1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Kaljulaid osales Balti presidentide kohtumisel Riias
Kaljulaid osales Balti presidentide kohtumisel Riias

Kaljulaid osales Balti presidentide kohtumisel Riias

“Balti riike seovad ühised väärtused ja taristu ning meil on hea võimalus saada Euroopas teerajajaks nii digi- kui ka puhta energeetika vallas,“ lausus president Kersti Kaljulaid tänasel kolme Balti riigi presidentide kohtumisel Riias.

„Digi, energeetika, julgeolek ja kliimaneutraalsus on kõik omavahel seotud. Põhja-Balti regioonil on potentsiaal olla üks enim digitaalselt arenenud piirkondi maailmas, ent peame selleks oma tugevused ühendama. Lisaks on oluline teha tihedat koostööd kliimaneutraalsuse saavutamiseks nii Balti riikide kui ka Põhjamaaga, et kõigil jagatud elektriturgudel valitseksid samad reeglid,“ lisas Eesti riigipea.

Euroopa julgeolekust rääkides toonitas president Kaljulaid, et Eesti ei näe põhjust leevendada Venemaale kehtestatud sanktsioone enne, kui Minski lepped on täidetud. „Samal ajal toetame idapartnerite Euroopa-suunalisi püüdlusi ja EL-i edasist laienemist,“ lausus president Kaljulaid.

President Kersti Kaljulaid, Läti president Egils Levits ja Leedu president Gitanas Nausėda arutasid tänasel kohtumisel pikemalt veel arenguid ühiste taristuprojektide elluviimisel, piirkonna julgeolekut, Euroopa Liidu tulevikku, idapartnerlust ja Kolme Mere Algatust, mille järgmine tippkohtumine toimub juunis Tallinnas.

NATO Põhjadiviisi staabis Adažis kohtus president Kaljulaid diviisiülema kindralmajor Flemming Mathiaseniga ja seal teeniva Eesti kontingendiga, mida juhib kolonel Aron Kalmus. „Balti riigid on sõjalisest vaatepunktist nii liitlaste kui ka vaenlaste jaoks üks terviklik ruum, mistõttu on lähedane koostöö Läti, Leedu ja Eesti vahel hädavajalik. NATO Põhjadiviisi juhtimisstaap on hea näide, kuidas saame julgeoleku tagamiseks koostööd teha,“ lausus Eesti riigipea Adažis. NATO Põhjadiviisi juhtimisstaap loodi eelmisel aastal koostöös Taaniga. Selle põhiülesanne on juhtida sõjalisi operatsioone Lätis ja Eestis kriisi- ja sõjaajal.

Head Uudised GoodNews