1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Toomas Hendrik Ilves: ka kõige pimedamal ajal on lootust valgusele! Elagu Eesti!
Toomas Hendrik Ilves: ka kõige pimedamal ajal on lootust valgusele! Elagu Eesti!

Toomas Hendrik Ilves: ka kõige pimedamal ajal on lootust valgusele! Elagu Eesti!

Meie eelmine president Toomas Hendrik Ilves kirjutab oma Facebooki seinal vabadusest. Heade uudiste portaali toimetus avaldab Ilvese mõtlemapaneva postituse täismahus:

“Aasta kokkuvõtteks ja tulevikkuvaateks. Freedom House’i iga-aastane raport näitab, et avatud, demokraatlike ühiskondade arv maailmas ei suurene, vaid kahaneb. Sel aastal nägime, kuidas ka Eestis pandi proovile vaba ühiskonna tugitalade – sõltumatu kohtuvõimu, ajakirjanduse, ametkonna – vastupidavus. Argumenteeritud diskussiooni püüti lämmatada solvangute ja ähvardustega. Võimukandjad pöördusid halvustustega omaenda riigi kodanike vastu, kes julgesid kaitsta vaba ühiskonna tugitalasid. Selline valitsus ei vääri valitsuse nime.
See oht vabadusele ei ole möödas. Ometi on ka kõige pimedamal ajal lootust valgusele.
Selgub, et oleme tugevamad kui arvasime.
Osad meist seetõttu, et mäletame, mida tähendab elu ilma vabaduseta. Oleme vabadust saanud kogeda vaid nappide ajaloohetkede jooksul. Oleme pingutanud selleks liiga palju, ohverdanud liiga palju aastaid, et jõuda siia, kus täna oleme ja me ei saa seista jõuetu kõrvaltvaatajana, kui seda tahetakse meilt võtta.
Osa me inimestest on vabaduses sündinud ja kasvanud. Ometi tajuvad ka nemad selgelt, mida vabadus ja selle puudumine tähendab. Kaunis näide sellest on 21-aastane luuletaja Laura Kell, kes kirjutas Müürilehes, et ei lase kõike seda, mis püha, muuta suletuseks, vihkamiseks ja vaenuks:

“ärge te püüdkegi
minult ära võtta
maad kus ma sündisin
ärge katsugegi
rüütada oma vihkamisväärtuseid
õilsa „rahvusromantika” mundrisse”

On tõsi, et vabadust ei saa edasi anda ühelt põlvkonnalt teisele samal moel nagu anname edasi traditsioone. Kuid igatsust vabaduse järele saab.
Loodan nii neile, kes kogenud vabadusetust kui neile, kes sündinud vabana vabas riigis. Nemad kannavad lootust, et uus aasta, uus aastakümme saab parem. Elagu Eesti!”

Head Uudised GoodNews