1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. XXV Viljandi pärimusmuusika festivali kontsertprogramm on avalik
XXV Viljandi pärimusmuusika festivali kontsertprogramm on avalik

XXV Viljandi pärimusmuusika festivali kontsertprogramm on avalik

Folk Music Festival25. juubelit pidava Viljandi pärimusmuusika festivali kontsertprogramm on tänasest avalik ja ootab kõiki fänne suviseid plaane tegema. 27.-30. juulil toimuv festival on kindlasti selle suve üks parimaid muusikasündmusi, kus kohtub parim publik ja maailmaareene vallutavad artistid, lavale astuvad tulevikutegijad ja rahva lemmikud läbi aegade. Meeldejääval galakontserdil tehakse kummardus pärimusmuusika ajaloole. Tegevusi jagub noortele ja vanadele.

Rahvusvaheliselt nimekate esinejate hulgas ilmestavad programmi: A-WA, Bareto, Jan Blake, Kapela Maliszow, Marko Marković, Otava Yo, Tbilisi ja paljud teised ilmakuulsad muusikud. Samuti pakuvad publikule suuri emotsioone Eesti ansamblid, kes hullutasid kuulajaid kümme, kakskümmend aastat tagasi. Nagu alati, on selgi korral platsis paljude pärimusmuusikute eeskuju ja maitse kujundaja – ansambel Untsakad, kes koos festivaliga peavad ka oma 25. sünnipäeva. Lavale astub festivali rockstaariks ristitud Zetod, kes nüüdseks raputab publikut juba 14ndat korda. Erilisi hetki kingib galakontsert „Alguses oli Alle-aa“, mis annab suurepärase kokkuvõtte eesti traditsioonilist muusikat viljelevate muusikute eredamast loomingust läbi aegade.

Kohal on ka etno-tekno ekstsentrik Meisterjaan, helirikas ja uusloominguline instrumentaaltrio Sinitrii; Puuluup rõõmustab taas inimesi, nagu nad isa ütlevad: “Isetekkinud koreograafilise vehklemisega ja kõikvõimalike vabade seostega küll Poola seriaalidest, vanast eesti pungist ja magusatest Vormsi pekikakkudest.“ Minimalistlikku ja elektroonilist heliruumi kujundavad kummituslike tantsulugude, laulude ja traditsiooniliste muinasjuttudega Maarja Nuudi ja Henrik Kaljujärve ühismaailm. Maagilisi õhtutunde pikendab ansambel Etnosfäär.

Ülendavaid ja tähenduslikke toone lisab festivalile kirikukontsert ansambliga Vox Clamantis ja Verska Naasõ, kes ühendavad gregooriuse ja seto laulud. Arhailise mitmehäälsuse ja rikkalikke väljendusvormidega kõlab omavahel seotud kiriku- ja regilaul omaselt ka meie festivalil. Folgi- ja jazzikeeles kõneleb rahvaga, aga Etnokulp 2016 aasta parim uustulnuk pärimusmuusikamaastikul ansambel Voorand/Koikson/Sooäär/Daniel kontsertkava „Kummardus Veljo Tormisele“.

Festivaliprogramm pakub muusikalisi hetki nii Viljandi lossimägedes kui uutes kontsertpaikades Viljandi linnas. Nagu suursündmustele kohane, saavad külalised nautida suviseid festivalipäevi ja -õhtuid ka satelliitprogrammi avastades. Uusi uudiseid leiab ürituse värskelt kodulehelt www.folk.ee/festival või Facebookist. Pileteid, festivali- ja päevapasse saab Piletilevist soetada.

Folk

Head Uudised GoodNews