1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Loe Eesti Keskerakonna esimehe Jüri Ratase täispikka kõne erakonna kongressil
Loe Eesti Keskerakonna esimehe Jüri Ratase täispikka kõne erakonna kongressil

Loe Eesti Keskerakonna esimehe Jüri Ratase täispikka kõne erakonna kongressil

Keskerakonna esimees Jüri Ratas sõnas kongressi kõnes, et valijad hindavad erakonna tööd valitsuses ning tugeva erakonnaga soovitakse liituda. Erakonda astumisest andis teada ka Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets.

Esmakordselt kongressi ees erakonna esimehe ja peaministrina seisnud Ratas alustas oma kõnet õnnitlusega erakonna kahekümne seitsmenda sünnipäeva puhul ning tõi välja, et viimased kaks aastat on erakonnale toonud erakonna esimehe vahetuse, üle kümne aasta taas valitsusse tõusmise ja võimaluse seista oluliste reformide eest. „Riigi valitsemise kõrval oleme panustanud palju Keskerakonna tugevdamisse ning aastate jooksul kuhjunud murede lahendamisse,“ peatus esimees ka büroo müügi tagamaadel ning rõhutas, et Keskerakond on täna vastutustundlik, tugeva finantsdistsipliini ning läbipaistvate rahaasjadega erakond.

Ratas jätkas, et 2016. aastal kandideerides kinnitas ta, et Keskerakond ei paindu valitsusse tõustes ja seisab oma väärtuste eest. „Meie programmilised raamid on karastunud terasest ning lähtume alati erakonnaliikmete ja kõigi Eestimaa inimeste ootustest. Meie toetajate kasvav hulk näitab, et oleme õigel teel,“ ütles ta, lisades, et iga meeskond vajab nii kogenud tegijaid kui uusi tulijaid. Erakonna esimees tänas Keskerakonnaga liitunud riigihalduse ministrit Janek Mäggi, endist sumomaadlejat ja ettevõtjat Kaido Höövelsoni ning varasemat regionaalministrit Jaan Õunapuud. „Olen õnnelik, et meiega on otsustanud ühineda ka Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets. Mikul on pikaajaline juhikogemus nii kohaliku omavalitsuse tasandil kui nõunikuna Riigikogus ja Euroopa Parlamendis,“ rääkis Ratas.

Ta tõi välja, et erakond on murdnud valitsuses mitmeid müüte, millest üks kõlas aastaid, et riiki ei saa edukalt Reformierakonnata juhtida. „Majandus kasvab, Eestimaa elanike elujärg paraneb, varasematel aastatel lahkunud inimesed naasevad kodumaale. Kokku saabus Eestisse 2017. aastal 5258 inimest rohkem, kui siit lahkus,“ rõõmustas peaminister.

Oluliste punktidena tõi peaminister välja ka maksureformi, millega sajad tuhanded inimesed võidavad igakuiselt 64 lisaeurot, kuid mille osas on Reformierakonnaga ka suurimad erimeelsused. „Huvitaval kombel on meie elukutseline kriitik Reformierakond opositsiooni langedes oma kunagist retoorikat tugevasti muutnud. Nüüd lubavad nad säilitada 500 eurose maksuvaba tulu, kuigi nende eesmärk 2019. aastaks oli vaid 205 eurot. Maksuvaba tulu soovivad nad aga laiendada ka ühiskonna kõige jõukamale osale,“ rääkis Ratas ning rõhutas, et Keskerakond sellega ei nõustu ning 200 miljonit eurot suunaks erakond erakorralise pensionitõusu teostamiseks.

Ratas lisas, et mitusada miljonit lisaraha on koalitsioon panustanud tervishoidu, et järk-järgult lühendada ravijärjekordi, otsustavalt on suurendatud kohalike omavalitsuste tulubaasi, kindlamalt tunnevad ennast põllumehed, Tallinna eeskujul on bussitransport maakonnaliinidel tasuta ning ellu on viidud vajalikud palgatõusud kultuuri-, haridus- ja sisejulgeolekutöötajatele. Keskerakonna esimees sõnas, et erakonna edu saladus ongi see, et seistakse iga inimese heaolu eest küsimata, kus ta elab või kellena töötab, millist maailmavaadet kannab või mis soost ja rahvusest ta on. „See keskne põhimõte eristab meie koduerakonda kõigist teistest. Ja just seetõttu on Keskerakonnal kanda erakordselt oluline ning vastutusrikas roll Eesti poliitikas,“ rõhutas Ratas.

