1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Paet: Eesti võiks suurendada põgenike abistamiseks minevat raha
Paet: Eesti võiks suurendada põgenike abistamiseks minevat raha

Paet: Eesti võiks suurendada põgenike abistamiseks minevat raha

UrmasPaet
Urmas Paet

Eesti võiks suurendada põgenike abistamiseks eraldatavaid summasid aastas 2-3 miljoni euro võrra, leiab Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet.

“Humanitaarabiks eraldatavast rahast peaks praeguses rahvusvahelises olukorras suurem osa minema põgenike abistamiseks. See vähendaks ka immigratsioonisurvet Euroopale. Rahaliselt peaks olema võimalik suurendada aastast panust 2-3 miljonit eurot,” ütles Paet.

Samas ei pooldanud endine välisminister senise Euroopa Liidus kehtiva korra muutmist, mis võimaldaks põgenike võrdsemat jaotamist liikmesriikide vahel. Praeguse niinimetatud Dublini süsteemi kohaselt vastutab pagulastega tegelemise eest ainuisikuliselt riik, mille kaudu põgenikud Euroopa Liitu sisenesid. Praegu on eriti suure põgenikesurve alla sattunud Vahemere-äärsed EL-i riigid nagu Malta, Itaalia ja Kreeka.

“Süsteemi ei peaks muutma, küll aga tuleks suurendada oluliselt Euroopa piirivalveagentuuri ja humanitaarabi mahtu ja koordineeritust,” märkis Paet. “Pean oluliseks kogu EL-i rahalist tuge nendele riikidele ning EL-i piirivalveagentuuri võimekuse olulist tõstmist,“ lisas ta.

Paeti sõnul vajab pagulastega seonduv EL-i kiiret reageerimist ja senisest ühtsemat lähenemist. “Ulatuslike konfliktide tõttu Euroopa vahetus naabruses on põgenikesurve EL-ile kiiresti kasvav, paljud pagulased hukkuvad teel Euroopasse ning EL-il on jätkuvalt puudu terviklikust lähenemisest sellele kasvavale probleemile,” ütles ta.

Head Uudised GoodNews