1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. TÄNA! Eesti metsade kaitsjad kutsuvad täna rahvakogunemisele Meeleavardus
TÄNA! Eesti metsade kaitsjad kutsuvad täna rahvakogunemisele Meeleavardus

TÄNA! Eesti metsade kaitsjad kutsuvad täna rahvakogunemisele Meeleavardus

metd
Foto: Shutterstock

Täna, 15. detsembril, korraldab Kodanikuühendus Eesti Metsa Abiks (EMA) suure rahvakogunemise, et avardada üheskoos Eesti maid ja metsi haldavate ametkondade ja poliitikute meeli. “Eesti maa ja rahva esmaseks huviks on hoida ja kaitsta siinsete inimeste elukeskkonda, sest just see on meie rahva ja riigi varadest kõige hinnalisem,” selgitavad korraldajad.

Kell 15.00 kogunetakse Keskkonnaministeeriumi hoovis (Narva mnt 7a). Rahva häälestavad Meeleavarduse lainele Tõnis Mägi ja Jaak Johanson. Avalikustatakse „Rahva Lootuse auhinna 2018“ laureaat. 15.30 algab rongkäik läbi linna, et päästa metsade hoidmise hea sõnum valla.

Rongkäik algab Keskkonnaministeeriumi hoovist, sealt üle Hobujaama tänava Postimaja ette, edasi mööda Narva maanteed, üle Mere puiestee, siis Viru tänavat mööda Raekoja platsile, sealt Harju tänavat mööda Vabaduse väljakule, Harju mäe treppidest üles ning lõpuks mööda Komandandi teed ja Toompea tänavat Riigikogu ette. Kes kella kolmeks Keskkonnaministeeriumi ette ei jõua, on oodatud kella poole viiest Riigikogu ette!

Kell 16.30 kogunetakse Riigikogu ees (Lossi plats 1), kus toimub meeli avardav pärimuslik kontsert, peetakse kõnesid ja räägitakse lugusid. Tunnustatakse ühte Eesti inimest, kes on seisnud pikalt ja kindlameelselt oma kodumaa metsade eest. Kõnedega esinevad Linda-Mari Väli, Mihkel Kangur, Toomas Kiho, Hasso Krull, Kristjan Piirimäe, Toomas Trapido, Tiit Kaasik, Indrek Vainu, Kaupo Vipp, Erki Kaikonen ja Ketlin Kaljas. Muusikat teevad Anna-Liisa Liiskmaa, Indrek Tammoja, Jaak Tuksam, Lauri Õunapuu, Triinu Taul, Mari Tammar, Agne Nelk ja Helen Kooviste. Tantse juhivad Siim Sarv ja Keily Vollmann. 20.00 algab Hopleri majas EMA sünnipäevapidu. Kõik huvilised on palavalt oodatud osa võtma!

Meeleavardusega tuletavad kodanikuühendused täidesaatvale ja seadusandlikule riigivõimule meelde, et Eesti loodusvarad ja loodusressursid on põhiseaduse järgi rahvuslik rikkus, mida tuleb kasutada säästlikult (§ 5), ning igaüks on kohustatud säästma elu- ja looduskeskkonda ning hüvitama kahju, mis ta on keskkonnale tekitanud (§ 53). Ainult siinse looduspärimuse säilitamisega jääb alles Eesti rahva erilisus, kestmisvõime ja juured. Pärimuslikust meeleavardusest osavõtuga saab iga osaleja avaldada toetust EMA ettevalmistustele uue kümnendi metsanduse arengukava loomisel!

Aktsioonist võtavad osa looduslike pühapaikade esindusorganisatsioonid (Maavalla Koda, Hiite Maja SA), Eesti Mesinike Liidu liikmed (Maire Valtin, Eha Metsallik jt), pikaaegsed loodusturismi eestvedajad (Marika Mann, Aivar Ruukel jt), loomakaitsega tegelevad organisatsioonid (LOOMUS, Eesti Loomakaitse Selts, Eesti Vegan Selts), Läti ja Leedu metsakaitseliikumiste esindajad ja paljud teised.

Head Uudised GoodNews