Avaldame Jüri Ratase täispika kõne.

Kallid erakonnakaaslased!

Austatud külalised!

Lugupeetud ajakirjanikud!

Head siinviibijad!

Ma soovin alustada õnnitlusega meie armsa erakonna sünnipäeva puhul. Eesti Keskerakond tähistas eile, 12. oktoobril 27 aasta möödumist asutamise kongressist. Minu erilised õnnesoovid kuuluvad kõigile auväärt asutajaliikmetele, kellest paljud on ka täna siin saalis.

Head erakonnakaaslased!

Mul on tõeline au seista esimest korda Keskerakonna kongressi ees erakonna esimehe ja peaministrina. Ma tänan, et olete mind toetanud ja usaldanud alates 5. novembrist 2016. aastast. Samamoodi tänan kõiki Keskerakonna toetajaid, kes on andnud heakskiidu meie valitud suunale. Seda nii erinevates arvamusuuringutes kui möödunud aasta kohalikel valimistel.

Viimase kahe aasta sisse on mahtunud päris palju. Kohe väga palju. Keskerakonna esimehe vahetus, üle kümne aasta taas valitsusse tõusmine, mitmed suured reformid maksupoliitika, tervishoiu, hariduse, põllumajanduse, omavalitsuste ning tasuta ühistranspordi osas. Samuti Euroopa Liidu eesistumine, kohalike valimiste võitmine ning Eesti Vabariik 100 tähistamine. „Pole paha“, ütleks Mati Alaver.

Riigi valitsemise kõrval oleme panustanud palju Keskerakonna tugevdamisse ning aastate jooksul kuhjunud murede lahendamisse. Oleme ausad, erakonna büroo müümine võlgade katteks oli väga raske, kuid möödapääsmatu otsus. Usun, et oleme erakonnana kunagistest vigadest õppinud ning garantiikirjad ja arusaamatud finantsotsused jäävad igaveseks minevikku. Keskerakond on täna vastutustundlik, tugeva finantsdistsipliini ning läbipaistvate rahaasjadega erakond.

Raskemate ja kergemate, suuremate ja väiksemate otsuste valguses oleme saavutanud kõige olulisema. Meie valijad on Keskerakonna valikud ning valitsuse poliitika heaks kiitnud. Kuuleme järjest rohkem ja rohkem, kuidas Eestimaa inimesed bussis, tänavatel, rahvakohtumistel, sotsiaalmeedias, poe ees ja ka lennukis ütlevad – Riigikogu valimistel me toetame teid ja Keskerakonda. See on suurim tunnustus ja usaldus, mida valija saab anda. See tuleb iga päev tööga välja teenida, hoida ja kasvatada.

Kallid sõbrad!

Iga erakonna tugevust näitab, kas see on jõud, kuhu tullakse või kust minnakse. Oleme liiga pikki aastaid olnud erakond, kelle ridadest pigem lahkutakse. Kahe aasta eest esimehe kandidaadina teie ees seistes rõhutasin, et see peab muutuma. Iga meeskond vajab nii kogenud tegijaid kui uusi tulijaid.

Mul on siiralt hea meel, et Keskerakonna meeskonnaga liitus tänavu Janek Mäggi. Janek on tugev meeskonnamängija, kes on ennast tõestanud nii riigihalduse ministri ametis kui ettevõtluses.

Samuti tänan Kaido Höövelsoni, kes ühines meiega septembris. Kaido on aktiivne maaelu eestvedaja ning tugev ekspert Aasia suunal. Baruto saavutused spordis ja televisioonis on toonud Eestile palju positiivset kajastust.

Hiljuti astus Keskerakonda endine regionaalminister Jaan Õunapuu, kes on panustanud ka Riigikogu liikme ja Tartu abilinnapeana. Tema kogemused ja teadmised tulevad kindlasti kasuks kogu erakonnale.

