1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Anton Uessoni stipendiumi pälvis EKA õpilane Madli Kaljuste
Anton Uessoni stipendiumi pälvis EKA õpilane Madli Kaljuste

Anton Uessoni stipendiumi pälvis EKA õpilane Madli Kaljuste

Tallinna linna Anton Uessoni stipendiumi pälvis tänavu Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri ja linnaplaneerimise eriala 5. kursuse üliõpilane Madli Kaljuste.

Tallinna linn on sõlminud kunstiakadeemiaga koostöölepingu, milles on ette nähtud kord aastas ühele EKA üliõpilasele stipendiumi maksmine. Stipendiaat valitakse stipendiumitaotluse esitanud magistritaseme üliõpilaste seast, kelle jooksva õppeaasta kaalutud keskmine hinne on vähemalt B (4,0) ja kes on õppetöös saavutanud väljapaistvaid tulemusi Tallinna linna jaoks olulistel teemadel linnaplaneerimises või sellega seotud vallas arhitektuurse projekti, disainilahenduse või urbanistliku uurimuse näol.

Komisjon tõstis esile Kaljuste magistritöö „Peituse presentatsioon” intrigeerivat teemavalikut, mis julgeb vaadata olemasoleva ehitatud keskkonna pealispinna alla. Magistritöö analüüsib ruumiolukorda, mis on seotud Nõukogude arhitektuuripärandiga Tallinnas.

Komisjon hindas Kaljuste julgust võtta arhitektina endale uudne roll: ruumi kureeriv koreograaf linnalaval, kes tegeleb keskkonnaga, mida kergekäeliselt võib sildistada kui moraalselt vananenut, valet ideoloogiat kandvat ja kaasaja nõuetele sobimatut. Nii kutsub magistritöö autor kriitiliselt suhtuma just tänase päeva aina kiiremini vahetuvatesse ja täpsustuvatesse reglementidesse ja tõekspidamistesse, leides uusi võimalusi ja peidetud potentsiaale kestvas hoolduskuuris ehk “Peituse presentatsioonis”. Magistritöö juhendajad on Martin Melioranski ja Raul Kalvo.

Stipendiumi suurus on 1000 eurot.

Head Uudised GoodNews