1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Muhu saarele kerkib hüpikhotell
Muhu saarele kerkib hüpikhotell

Muhu saarele kerkib hüpikhotell

Villu Veski lubab disaini ja muusikat ühendada karjamaa hüpikhotellis Foto: Disainiöö
Villu Veski lubab disaini ja muusikat ühendada karjamaa hüpikhotellis
Foto: Disainiöö

1.-5. juulini juba 19. korda Muhu saarel toimuvat Juu Jääbi festivali, mis toob Nautse küla taluhoovis kokku hulgaliselt põnevaid artiste meilt ja mujalt, ei saa sel korral aga pidada pelgalt muusikasündmuseks – koostöös Disainiööga kerkib spetsiaalselt Juu Jääb festivali tarvis ainulaadne hüpikhotell.

Muusika ja disain kohtuvad sellel suvel Muhu saarel jõulisemalt kui kunagi varem. Jõud ühendavad kaks suurt festivali: Disainiöö ja Juu Jääb. Tulemusena saab otse festivali südames, Nautse karjamaadel, näha kolme liiki hüpikhotelle, mis valmivad EKA tudengite ja õppejõudude ühisaktsioonina ning Ühendkuningriigist tulnud disainiguru Alice Holmbergi valvsa pilgu all.

Idee sai alguse Juu Jääbi korraldaja ja Eesti hinnatuima saksofonisti Villu Veski tõdemusest, et 19 aastat kestnud festival vaevleb kroonilises magamiskohtade puuduses. Juba 20 aastat oostööd teinud muusik Villu Veski ja disainer, Disainiöö korraldaja Ilona Gurjanova lõid kevadel käed ja otsustati appi kutsuda värskete ideedega EKA tudengid.

Juu Jääb festival on unikaalne selle poolest, et toimub juba 19. aastat järjepidevalt väikse Nautse küla Mihkli talu hoovis. Hoolimata oma nurgatagusest toimumiskohast, on läbi aastate jõudnud siin lavale estraadi, elektroonilise ja jazzmuusika maailmanimed – Jazzanova, Rasmus Faber, Koop, Toshio Matsuura, Ben Westbeech, Dwight Trible, Rinneradio, Sylver Logan Sharp ja paljud teised.

Sel aastal toob Juu Jääb kuuljate-vaatajateni taas tihedalt muusikat täis programmi, milles jagub ruumi nii säravatele kodumaistele esinejatele kui isikupärastele väliskülalistele. Sel nädalal astuvad üles USA-st pärit laulja ja tantsuartist TEMU, Briti soulilauljatar Keisha White, tema kaasmaalane ja auhinnatud klaverivõlur Robert Mitchell, Nicole Jo & European Girls Poweri koosseisus teeb kaasa ka eestlanna Ingrid Hagel. Juu Jääb on alati pakkunud vaimustavaid elamusi eriti just vokaaljazziaustajatele – ameeriklane Ken Norris, kes viisistab laval
Faulkneri, Mellville’i ja Virginia Woolfi tekste, on kahtlemata üks säravamaid nimesid, kes tänavusel festivalil lavale jõuab. Esimest korda esineb Juu Jääbil festivali asukohta silmas pidades korrektse nimega kooslus – Poolast saabuv bänd kannab nime Muhu Island. Visiidi suvisele Muhu saarele teeb ka pealinna kuumim klubiöö Tiks, eesotsas Sander Mölderi ja Peeter Ehalaga.

Lisaks sellele toimub Juu Jääbi raames ka eriline Amanjeda by Katrin Kuldma moeshow Pädaste Mõisas, kus traditsioonilised Muhu tikandid on moekunstnik Katrin Kuldma nägemuses saanud tänapäevase tõlgenduse.

Muhu saare suurim muusikafestival toimub 1.-5. juulini Muhu saarel ja Saaremaal ning pileteid sündmusele on saadaval Piletilevis. Lähemalt saab festivali kohta infot koduleheküljelt www.juujaab.ee.

Head Uudised GoodNews