Olen õnnelik, et meiega on otsustanud ühineda ka Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets. Mikul on pikaajaline juhikogemus nii kohaliku omavalitsuse tasandil kui nõunikuna Riigikogus ja Euroopa Parlamendis.

Janek, Kaido, Jaan ja Mikk, tere tulemast meeskonda!

Keskerakonnaga on ühinenud veel palju asjalikke inimesi erinevatest eluvaldkondadest ning mitmed endised erakondlased on tagasi meie seas. See kõik näitab, et oleme avatud, edasipürgiv ja elujõuline erakond. Keskerakonna uksed on jätkuvalt avatud kõigile õiglast ja solidaarset maailmavaadet kandvatele inimestele.

Viimased kaks aastat on olnud meie erakonnale head aastad. Keskerakonna edusse on panustanud iga kogu, iga piirkond, iga osakond. Iga meie liige ning toetaja. Tänan teid kõiki, head sõbrad.

Meie edu saladus on, et seisame iga inimese heaolu eest küsimata, kus ta elab või kellena töötab, millist maailmavaadet kannab või mis soost ja rahvusest ta on. See keskne põhimõte eristab meie koduerakonda kõigist teistest. Ja just seetõttu on Keskerakonnal kanda erakordselt oluline ning vastutusrikas roll Eesti poliitikas.

Eesti Keskerakonna maailmavaate võtavad hästi kokku Paul-Eerik Rummo luuleread: „Me hoiame nõnda ühte kui heitunud mesilaspere, me hoiame nõnda ühte ja läheme läbi mere.“

Head kaasteelised!

  1. aasta kongressil erakonna esimeheks kandideerides kinnitasin teile, et Keskerakond ei paindu ega murdu valitsusse tõustes konkurentide surve all. Meie programmilised raamid on karastunud terasest ning lähtume alati erakonnaliikmete ja kõigi Eestimaa inimeste ootustest. Meie toetajate kasvav hulk näitab, et oleme õigel teel.

Soovin siiralt tänada Keskerakonna häid koalitsioonipartnereid Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda ja Isamaad. Oleme ühiselt murdnud mitu müüti. Meie valitsus on tõestanud, et Eesti riiki saab edukalt juhtida ka ilma Reformierakonnata. Majandus kasvab, Eestimaa elanike elujärg paraneb, varasematel aastatel lahkunud inimesed naasevad kodumaale. Kokku saabus Eestisse 2017. aastal 5258 inimest rohkem, kui siit lahkus.

Seejuures on meie valitsust püütud alusetult rünnata maksulaekumiste osas. Tegelikult on käesoleva aasta kaheksa kuuga laekunud keskvalitsuse maksutulu 4,77 miljardit, mida on 60 miljonit rohkem kui 2018 riigieelarves oodati ning kaks miljonit enam kui lubas suveprognoos.

Pealtnäha võimatut tegime ka maksuvaba tulu reformiga. Tõstsime tulumaksuvaba miinimumi keskmise ja madalama palgaga inimestele 500 euroni kuus. Sajad tuhanded inimesed võidavad nüüd igakuiselt 64 lisaeurot. See on käesoleva sajandi suurim maksureform, mida ei söanda ükski erakond enam tagasi pöörata.

Huvitaval kombel on meie elukutseline kriitik Reformierakond opositsiooni langedes oma kunagist retoorikat tugevasti muutnud. Nüüd lubavad nad säilitada 500 eurose maksuvaba tulu, kuid soovivad seda laiendada ka ühiskonna kõige jõukamale osale.

Siinkohal tahaks headelt reformierakondlastelt küsida – sõbrad, kus te 17 aastat olite? Jah, ka Reformierakond on maksuvaba tulu tõstnud. Seda lausa kümne euro kaupa aastas ning siht 2019. aastaks oli seatud 205 euro peale. Sellise tempoga oleksime jõudnud 500 euro tasemele heal juhul 2050. aastaks…

Reformierakonna praegune ettepanek tõstaks kõigi 2100 eurot ja enam teenivate inimeste sissetulekut 100 euro võrra kuus. Keskerakond aga ei ole nõus poliitikaga, millest võidab vaid jõukam osa ühiskonnast. Meie suunaksime selle 200 miljonit eurot erakorralisse pensionitõusu. Igast valitsuse otsusest peab võitma ühiskonna vaikiv enamus, mitte jõukas vähemus. Keskerakond viib ellu õiglast maksupoliitikat!

