1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tallinna Poistekoor esineb oma juubeliaasta puhul kontsertidega Hispaanias
Tallinna Poistekoor esineb oma juubeliaasta puhul kontsertidega Hispaanias

Tallinna Poistekoor esineb oma juubeliaasta puhul kontsertidega Hispaanias

Foto: Tallinna Poistekoor
Foto: Tallinna Poistekoor

Sel sügisel oma 25. aastapäeva tähistav Tallinna Poistekoor esineb oktoobri- ja novembrikuu vahetusel Hispaanias, andes mitu kontserti Tolosa ja Bilbao piirkonnas ning osaledes Tolosas toimuval mainekal Euroopa Grand Prix’ sarja kuuluval noortekooride konkursil. Koori juhatavad selle asutaja ja teeneka peadirigendina Lydia Rahula ning dirigendi-kontsertmeistrina Tomi Rahula.

Tallinna Poistekoor sõidab Hispaaniase 38-liikmelises koosseisus, s.t läheb nende kontsertkoor, kus laulavad 10-15-aastased poisid (praegu on kaasas ka kaks 9-aastast poissi) ja vanemad kui 16-aastased noormehed. Konkursipaik asub ja kontserdid toimuvad peamiselt Gipuzkoa provintsis Baskimaal. Tolosa koorikonkursil on Eesti koorid ka varem esinenud ja edukalt.

Tallinnast lahkub poistekoor 28. oktoobril ning nende esimene kontsert leiab aset juba teisipäeva, 29. oktoobri õhtul Getxo Redentori kirikus, järgmine kolmapäeval 30. oktoobril Tafalla San Pedro kirikus, ja kolmanda kontserdipaigana tuleb Pamplona Kaputsiinide kirik 31. oktoobri õhtul. 1. novembri pärastlõunaks kogunevad kõik konkursil osalevad koorid Tolosasse ühisele sessioonile. Koorid osalevad konkursil vaid korraldajate kutsel.

Hispaania kavas on vähemalt 20 laulu. See on väga meeleolukas programm, kus on koguni kolm “Ave Mariat”, aga ka biitlite “Yesterday”, traditsionaale-spirituaale, kuulsatest heliloojatest autoritena Franz Schubert, Sergei Tanejev, 17. sajandi itaaallane Giovanni Caccini, kavas on ka konkursil ettekantavad laulud. Päris rohkesti tutvustatakse eesti muusikat: Cyrillus Kreegi “Mu süda, ärka üles” ja Rudolf Tobiase “Ülistuslaul”, Arvo Pärdi “Vater unser”, Urmas Sisaski “Kiitkem südamest Mariat”, Peep Sarapiku “Ta lendab mesipuu poole”, Hans Hindpere seatud “Viire takka”, Tomi Rahula laul „Räägi tasa minuga“, lõpulugude hulgas on ka Raimond Valgre “Helmi”. Lisapalana on kavas laulda Veljo Tormise “Küla kuuleb”.

Pärast oma kontserte seisab Tallinna Poistekooril ees tuleproov, esinemine Tolosas 2. novembri ennelõunal seitsme koori hulgas lastekooride kategoorias Lydia Rahula juhatusel. Konkursikoosseisus esinevad poisid põhiliselt vanuses 9-11 aastat, vaid mõni poiss on pisut vanem, lauljaid on 22. Sellel võistlusel esitatakse neli pala: Herrikoia meloodia “Urteizu jentea”, Hans Hindpere “Viire takka” (4-häälne naiskooriseade), tänapäevaautori Julio Dominguezi kohati 7-häälse seadega traditsiooniline jõululaul “Notezia jai on bat” kohustusliku palana ning Veljo Tormise “Küla kuuleb”. Konkursipäeva õhtul on poistel veel üks kontsert Burlada Kultuurihoones. 3. novembril toimub konkursi pidulik lõpetamine ning seejärel ühine koorilõuna, ja õhtul veel kontsert poiste ööbimispaiga Hondarribia noortehosteli auditooriumis. 4. novembri keskpäeval algab Bilbao ja Frankfurti kaudu kojusõit. Kogu kooriga ollakse Hispaanias nüüd esimest korda.

Võiksime kõik loota, et poiste tubli laul ka Hispaaniast aitab meie kuulsal maestrol Veljo Tormisel aina paremini oma tervist taastada.

Kodulinnas Tallinnas tagasi, on tublidel poistel ees tööd ja esinemisi veel kuhjaga: 21. novembril algavad koori juubelikontserdid Narvas ja seejärel Peterburi Jaani kirikus, 27. ja 29. novembril lauldakse Pärnus ja Tartus ning pidukontserdid kulmineeruvad Estonia kontserdisaalis 30. novembril, mil kaheosalises kavas esinevad ka kaks ettevalmistuskoori ja vilistlaste meeskoor. Solistideks tulevad kontratenor Ka Bo Chan ja organist Andres Uibo, lauljatena veel koori vilistlased Uku Suviste, Artjom Savitski jt. Mõnigi nüüd Hispaanias esitatav suurepärane laul kõlab siingi taas Lydia Rahula ja Tomi Rahula juhatusel.

Peadirigent ja meie poistekoorilaulu teenekas edendaja Lydia Rahula töötab muusikaõpetajana Tallinna 21. koolis, mis on ka poistekooride baaskooliks. Praegune “Aasta õpetaja” ja “Haridustöö eesrindlane”, Tallinna Vapimärgi ning Valgetähe V klassi ordeni väärinud Lydia Rahula on tema käe all õppinud poistega Eesti kultuurile ja koorimuusikale palju au toonud – esinetud on enam kui viiekümnel koorireisil paarikümnes välisriigis USA-st ja Kanadast kuni Tai kuningriigi ja Jaapanini.

Priit Kuusk
Muusikaajakirjanik

Head Uudised GoodNews