1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. ESIMESED ESINEJAD TEADA! XXIV Viljandi pärimusmuusika festival kuulutab välja esimesed artistid
ESIMESED ESINEJAD TEADA! XXIV Viljandi pärimusmuusika festival kuulutab välja esimesed artistid

ESIMESED ESINEJAD TEADA! XXIV Viljandi pärimusmuusika festival kuulutab välja esimesed artistid

HulyaiHorod
HulyaiHorod

Seekordse Viljandi pärimusmuusikafestivali teema on pühendatud ühele kaunimale ja väljendusjõulisemale looduslikule helile maailmas – naise häälele. Selle kaudu tahavad korraldajad pöörata tähelepanu naiste eneseväljendusele laulu ja pillimängu kaudu nii siinkandis kui ka mujal maailmas, nii nüüd kui iidsetel aegadel. Festivaliteema kajastub mõistagi ka artistide valikus, kus naised on seekord domineerivaks pooleks, aga ka meestel oma sõna sekka öelda.

Viljandi pärimusmuusika festivali programmijuhi Tarmo Noormaa sõnul on tänavuse festivali esimestena välja hüütavad artistid tabav läbilõige sellest, mis neljal juulipäeval Viljandis toimuma hakkab. „Pilt on mõnusalt kirju nagu alati, rahvusvahelisem kui kunagi varem ja korrektselt valitud teemat järgiv“, sõnas Noormaa. „Tänavuses kavas on palju naisi või siis kollektiive kus just naistel on kandev roll. Kindlasti ei välistanud me ansambleid, mis koosnevad ainult mehepoegadest, aga kuidagi läks nii, et ka nemad võtavad seekord mõne daami punti või teevad õrnemale soole pühendatud kava“, on festivali programmijuht rahul.

Laoise Kelly
Laoise Kelly

Iirimaa tuntuim harfimängija Laoise Kelly, Poola tüdrukutebänd Sutari ja Bulgaaria Trio Vechernitsa on programmijuhi sõnul just sellise naiseliku eneseväljenduse kehastused, mida teemat valides ette kujutati. Noormaa: „Karismaatiline Kelly, nooruslikult söakas Sutari ja polüfoonilise naistelaulu traditsioone kandev Trio Vechernitsa sobivad ideaalselt naiste aastat välja kuulutama“. Eesti artistidest pannakse esimesena lauale puhkviiuldajate duo Paberits ja Tirmaste, Mari Kalkuni, Tuulikki Bartosiki ja Ramo Tederi Võrokeelsete ja lastemeelsete laulude kava “Upa-upa, ubinakõnõ” ning festivali ööklubis pärimuspille ja moodsast biiti kokku miksiv Ju-Ju. „Rõõm on ka välja kuulutada, et eelmise aasta festivalil kokku saanud viiuldajate duo Casey Driessen ja Eeva Talsi esitleb oma koostöö vilja – esimest albumit just meie festivalil“, on Tarmo Noormaa uhke.

Mari Kalkun, Tuulikki Bartosik, Ramo Teder "Upa-upa, ubinakõnõ"
Mari Kalkun, Tuulikki Bartosik, Ramo Teder “Upa-upa, ubinakõnõ”

Kõigi väljakuulutatud esinejate kohta saab lähemalt lugeda ja helinäiteid kuulata festivali kodulehelt.

XXIV Viljandi pärimusmuusika festival toimub seekord 28.-31. juulini 2016. aastal. Tänavune festival on saanud ajaloo suurima rahvusvahelise mõõtme, toimudes EBU egiidi all 37nda Euroraadio festivalina, mis tähendab, et Viljandis salvestatud ja otse üle kantud kontserdid jõuavad miljonite kuulajateni üle kogu maailma.

Head Uudised GoodNews