Täpselt samadest põhimõtetest lähtume tervishoiu puhul. Eesti Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Isamaa valitsus suunas haigekassale mitu sada miljonit eurot lisaraha. Ühtlasi kehtestasime täiendava ravimihüvitise, mis muutis retseptiravimid kümnetele tuhandetele taskukohasemaks. Meie otsuste toel lühenevad järk-järgult ravijärjekorrad ning inimesed saavad senisest soodsamalt vajalikke ravimeid osta.

Keskerakonna selge seisukoht on, et õiglane riik pakub arstiabi kõigile! Me ei ole nõus tervishoiu hiiliva erastamise ega sotsiaalmaksu kaotamisega. Head sõbrad, Eestit ei ole vaja tagasi pöörata, me peame minema edasi. Seejuures arendades meie tugevusi, nagu solidaarne tervishoiusüsteem. Kõik katsed seda lõhkuda tuleb juba eos tagasi lüüa!

Austatud aatekaaslased!

Keskerakonna juhtimisel viidi juba 2013. aastal sisse tasuta ühistransport Tallinnas. Lubasime aastaid opositsioonis olles, et laiendame sama põhimõtet kõigile maakonnaliinidele. Käesoleva aasta esimesest juulist käivituski 11 maakonnas tasuta maakondlik bussitransport kõigile. Tegemist on maainimese jaoks olulise võiduga.

Tasuta ühistranspordi esimesed kuud on näidanud, et see osutus väga populaarseks. Maalt tasuta bussiga tööl käies võidavad paljud inimesed 13. kuupalga. Tasuta sõidu kõrval oleme tähelepanu pööranud ka liinivõrgu ja graafikute parandamisele. Loodan, et tasuta ühistranspordiga tulevad peagi kaasa kõik Eesti maakonnad.

Samamoodi suurendasime otsustavalt kohalike omavalitsuste tulubaasi. Keskerakond on alati mõistnud, et keskvalitsus ja omavalitsused on koostööpartnerid, mitte konkurendid. Eesti Linnade ja Valdade Liidu tegevdirektor Jüri Võigemast on ilmekalt öelnud, et kriisiajal vajutati kohalike omavalitsuste pea vee alla ning seda hoiti edasi vee all ka pikalt pärast kriisi lõppu. Me lõpetasime selle ebaõigluse ning kohalikud omavalitsused saavad lisaks üldisele maksulaekumise tõusule 2018-2021. aastatel veel 185 miljonit eurot.

Samamoodi tulime välja regionaalsete programmidega Ida-Virumaa ja Kagu-Eesti toetamiseks ning asusime riigipalgalisi töökohti ka maakondadesse viima.  Tallinnast viiakse välja circa 1100 töökohta, millest 2018. aasta augusti seisuga on teostatud 650.

Märksa kindlamalt saavad end tunda ka põllumehed – meie valitsus seisab selgelt näoga nende poole, kuulab ja toetab. Alates möödunud aastast maksame põllumeestele taas üleminekutoetusi ning lisaks neile veel mitmeid erakorralisi toetusi. Pean väga oluliseks, et leidsime 1,9 miljonit ka Tori hobumajanduse keskuse taastamiseks ja väljaarendamiseks. Käesoleval aastal eraldasime valitsuse reservfondist Maaelu Edendamise Sihtasutusele 20 miljonit eurot, et leevendada meie põllumeeste põuakahjustuste mõjusid.

Õiglane riik arendab elu nii linnas kui maal, sest inimestel peab olema hea elada igas Eestimaa nurgas. Maapiirkondades elu säilimise üks oluline alustala on inimeste entusiasm ja usk maaelu jätkusuutlikkusse. Võtmetähtsusega on siinkohal riigipoolne tugi ning terviklik maaelu- ja regionaalpoliitika.

