1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tallinnas etendatakse müstiline tsirkuselavastus
Tallinnas etendatakse müstiline tsirkuselavastus

Tallinnas etendatakse müstiline tsirkuselavastus

Foto: Circo Aereo
Foto: Circo Aereo

Tallinnas etendatakse tunnustatud tsirkusekunstniku Jani Nuutineni soololavastus „Un Cirque Plus Juste“.

Oma lavastuses “Un Cirque Plus Juste” loob Jani Nuutinen igast täiesti tavalisena näivast argisest olukorrast ebatavalise. Läbivaks teemaks, millega etenduskunstnik dramaturgiliselt oma lavastuses tegeleb on adekvaatsus – adekvaatne kohalolu ning mäng objektidega. Ta mängib spetsiaalselt lavastuse jaoks loodud esemetega ülimalt detailipuhtalt ja peenetundeliselt, luues müstilise ja illusioone täis õhustiku, millesse saab kaasatud kogu ruum ja publik.

Lavastus “Un Cirque Plus Juste” on hea näide kaasaegsest tsirkusest, kus kohtuvad tugev dramaturgia, näitlejameisterlikkus, tsirkuse maagia ning professionaalsed tehnilised oskused.

Foto: Circo Aereo
Foto: Circo Aereo

Circo Aereo on loodud Jani Nuutineni ja Maksim Komaro poolt 1996. aastal. Just need 2 kunstniku panid aluse Soome kaasaegse tsirkuse kiirele rahvusvahelisele arengule. Jani Nuutinen on on lõpetanud 2001. aastal prantsuse tsirkusekooli Centre National des Arts du Cirque. Sellest ajast alates on ta resideerunud Prantsusmaal ning lavale toonud mitmeid lavastusi ning loonud ka lavakujundusi. 2005. aastal pälvis ta soome riikliku kunstipreemia. Jani Nuutineni tuntumad lavastused on tema 3 soololavastust, mida ta etendab ka ühtse triloogiana. Tallinnas etenduv “Un Cirque Plus Juste” on tema soolotriloogia teine lavastus.

Eesti publiku kokkupuude kaasaegse tsirkuse kui professionaalse teatrikunsti vormiga on vähene ning sageli arvatakse, et tegemist on lihtsakoelise meelelahutusega. Tegelikkuses on kaasaegne tsirkus palju enamat, mille eesmärk on meid ärgitada mõtlema.

“Un Cirque Plus Juste” lavastust etendatakse Tallinnas kolmel korral. Telk kui traditsioonilise tsirkuse üks sümbolitest on kontseptuaalse kujundina lavastuse oluline osa, ehk kaasaegne tsirkuselavastus paigutatakse traditsioonilise tsirkuse toimumise keskkonda.

Etendus toimub 4.- 6. septembril, algusega kell 19.00 Kultuurikilomeetril. Sissepääs Kultuurikatla Aia väravate kõrvalt (Kalasadama 6)

Piletid on müügil Piletilevis.

Sündmuse korraldaja on Tallinna Kultuurikatel. Lavastuse “Un Cirque Plus Juste” Tallinnasse jõudmist toetavad Prantsuse Instituut, Eesti Kultuurkapital ja Tallinna linn.

Head Uudised GoodNews