kompetents ulatub aastasse 1992. Levikomi peamised tegevussuunad on IoT, IT, sideteenused ja videovalve. Neist olulisimas 5G/IoT ehk asjade interneti valdkonnas on Levikom Eestis liider, opereerides üleriigilist avalikku asjade interneti võrku NORAnet ja -rakenduste platvormi NORA-X. Levikom pakub Interneti-, televisiooni-, telefoni-, IT-allhanketeenuseid ja Interneti-lahendusi nii äri- kui ka eraklientidele. Levikom oli maailma esimene asjade interneti operaator, kellel oli avatud väärtusahela põhine ärimudel. Alates 2016. aastast on Levikom lansseerinud üle 60-protsendilise katvusega IoT-võrgu ning tutvustanud paljudele tööstusharudele enam kui 100 erinevat 5G / IoT-põhist lahendust ja teenust. Levikom on rahvusvahelise IoT assotsiatsiooni LoRa-Alliance liige, kuulub Euroopa IoT Operaatorite Kogusse ja on nõustanud maailma suurimaid telekome 5G/IoT lahenduste juurutamisel. 

Head Uudised GoodNews