Head keskerakondlased!

Meie selge seisukoht on, et õiglane riik peab tagama õiglase palga ning looma turvatunde kõigile! Seetõttu oleme valitsuses viinud ellu mitmeid olulisi palgatõuse hariduse, kultuuri, sotsiaalvaldkonna, infotehnoloogia, veterinaaride ning siseturvalisuse valdkonnas. Õpetajate keskmine palk tõuseb 2019. aastal 1500 euroni.

Patrullpolitseinike ja piirivalvurite põhipalk hakkab tulevast aastast olema vähemalt 1280 eurot, millele lisanduvad regioonitasud. Näiteks Ida-Virumaal hakkab patrullpolitseiniku sissetulek olema 1700 eurot. Päästjate keskmine põhipalk tõuseb tulevast aastast 23,6%, millele lisandub keskmiselt 11% lisatasu öötöö ja pühade ajal töötamise eest.

Lugupeetud saalisviibijad!

Oleme alati rõhutanud korraliku taristu olulisust, et inimesed saaksid turvaliselt, mugavalt ja kiiresti liigelda. Vabariigi Valitsus kinnitas hiljuti tulevase aasta riigieelarve, mille kohaselt jätkame Eesti põhimagistraalide Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa, Tallinn-Pärnu-Ikla ja Tallinn-Narva maanteede suuremahulisi ehitustöid. Näiteks ehitame lähiaastatel neljarealiseks suisa surmalõiguks nimetatud Aaspere-Haljala vahelise tee. Uue teehoiukava suurim kasv jõuab aga siia, Pärnumaale, sest rahastatud saavad esimesed 2+2 lõigud Via Baltica teel Pärnu maakonnas. Samal ajal jätkame Tartu maantee ehitust – ühe lõigu arendus ei tohi panna teisi seisma!

Keskerakonna eesmärk Riigikogu valimistel on ehitada meie põhimaanteed (Tallinn-Tartu, Tallinn-Pärnu ja Tallinn-Narva) laenuraha toel neljarealiseks. Aastakümneid oodatud investeering panustab nii teeohutusse, inimeste aja kokkuhoidu kui meie majanduskasvu.

Majandust oleme elavdanud ka Tallinna Sadama vähemusosaluse börsile viimisega. Tallinna Sadam on sel sajandil esimene riigiettevõte, mille vähemusosalus on börsil kaubeldav. Selle sammu eesmärk oli pakkuda inimestele rohkem investeerimisvõimalusi, suurendada riigiettevõtete efektiivsust ja läbipaistvust. Aktsia kauplemisaktiivsus on olnud kõrge ning see on elavdanud kogu Tallinna börsi.

Õiglane riik viib majanduskasvu kõigini!

Täpselt samamoodi väärtustame ettevõtlust ja ettevõtlikkust. Selleks, et Eesti püsiks konkurentsis suurte välisinvesteeringute saamisel ning meie ettevõtted saaksid laieneda, tuleb tagada energiamahukatele ettevõtetele konkurentsivõimeline tootmissisend. Elektri- ja gaasiaktsiisi vähendamine suurtarbijatele ning otseliini regulatsiooni leevendamine on ettevõtluse toetuseks olulised sammud.  

Oleme alustanud ka suurte kaubalaevade Eesti sinimustvalge lipu alla toomisega. Praegu on Eesti lipu all täpselt null üle 500 tonnise kogumahutavusega kaubalaeva. Valitsuse plaan on luua neile soodsam maksusüsteem, mis aitaks laevu siia meelitada. Samal ajal parandame laevaregistrit ja kaldateenuseid.

Eesti on edasi liikunud bürokraatia vähendamisega. Mõnda aega tagasi esitasid ettevõtjad 252 ettepanekut bürokraatia vähendamise rakkerühmale. Tänaseks on suur osa neist juba ellu viidud. Kindlasti peame oluliseks, et riik ei küsiks oma inimestelt ja ettevõtetelt samu andmeid mitu korda.

