1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Riigikogus näeb Kaido Ole maalinäitust
Riigikogus näeb Kaido Ole maalinäitust

Riigikogus näeb Kaido Ole maalinäitust

Riigikogu kunstisaalis on alates tänasest avatud Kaido Ole isikunäitus „Väike aga tihe näitus“. Nii on kunstnik ise nimetanud oma väljapanekut, kus on näha valik tema loomingust viimaste aastate jooksul.

Riigikogu esimehe Eiki  Nestori sõnul on  Riigikogu kunstisaalis oma loominguga vaatajaid hellitanud nii  tuntud kunstnikud kui ka oma teed alustavad noored. „See on  teinud meie suurepärase ja pikaajalise koostöö Kunstnike Liiduga ainult põnevamaks. Kaido Ole väljapaneku puhul tahaks aga selle pealkirja veidi täpsustada – „ Tänase Eesti tippkunstniku väike aga tihe näitus“.

Autor ise on öelnud, et ta eelistas töid, milledel on eeldus vaatajaga sõltumata tema taustast hästi jutule saada. Balti koostöö, inimsuhete väärtus, eesti rahvusvärvid, GMO, relvastatud veidrik jms. – peaks olema midagi  igaühele.

Kaido Ole loomingu keskmes on kontseptuaalne maal. Kriitikud on märkinud, et tema suuremõõtmelised maalid on peensusteni läbikalkuleeritud ja näivad lausa masinlikud, Teda huvitab maal kui käsitöö ja maalimise käigus tekkivad vead. Ole teatraalsed ja vastuolulised süžeed ühendavad alati erinevatest maalistiilidest pärit võtteid geomeetrilisest abstraktsionismist popkunsti ja uusrealismini. Otsese päevapoliitika asemel räägivad Ole maalid inimeste või kunstniku ja tema loomingu vahelistest võimusuhetest üldisemalt, kuid alati on need jõupositsioonid mitmeti tõlgendatavad, absurdsed ja humoorikadki.

Kaido Ole (snd 1963), elab ja töötab Tallinnas. Ta on õppinud Eesti Kunstiakadeemias disaini ja maali (1982—1992) ning töötanud EKAs joonistamise ja maali õppejõuna ning maaliosakonna professorina (2003—2010). Alates 2010. aastast vabakutseline kunstnik, näitustel esinenud alates 1989. aastast. 2003. aastal esindas Eestit Veneetsia 50. kunstibiennaalil John Smithi nime all koos Marko Mäetammega. Tema tõid on eksponeeritud esinduslikes kunstigaleriides nii kodu- kui ka välismaal.

Kaido Ole on Eesti Kunstnike Liidu liige. Pälvinud muu hulgas Kristjan Raua (1998), Konrad Mäe (2012), Eesti Kultuurkapitali aastapreemia (1999 ja 2005) ja Valgetähe III klassi ordeni (2014). Ole töid on Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi, Euroopa Parlamendi, ABLV Panga ja Läti Kaasaegse Kunsti Muuseumi ning Angerlehneri Muuseumi kogus.

Näituse korraldab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga. Näitus jääb Riigikogu kunstisaalis avatuks kuni 6. oktoobrini. Tööpäevadel kella 10-16 on Toompea lossi sissepääsuks vajalik isikut tõendav dokument.

Head Uudised GoodNews