1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pärast 11. märtsil alanud lukustusperioodi asusid eestimaalased aktiivselt linnast maale liikuma
Pärast 11. märtsil alanud lukustusperioodi asusid eestimaalased aktiivselt linnast maale liikuma

Pärast 11. märtsil alanud lukustusperioodi asusid eestimaalased aktiivselt linnast maale liikuma

Telia värske liikuvusandmete analüüs näitab, et inimesed on asunud taas aktiivsemalt linnast maale liikuma.

Telia võrdles inimeste liikumisaktiivsust eelmisel ehk esimesel täispikal piirangutenädalal (15.-21.03) ja märtsi esimesel nädalal (1.-7.03). Telia Eesti ärikliendiüksuse juhi Holger Haljandi sõnul jätkus läinud nädalal trend, mis sai alguse juba nädal varem ehk märgatavalt vähenes inimeste liikumisaktiivsus suuremate linnade ja nendega piirnevate valdade vahel.

„See lubab eeldada, et paljude inimeste tavapärased marsruudid kodu ja töökoha või kooli suunal on muutunud. Samal ajal on näha, et liikumine maakondade vahel on olnud tõusvas trendis ehk inimesed on sarnaselt eelmise aasta eriolukorrale võtnud taas suuna maa- ja suvekodudesse,“ ütles Haljand.

Nii kasvas eelmisel nädalal näiteks Harjumaa ja Pärnumaa vaheline liikumine 28%, Harjumaa ja Läänemaa vaheline liikumine suurenes aga koguni 39%. Eestis tervikuna kasvas maakondadevaheline liikumine 6%.

Teine pilt avanes liikumisaktiivsuse võrdluses suuremate linnade ja nendega piirnevate valdade vahel, kus liikus inimesi eelmisel nädalal 13% vähem. Näiteks Tallinna ja Rae valla vahel sõidud kahanesid 26%, Viimsi ja Tallinna vahel 23% ning Tartu ja Kambja valla vahel 28%.

Kokkuvõttes reisiti Tallinna suunal eelmisel nädalal 17%, Tartu suunal 9% ja Pärnu suunal 10% vähem kui märtsi esimesel nädalal. Seevastu Narva suunas tehti reise 4% võrra enam kui märtsi alguses.

Tulenevalt olukorrast avaldab Telia aprilli keskpaigani igal nädalal liikuvusanalüüse, et aidata jagada infot piirangute mõjust ühiskonnale. Analüüsi koostamisel on kasutatud Telia Crowd Insightsi platvormi, mis võimaldab analüüsida mobiilivõrgu anonüümsete koondandmete põhjal üldisi grupeeritud liikumismustreid, samuti üldiste liikumisharjumuste muutust. Ühegi konkreetse inimese asukoht ega liikumismustrid pole seejuures nähtavad ega ka tuvastatavad, kuna kasutatud on üksnes anonüümitud ja grupeeritud koondandmeid ning tagatud on lahenduse vastavus isikuandmete kaitset käsitlevates seadustes toodud nõuetele. Platvorm on kasutusel ka kõikides Skandinaaviamaades (Soomes, Rootsis, Norras, Taanis), kus Telia Company tegutseb.

Head Uudised GoodNews