Ettevõtjaid oleme toetanud ka läbi maksupoliitika. Üks meie koalitsiooni esimesi otsuseid oli eelmise valitsuse poolt vastu võetud majutusasutuste käibemaksumäära tõstmise ära jätmine. See oleks Eesti Konjunktuuriinstituudi hinnangul toonud kaasa Eestit külastavate välisturistide arvu languse kuni 180 000 turisti ulatuses. Täpselt samamoodi tühistasime Reformierakonna juhitud valitsuse poolt seadustatud diislikütuse aktsiisi tõusu käesolevaks aastaks.

Armsad kuulajad!

Keskerakond teab, et kvaliteetne ja kättesaadav haridus on meie tuleviku alus. Õiglane riik annab hea hariduse kõigile! Toetame igale lapsele tasuta lasteaiakoha pakkumist, kodulähedase hariduse tagamist, kutsehariduse arendamist ning erivajadustega laste märkamist ja toetamist. Seisame jätkuvalt tasuta kõrghariduse ja doktoranditoetuse edasise tõusu eest.

Meie valitsuse üks olulisemaid otsuseid on õpetajate ja lasteaiaõpetajate palgatõus. Eesti õpetajad on viinud meie hariduse maailma parimate sekka ning väärivad kogu ühiskonna tunnustust. Õpetajate keskmine palk tõuseb järgmisel aastal 1500 euroni. Lasteaiaõpetajate palgatõusuks suunab valitsus omavalitsustele samal ajal 15 miljonit eurot. 

Keskerakonna tegusad ministrid, meie tublid saadikud Riigikogus ja Euroopa Parlamendis, esindajad kohalikes omavalitsustes ning Keskerakonna büroo töökas kollektiiv on seisnud terve Eesti ja meie erakonna arengu eest. Kogu Keskerakonna meeskond on kahe aasta töö ja pinguste eest ära teeninud meie tänu ja suure aplausi.

Austatud mõttekaaslased!

Keskerakond on oma poliitilist fookust ja kompetentsi tugevasti laiendanud. Räägime täna aktiivselt kaasa teemadel, kus oleme varasemalt märksa vaoshoitumad olnud. Euroopa Liidu poliitika, välis- ja julgeolekuküsimused, tulevikutöö olemus, noorte- ja perepoliitika. Samal ajal pole me unustanud eakate heaolu, sotsiaal- ja tervishoiu valdkonda, maaelu ega rahvusvähemuste õiguste kaitsmist.

Meie vastutada on Eesti arengu ja maine eest hea seismine kodus ning rahvusvahelisel areenil. Keskerakond on saanud eeskõnelejaks, aga ka kannab vastutuskoormat nii siseriiklikult kui kaitse- ja välispoliitiliselt.

Meie käest küsitakse vastuseid ja oodatakse lahendusi igas valdkonnas. Inimeste sissetulekute kasv, lapsetoetuste tõus, noorte perede toetamine, majanduskeskkonna stabiilne ja jätkusuutlik areng. Erakorraline pensionitõus, ravijärjekordade lühendamine ning omaste hoolduskoormuse vähendamine.

Tugeva haridustaseme hoidmine ja õpetajate palgatõus, teaduse ja innovatsiooni rahastamine. Meie infrastruktuuri väljaehitamine, tasuta ühistranspordi edasiarendamine ja korralik ühendus saartega. Põllumajanduse toetamine viljakasvatajatest kuni mesilasperede toetuseni välja.

Keskerakond arendab edasi meie E-riiki, teadmisi ja seadusandlust tehisintellekti, neljanda tööstusrevolutsiooni ning isesõitvate autode osas. Meie seisame iduettevõtete, riigireformi, välisteenistuse ja Eesti julgeoleku tugevdamise eest. Keskerakonna juhtimisel on Eesti riik olnud aktiivne panustaja ÜROs, NATOs ja Euroopa Liidus.

Austatud erakond!

Kaks aastat on möödas eelmisest kongressist ning meie valitsusse tõusmisest. Nüüd tuleb meil mõelda ja ühiselt otsustada, kuidas edasi. Meil tuleb sõnastada oma tulevikuvisioon ning kaardistada teekond selleni jõudmiseks. Siis on inimestel, mille alusel otsustada – kas nad järgnevad meile või mõnele teisele erakonnale Eestis. Vabal maal on see vabade inimeste valik.

