1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Telia ja Eesti Energia õpetavad Narva koolitüdrukutele digitootedisaini
Telia ja Eesti Energia õpetavad Narva koolitüdrukutele digitootedisaini

Telia ja Eesti Energia õpetavad Narva koolitüdrukutele digitootedisaini

Sel aastal toimub üle Eesti kuus tüdrukutele suunatud IT-töötuba majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kampaania „dIKTeeri oma tulevik“ raames, mille eesmärk on tuua rohkem naisi tehnoloogiasektorisse. Narva kolledžis koguneb koolivaheajal ligi 80 koolitüdrukut, kes katsetavad Telia ja Eesti Energia juhendamisel häkatoni formaadis oma digiidee prototüüpimist.

„Hoolimata suurtest pingutustest loodus- ja tehnikaerialade tutvustamisel peame kahjuks tõdema, et tüdrukute osakaal neid erialu õppivate tudengite hulgas ei ole tõusnud. See on aga väga suur kaotus, sest tüdrukute ideed ja oskused ei jää poiste omadele mitte kuidagi alla,“ märkis Narva kolledži direktori kohusetäitja Marek Sammul.

Koolivaheaja reedel Narvas toimuval digiõhtul juhendavad keskkoolitüdrukuid tehnoloogiaettevõtetes töötavad noored eeskujud, kes aitavad noortel näha IT-maailma mitmekesisust. Tüdrukuid inspireerivad telekommunikatsioonifirma Telia ning kohalik suurim tööandja Eesti Energia.

„Lisaks programmeerijatele töötavad tehnoloogiavaldkonnas näiteks projektijuhid, analüütikud, disainerid, testijad ning teised, kelle taust ei pruugi olla infotehnoloogia. Neid rolle saavad gümnasistid töötubades asjatundjate juhendamisel katsetada. Võttes IT-aineid isegi vabaainete, kursuste või kõrvalerialana, annab see parema võimaluse tööturule sisenemiseks,” selgitas töötubade läbiviija Vanessa Vorteil, kes lõpetas kevadel Tallinna Ülikooli magistriõppes inimese ja arvuti interaktsiooni ning töötab UX analüütikuna.

OSKA tööturu raporti järgi on Eesti tehnoloogiasektor tugevalt meestekeskne ja IKT töötajatest vaid 29% on naised. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ennekõike keskkoolitüdrukutele suunatud kampaania „dIKTeeri oma tulevik“ eesmärk on innustada noori naisi senisest julgemalt kaaluma digivaldkonna erialadel kõrgkoolides õppimist ja töötamist ning kummutada digivaldkonnas levinud stereotüüpe.

Teliast peavad noortele inspiratsioonikõne e-äri ja turundusüksuse direktor Kati Vabi ning IT projektijuht Helena Loitmaa.

„Tihtipeale räägitakse, et tehnoloogiamaailm on Z-põlvkonnale loomulik ja emapiimaga kaasa antud asi. Tegelikult on see ainult osaliselt tõsi. Tüdrukud küll moodustavad enam-vähem pool tehniliste vidinate kasutajate ringist, aga me näeme, et täna ei vali piisavalt tüdrukuid oma erialaks IT-d ja tehnoloogiat. Kuna noored otsustavad oma erialavalikud juba gümnaasiumi ajal, on Telia oma TechGirls-i programmiga keskendunud aastaid just gümnaasiumiõpilastele. Meie eesmärk on näidata, et tehnoloogiamaailm on huvitav ja põnev ning kus tüdrukutel on olemas kõik eeldused, et seda valitseda,” lausus Telia venekeelse turunduskommunikatsiooni juht ja Telia TechGirlsi looja Irina Kuzina.

Inspiratsioonikõne tehnoloogiamaailma karjäärivalikutest peab ka Narva kolledžis õpilastele Eesti Energia tooteomanik Svetlana Golovina.

„IT valdkond on nii kiiresti arenev ja mitmekesine, et võimaldab leida just endale sobiva ametikoha. Ka Eesti Energias on kümme erinevat valdkonda, mille vahel on spetsialistidel võimalik valida. Energiakauplemise algoritmid, infoturbega tegelemine või hoopis klientidele suunatud projektid on vaid mõned näited, millega IT valdkonnas saab tegeleda,“ ütles Golovina.

IKT teavituskampaania raames toimub 2018. ja 2019. aastal 50 teavitusüritust koolides üle Eesti ja eraldi kümme tüdrukute töötuba koostöös tehnoloogiaettevõtetega. Kampaaniat rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi toel.

Kampaania veebileht StartIT.ee tutvustab infotehnoloogiahuvilistele õppimisvõimalusi ning kirjeldab IKT-ameteid. Erialavalikut lihtsustab minisimulaator, mis pakub valikuid nii loovinimesele kui ka tõelisele tehnikahuvilisele.

Head Uudised GoodNews