1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Tallinnas käis kahe päevaga valimas ligi 16 000 inimest
Tallinnas käis kahe päevaga valimas ligi 16 000 inimest

Tallinnas käis kahe päevaga valimas ligi 16 000 inimest

Teisipäeva õhtuks oli Tallinna valimisjaoskondades pabersedeliga oma hääle andnud 15 922 valijat, mis moodustas kogu Eestis jaoskondades hääletanud inimestest veidi üle poole.

Üle kogu Eesti jaoskondades pabersedeliga hääletanud teisipäeva õhtuks kokku 31 284 valijat.

„Seni Tallinnas hääletanute arv hõlmab ka neid inimesi, kelle elukoht ei ole siin ja kes käisid valimas oma koduvalla või kodulinna volikogu,“ selgitas Tallinna valimiskomisjoni esimees, linnasekretär Priit Lello. „Võimalust valida oma kohalikku volikogu kõigis Tallinna suuremates kaubanduskeskustes saab kasutada veel täna ja homme. Valimiste korraldajad pingutavad selle nimel, et teha hääletamine võimalikult mugavaks ja ohutuks.“

Tallinnas avatud valimisjaoskondades saab ka kolmapäeval ja neljapäeval kell 12–20 anda oma hääle ükskõik millise Eesti valla- või linnavolikogu valimisel sõltumata valija elukohast. Neil päevadel on Tallinnas avatud kokku 31 valimisjaoskonda kaubanduskeskustes ja muudes kergesti ligipääsetavates paikades. Valimisjaoskonda hääletama minnes tuleks kaasa võtta kehtiv isikut tõendav dokument, näiteks ID-kaart, pass, elamisloakaart või juhiluba.

Viirusepuhangu ajal aitab valimiste ohutust tagada varasemast suurem valimisjaoskondade arv, et valijaid oleks võimalik paremini hajutada. Üle linna kuues kesksemas kohas saab hääletada välitingimustes telkidesse rajatud valimisjaoskondades, sealhulgas mitme kaubanduskeskuse ja Keskturu parklas, mis samuti vähendab riske.

Reedest pühapäevani on linnas avatud 95 valimisjaoskonda, kus Tallinna elanikust valija saab valida Tallinna linnavolikogu, kuid nendel päevadel saab häält anda ainult oma linnaosas. Valija ei ole enam seotud ühe kindla jaoskonnaga, vaid võib hääletada ükskõik millises oma valimisringkonna ehk linnaosa jaoskonnas. Reedel ja laupäeval, 15.–16. oktoobril kell 12–20 ja pühapäeval, 17. oktoobril kell 9–20 avatud jaoskondadest asub enamik kohtades, kus on valimisjaoskonnad olnud ka varasematel valimistel.

Kontaktivaba on elektrooniline hääletamine, mida saab teha veebilehel valimised.ee kuni laupäeva, 16. oktoobri õhtu kella 20.00-ni. Hääletamiseks on vaja internetiühenduse ja ID-kaardi lugejaga arvutit ning kehtivate sertifikaatidega ID-kaarti või mobiil-ID-d. Hääle andmiseks tuleb teada enda PIN1- ja PIN2-koodi. Oma elektrooniliselt antud häält saab muuta, hääletades valimisjaoskonnas pühapäeval, 17. oktoobril.

  • Valimisõigus kohaliku volikogu valimisel on lisaks Eesti kodanikele ka teiste Euroopa Liidu riikide kodanikel ja välismaalastel, kellel on pikaajalise elaniku elamisluba või alaline elamisõigus.
  • Kohalikku volikogu saavad valida 17. oktoobriks vähemalt 16-aastaseks saanud Tallinna elanikud.
  • Esimest korda said 16-aastased ja vanemad osaleda 2017. aasta kohalikel valimistel.
  • Kuna Suurbritannia on Euroopa Liidust lahkunud, siis ka Suurbritannia kodanikud saavad 2021. aastal hääletada ainult siis, kui neil on pikaajalise elaniku elamisluba või alaline elamisõigus.
Head Uudised GoodNews