Meie tulevikuvisioon on tugeva keskklassiga õiglane riik, kus nii tööealised kui eakad on kindlad oma igapäevase toimetuleku osas. Kus hea haridus, õigeaegne ja kvaliteetne tervishoiuteenus ning kõigiks elulisteks vajadusteks piisav pension on hüved, mille kättesaadavuse üle ei kaubelda. Sellist riiki ei ehita paari aastaga ning selleks ei piisa 25 kohast parlamendis. Me vajame veenvat valimisvõitu!

Meie väljakutse võib olla raske ja teekond pikk, kuid jõuame sinna, kui me püsime õigel – keskteel. Kui kaldume taas paremale, siis süveneb veelgi ebavõrdsus ja Eesti on jätkuvalt riik, kus vähesed on jõukad, liiga paljud on vaesed ning keskklass ei suuda oma õiguste eest seista.

Meie visioon on kasvava rahvaarvuga riik. Eestimaa olgu parim paik, kus õppida, elada, töötada ja oma pere luua. Ehitame sellist Eestit, kuhu sündinud inimesed soovivad jääda ning varasematel aastatel lahkunud naasta. Kallid kaasmaalased, kelle elutee on viinud kodunt kaugele. Teadke, et te kõik olete Eestimaale tagasi oodatud. Täna, homme, alati.

Meie tulevikuvisioon on roheline Eesti. Eesti, mis väärtustab oma metsa ja loodust. Eesti, kus on saavutatud tasakaal sotsiaal-, majandus- ja keskkonnavaldkonna vahel.

Kus linnades ja ka maal on nii head kergliiklusteed, et vanemad ei pea oma lapsi viima autoga kooli, vaid õpilased saavad liikuda enamuse aastast jalgrattaga iseseisvalt, mugavalt ja turvaliselt. Meie visioon on õiglane riik, mis pärandab puhta elukeskkonna tulevastele põlvedele!

Meie tulevikuvisioon on turvaline ja rahus elav Eesti. Me ei taha konflikte, sõda ega elada ka hirmus sõja ees. Me tahame rahu nii kodumaal, Euroopas kui maailmas laiemalt. Selle nimel pingutame me kodus ja kõigis rahvusvahelistes organisatsioonides. Me eelistame lõputuid kõnelusi relvadele. Loomulikult oleme me seejuures valmis ennast ja liitlasi kaitsma, kui selleks on vajadus. Seetõttu panustame ka tulevikus vähemalt 2% SKT-st riigikaitsele. See on poliitikaülene konsensus, mida meie valitsus on veelgi tugevdanud.

Meie tulevikuvisioon on Eesti, kes on leidnud vastuse küsimusele, kuidas õiglaselt maksustada 21. sajandi digitaalset majandust. Selliselt, et neile, kes vajavad abi, oleks tagatud sotsiaalteenused ja -toetused, kuid eelarvesse panustavatel maksumaksjatel oleks kindlus, et nendelt oodatud panus on õiglane ja jõuab õigesse kohta.

Meie visioon on õiglane riik, kes hoolib kõigist oma inimestest! Riik, kes soovib ja oskab abivajajaid aidata palju targemini kui täna. Meie riigis elab vähe inimesi, tihti tunneme üksteist isiklikult. Peame suutma oma sotsiaalsüsteemi teha nii targaks, et see aitab inimest seal, kus ta vajab abi tõhusalt ja kiirelt. Mitte ei raiska aega ja raha tarbetule bürokraatiale.

Meie tulevikuvisioon on Eesti, kus poliitiline kultuur on hoopis kõrgemal tasemel. Kus poliitik, kes õhutab kasutama vägivalda, mõnitab või alandab oma oponente, käitub matslikult ja ebaviisakalt, saadetakse ametikaaslaste ja kogu ühiskonna poolt pingile jalga puhkama. Sama kehtib ka ebaausate kavatsustega poliitikasse tulnute suhtes. Eesti Keskerakonnas valitseb nulltolerants korruptsioonile.

Meie tulevikuvisioon on tugeva kultuuriga Eesti. Eesti kirjanduse ja luule, näitekunsti, muusika, kujutava kunsti, filmikunsti ning kõigi teiste meie kultuurielu rikastavate kunstide areng on oluline. Eesti Kunstiakadeemia uus hoone Põhja-Tallinnas paistab Stenbocki maja aknast väga hästi. Samas ei pea ma õigeks kogu seda kadalippu, mis tuli akadeemia toimekal kollektiivil ja tudengitel läbi elada. Riik peab käituma õiglaselt ka oma ülikoolide suhtes, sest nende panus ühiskonnale on hindamatu.

Loovusele ehitame ka järjest targema majanduse, kus tehakse peamiselt mõttetööd. Eesti keel elab meie kultuuri südames, mille iga löök kajab vastu mitte ainult Eesti, vaid kogu maailma kultuuris läbi meie heliloojate ja interpreetide, aga ka räpparite või tantsijate.

Eesti keel on nii tugev, et mõistab, et Eesti on alati olnud ja alati jääb riigiks, kus elavad ka teiste kultuuride ja keelte kandjad. Igaühel on õigus olla osa nii Eesti kui oma perekonna ja päritolu kultuurist ning tunda end vaba ja võrdsena vabal maal.

Head mõttekaaslased!

Me ei soovi ehtida Keskerakonna visiooni tühjade loosungitega. Meie selge eesmärk on ehitada õiglast riiki kõigile. Kõigi suhtes austavat, võrdselt kohtlevat ja õiglast Eestimaad. Ma palun teid kõiki, kes te siin saalis olete või meid kodudes kuulate – tulge meiega sellele teekonnale. Oodatud on kõik, kes soovivad käed külge lüüa ja koos panustada.

Kindlasti ei luba ma, et see saab olema alati lihtne. Me elame paigas, kus ilm on vahel halb ja ajalugu tihti keeruline. Aga uskuge mind – kui iga naine ja iga mees käärib käised üles, siis me oleme võimelised saavutama ja ära tegema mida iganes. Ükski unistus ei ole liiga suur.

Igaüks teist on minu meeskonnas. Täpselt nii nagu mina olen peaminister igale Eestimaa inimesele. Teeme üheskoos tööd, kuni saame oma kodumaa kohta uhkusega öelda, et Eesti on õiglane riik kõigile!

Eesti Keskerakonnal tuleb valimised võita, et välistada Reformierakonna ja EKRE äärmusparempoolse valitsuse loomine. See ei teeniks õiglase Eesti ega enamuse Eestimaa elanike huve. Õiglane riik austab kõiki oma inimesi, mitte ei vastanda kogukondi küüniliselt häälte nimel. Meie sõnum on lihtne ja selge – kõik 1,3 miljonit on meie inimesed. Keskerakond ei jäta mitte kedagi maha!

Austatud aatekaaslased!

Eesti poliitikas ei ole jõudu, kes suudaks meie valimisvõitu väärata, kui me ise selleks võimalust ei anna. Ärme tõuse maast õhku kõrgeid reitinguid nähes. Teeme õigeid valikuid ja langetame õiglaseid otsuseid. Väldime vigu ning ärme allu konkurentide provokatsioonidele.

Meid ootab raske ja pingeline valimiskampaania, kuid me teame, et saame üksteise peale alati loota. Keskerakonna edusse panustab igapäevaselt sadu ja tuhandeid inimesi. See ongi meie tugevus. Meil on suur, teotahteline, töökas ja ühtehoidev meeskond. Me kohtume kõige enam inimestega, suhtleme, kuulame ning jagame oma vaateid. Me oleme rahvaerakond!

Tänan Keskerakonna ligi 15 000 liiget ning enam kui 150 000 toetajat senise panuse eest ning tunnustan juba ette kogu edasise pühendumuse eest. Tänan, et olete uskunud minusse ja koos minuga.

Olen valmis panustama iga hetke, tunni, päeva ja nädala, et Eestil läheks hästi ning et Keskerakond võidaks üle 16 aasta valimised. Mina usun sellesse, me suudame seda, me teeme selle kõik koos ära.

Jõudu Eestile!

Jõudu Keskerakonnale!

 

Head Uudised GoodNews