1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Pirita supelrand pälvis kvaliteedimärgi kaheksandat aastat järjest
Pirita supelrand pälvis kvaliteedimärgi kaheksandat aastat järjest

Pirita supelrand pälvis kvaliteedimärgi kaheksandat aastat järjest

Rahvusvaheline keskkonnahariduse fond FEE tunnistas Pirita supelranna kvaliteedimärgi vääriliseks juba kaheksandat aastat järjest.

Pirita rannas heisatakse rannahooaja alguses, 1. juunil taas sinilipp – rahvusvaheline ökomärgis, mille saamine eeldab üle 30 kriteeriumi täitmist. „Sinilipu heiskamine Pirita supelrannas on muutunud juba heaks tavaks. See on märk väga heast veekvaliteedist, puhtast keskkonnast, tasemel teenindusest, turvalisusest ja vajalikust informatsioonist. Sinilipu andmine kaheksandat aastat järjest näitab Pirita ranna stabiilset kõrget kvaliteeditaset,” sõnas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat. Tema sõnul teeb ökomärgise saamine Pirita rannast hinnatud vaba aja veetmise paiga, kus on tagatud turvalisus ning puhkajad võivad end mõnusalt tunda.

Linnaosavanema sõnul on supelranna taristu korrashoiu ja teenuste nimel ka tublisti pingutatud ning see ongi ranna viinud järjepidevalt ökomärgise kriteeriumitega vastavusse. „Juba praegu käivad Pirita rannaalal põhjalikud puhastustööd. Neist mahukam on rannaliiva sõelumine, mida tehakse enne hooaja algust kaks korda. Samuti veetakse ära adru ja maha visatud rämps,” kirjeldas Liinat. Ametlik rannahooaeg algab 1. juunil. Selleks ajaks on korrastatud ka rannainventar ja mööda randa laiali veetud. Samuti alustab tööd rannavalve.

Hooajal tähendab rannaala korrashoid, et igal hommikul kella kaheksaks tuleb koristada liivaala, rannamets, ojade kaldad, promenaadi teed ja tribüünide haljasala. Randa ja sellega piirnevaid alasid koristatakse aasta ringi, kuid mahukamad tööd on hooajal. Ökomärgise väärilise Pirita ranna korrashoidmine läheb aastas maksma umbes 100 000 eurot.

Eestis heisati sinilipp esimest korda 1994. aastal Pirita jahisadamas ja Pärnu jahtklubis. 2001. aastal pälvis Pirita rand sinilipu tunnistuse. Järjepidevalt lehvib sinilipp suviti Pirita rannas 2014. aastast.

Pirita rand võeti avatud supelrannana kasutusele 1925. aastal. Liivaranna pikkus on 2,45 kilomeetrit ja liivariba laius keskmiselt 50–60 meetrit.

Head Uudised GoodNews