1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. JÄÄKARU PÄEV JÄÄAJA KESKUSES! Tähelepanu keskmes on Aleksei Turovski ja Tauno Kangro
JÄÄKARU PÄEV JÄÄAJA KESKUSES! Tähelepanu keskmes on Aleksei Turovski ja Tauno Kangro

JÄÄKARU PÄEV JÄÄAJA KESKUSES! Tähelepanu keskmes on Aleksei Turovski ja Tauno Kangro

Foto: Matti Zirk
Aleksei Turovski
Foto: Matti Zirk

Tartumaal Äksis asuvas Jääaja Keskuses jätkub Jääkaru päev, kus pisemate seas on ülipopulaarseks saanud skulptor Tauno Kangro töötuba. Kümned lapsed teevad vanemate toel loomaskulptuure, kus kõigepealt tehakse valmis traadist skelett ja sellele ehitatakse plastiliinist keha. Nii valmivad oravad, kassid ja paljud muud loomad-linnud, kusjuures Tauno Kangro ehedalt mõnusad õpetused teevad lastele meisterdamise eriti toredaks. Või nagu ütleb skulptor ise: “Sama tähtis kui tulemus on protsess!” ehk siis kunstitegemine on sama lahe kui oma valmis töö nägemine. Skulptorilt on kiidusõnad kärmed tulema, sest ka lapsed on asjalikud ja hakkajad.

Oma loengu esimeses osas rääkis Aleksei Turovski oma vanast sõbrast jääkaru Franzist, kes on Tallinna loomaaia legend. Vabana sündinud loom oli väga intelligentne ning loomaaia giidi Alekseiga sidus teda suur sõprus. Sageli käis mees lesivat jääkaru tagumiste jalataldade alt pajuvitsaga kõditamas ja loom tundis sellest suurt mõnu. Kahjuks pääses loom kord inimliku eksituse tõttu puurist välja, inimeste rumal uudishimu ja soov valget mõmmikut pildistada seadis nad ohtu ja karu tuli uinutada. Kahjuks oli loomal südamerike ja ta lahkus igavestele jahimaadele. Kuigi Franzist tehti topis, pole Aleksei oma sõbra liikumatu kuju kunagi näinud. Mitte sentimentaalsusest, vaid selleks, et hoida silme ees pilti elavast Franzist.

Tauno Kangro Foto: Matti Zirk

Ees on veel üks Aleksei Turovski loeng ja siis jutustab rännumees Timo Palo oma kohtumistest jääkarudega vabas looduses, mis polnud alati kõige ohutumad. Seni aga külastajatel tegevust jätkub, sest Jääaja Keskus on võrratult põnev.

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews