1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Hiiumaa odavaim elektriga varustamise võimalus oleks Saaremaa kaudu
Hiiumaa odavaim elektriga varustamise võimalus oleks Saaremaa kaudu

Hiiumaa odavaim elektriga varustamise võimalus oleks Saaremaa kaudu

1211252_60136528Hiiumaal elektrivarustuse tagamiseks oleks kõige soodsam ehitada kõrgepingeliin Saaremaa ja Hiiumaa vahele, mis läheks maksma hinnanguliselt 23 miljonit eurot, selgub riikliku võrguhalduri Elering tellitud uuringust.

Uuringus kaaluti kolme varianti ja majanduslikult soodsaim oleks Leisi alajaama uuendamine Saaremaal, uue merekaabli paigaldamine Saaremaa ja Hiiumaa vahele, Kärdla alajaama viimine 110 kilovoldisele pingele ning 110 kilovoldise õhuliini ehitamist Kärdlani, aga ka Hiiumaa keskpingealajaamade ja 35 kilovoldise elektrivõrgu rekonstrueerimist, teatas võrguhaldur.

Töid oleks võimalik teostatada perioodil 2015-2025 ja ligikaudu poole maksumusest moodustavad olemasoleva keskpingevõrgu tugevdustööd. Investeeringute mõjul peaks lõpptarbija võrgutariif kasvama ühe protsendi ringis.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on Elering osana laiemast saarte varustuskindluse tõstmise programmist valmis põhivõrku puudutavad investeeringud tegema, kui nendele on omapoolse heakskiidu andnud ka regulaator.

Head Uudised GoodNews