1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Tarja Turunen: Soovin inimesed õnnelikuks teha
Tarja Turunen: Soovin inimesed õnnelikuks teha

Tarja Turunen: Soovin inimesed õnnelikuks teha

Jaan-Ivo Lukas 

Tarja Turunen

Austatud Tarja Turunen, 20. mail on Eesti publikul võimalik Teie laulmist nautida. Mitmes kord Eestis esinete? Missugust aurat tunnete Eestis ja selle pealinnas Tallinnas?

Olen Tallinnas varasemalt kaks korda esinenud, mõlemad korrad on olnud rock-kontserdid. Mulle väga meeldib Tallinn, eriti naudin vanalinna ilu, millest mul on palju ilusaid mälestusi. Minu Eesti fännid on väga toredad inimesed, igatsen juba nendega kohtumist ning olen väga rõõmus, et taas Tallinnasse tulen.

Kas esinemispaik Nokia kontserdimaja tekitab Teile, kui Soome lauljale, ka teatud mõttes eriliselt koduse tunde?

Oh, ma kahtlen selles, kuigi sellel nimel on Soomega vägagi palju pistmist.

Olete sündinud Kitee lähedal Puhose külas. Millist elujõudu ja energiat olete oma lapsepõlve elupaigast ammutanud. Kas sõite rohkem maatoite kui Teie eakaaslased linnades?

Puhos on lapsele kasvamiseks väga turvaline keskkond. Praegu möödub minu igapäevaelu hiigellinnas Buenos Aireses, nende kahe koha vahe on üüratu. Hindan oma lapsepõlveaega väga. Mul oli lapsepõlves oma maagiline mets, kus veetsin mängides palju aega. Ma usun tõesti, et on väga oluline lapsena olla looduse keskel.

Tarja Turunen

Minu vanemad on olnud alati väga toetavad ja aitasid mul muusikat õppida juba väga noorelt, nii et ma soovin oma lapsele olla samuti toeks, olenemata sellest, millega ta tegelema hakkab.

Ma arvan, et emalt sain ma positiivsuse ja isalt jalad … (naerab).

Kolmeaastaselt esinesite kodupaiga kirikus lauluga “Inglid taevas”. Kes aga avastas Teie lauluande?

Esimesena kindlasti mu vanemad. Ma laulsin kõikjal ja kogu aeg. Mu ema rääkis mulle, et kui ma sündisin, siis ma karjusin nii kõvasti ja kõrge hääletooniga, et med.õed olid talle öelnud, et minust saab kindlasti laulja. Nüüd on näha, et neil oli õigus!

Millest olete pidanud oma lapsepõlve ja noorusaastatel seoses lauluhuviga loobuma. Kas pidite sellel perioodil pingutama rohkem kui teised? Kuidas neid pingeid talusite, ega need ei kippunud tervist rikkuma?

Ma soovisin klaverimängu õppida, kui olin kuuene, nii et minu muusikaõpingud algasid üsna varakult. Põhikoolis märkas mind õpetaja, kes salvestas mõned lood lausa stuudios. Tundsin, et teised lapsed olid kadedad mulle osaks saanud tähelepanu pärast ja seepärast paar aastat koolis mind ka kiusati. Mu vanemad tegid suuri jõupingutusi ja viisid mind viis korda nädalas erinevatesse muusikatundidesse, mille eest olen neile väga tänulik. Muusika andis mulle energiat teiste raskete ainete õppimiseks ja mulle polnud oluline, et mu päevad seepärast pikad olid.

Teie lemmikheliloojateks on nimetatud Verdit ja Weberit. Kontserdil esitate laule Mozarti ja Rossini loomingust, samuti Queeni palasid. Missuguseid emotsioone nende laulude esitamine annab?

“Beauty and the Beat” kontserttuur on minu jaoks ääretult rõõmsameelne, kuid samal ajal väga nõudlik ja ambitsioonikas. Koos trummar Mike Terrana’ga esitame tuntud klassikalisi palasid, samuti minu enda kirjutatud laule ning rockilugusid sümfooniaorkestri ja koori saatel. Kontsert kokkuvõttes ongi väga emotsionaalne, sest enamus lugusid räägib armastusest, elust ja surmast.

Tarja Turunen

Kindlasti soovite ja ka peate alati olema tippvormis. Mida sellel eesmärgil teete, kuidas lõõgastute ja kas on ka mingid kindlad toitumistavad?

Oh, pärast sünnitust on see olnud üsna keeruline, et saada tagasi oma vana hea vorm! Aga ma teen trenni. Tavaliselt teen võimlemist ja käin neli korda nädalas kas ujumas või jooksmas. Tegelikult ka laulmine ise hoiab mind heas vormis. Mulle ei meeldi dieedid, nii et ma üritan süüa väga tervislikult.

Kuidas hoiate ja arendate oma häält? Kas küsite selleks nõuandeid ka arstidelt?

Ma treenin igapäevaselt lüürilist laulu. Mul on Buenos Aireses lauluõpetaja, keda ma külastan, kui vaja. Mul on ka endal õpilased, keda ma kodus olles õpetan. Tavaliselt hoolitsen, et mul on piisavalt soojad riided, kui ma reisin. Ma ei joo alkoholi, kui ma töötan, selle asemel joon palju rohelist teed ja vett. Samuti ma ei suitseta. Lähen muidugi arsti juurde, kui olukord nõuab, kuid tavaliselt on mul kontserttuuridel kaasas palju erinevaid looduslikke rohtusid. Usun, et parim viis külmetusest jagu saada on puhata, võtta mõnda looduslikku rohtu, juua palju sooja teed ning vett ja mõelda positiivselt.

Kas peate ennast temperamendilt tüüpiliseks soomlaseks või on jõudu ja energiat hoopiski rohkem?

Olen tavalisest soomlasest üsna teistsugune, vähemalt nii on paljud inimesed mulle öelnud. Ma elasin peaaegu kolm aastat Saksamaal ja siis kolisin Argentiinasse, kus ma olen elanud nüüd juba mitu aastat. Samuti olen alates 17 eluaastast seoses oma tööga pidevalt mööda maailma ringi reisinud, nii et ma usun, et see on hoidnud mind väga avatud mõtlemisega, mõistmaks enda ümber äkilisi muudatusi ja kultuurilisi erinevusi. Läbi Argentiina kultuuri olen õppinud rääkima natuke rohkem rasketel teemadel, mis soomlastele endile on ikka veel üsna raske.

Kas olete esinenud ka haiglates ja hooldusasutustes? Kui jah, kuidas on sealne publik Teid vastu võtnud?

Noorena olen. Oli väga kena muusika abiga tuua natuke õnne inimestele haiglates ja hooldusasutustes. Ma arvan, et neile tõesti see ka meeldis.

Küllap soovivad paljud muusikud inimesi ja maailma paremaks muuta. Millisel viisil, kuidas Teie seda teha soovite?

Ma lihtsalt soovin oma muusikaga inimesed õnnelikuks teha. Muusika teeb mind õnnelikuks iga päev, nii et ma arvan, et selles on palju võimu, kui jagada seda sama teistele. Olen täiesti kindel, kui sul on näiteks halb päev, siis leiad muusikast abi.

Allikas: Terviseleht

Head Uudised GoodNews