1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kersti Kaljulaid kohtus Pekingis Hiina riigipea Xi-ga
President Kersti Kaljulaid kohtus Pekingis Hiina riigipea Xi-ga

President Kersti Kaljulaid kohtus Pekingis Hiina riigipea Xi-ga

President Kersti Kaljulaid kohtus täna Pekingis Hiina Rahvavabariigi presidendi Xi Jinpingiga. Kohtumise peateemadeks olid kahe riigi koostöö ja kaubandussuhted ning e-kaubanduse areng. Samuti arutati Eesti kandideerimist ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks.

„Hiina on meie jaoks Aasia kõige olulisem kaubanduspartner. Ühelt poolt oskavad nad hinnata meie toidu head kvaliteeti, teisalt on viimastel aastatel jõuliselt lisandunud kogu e-kaubandus, mis pakub mõlemale riigile huvitavaid väljakutseid ja koostöökohti,“ ütles president Kaljulaid pärast kohtumist oma Hiina kolleegiga. Vabariigi Presidendi sõnul on Eesti ja Hiina suhted praegu üle aegade parimas seisus, mille kinnituseks on lisaks kaubandussuhetele ka tihedad kontaktid kultuuris ja hariduses ning kasvav turistide hulk.

Riigipead arutasid kohtumisel ka laiemalt maailmakaubanduse olukorda. „Vaba ja kunstlike piiranguteta riikidevaheline kaubandus on väikestele majandustele ainus võimalus ning meie jaoks on oluline, kui võimalikult palju riike seda toetab,“ ütles president Kaljulaid pärast kohtumist.

Ühe teemana tõstatas meie riigipea kohtumisel ka Eesti kandideerimise ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks ning Eesti soovi rääkida senisest jõulisemalt küberjulgeolekust. Hiina on ÜRO julgeolekunõukogu üks viiest alalisest liikmest.

President Kaljulaid on sel nädalal ametlikul visiidil Hiinas, kus kohtus president Xi-ga, osaleb homme Maailma Majandusfoorumi suvisel konverentsil ning kohtub peaminister Li-ga.

Head Uudised GoodNews