1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Hiiumaal arutatakse, kuidas meretuuleenergia suurt potentsiaali nutikamalt kasutada
Hiiumaal arutatakse, kuidas meretuuleenergia suurt potentsiaali nutikamalt kasutada

Hiiumaal arutatakse, kuidas meretuuleenergia suurt potentsiaali nutikamalt kasutada

Hiiumaal arutatakse, kuidas meretuuleenergia suurt potentsiaaliTäna ja homme toimub Hiiumaal Kassaris Eesti esimene rahvusvaheline meretuuleenergia konverents „Mere tuuled”. Tuuleenergia klastri eestvedamisel arutatakse konverentsil, kas nii Eesti kui ka teised Läänemere riigid võiksid senisest julgemalt meretuulikutega elektrit toota ning kuidas seda teha nii, et lähedal elavad kogukonnad ja riigi majandus üldisemalt sellest kasu saaks.

Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul toodetakse meretuulenergiat täna Euroopas peamiselt Põhjameres, samas kui Läänemere riikides, sealhulgas Eestis paljud ei teagi, et meie vetes annaks seda soodsamalt teha. „Läänemeri on oma tugevate tuulte, kuid Põhjamerest palju leebema merelise keskkonnaga justkui loodud meretuuleenergia tootmiseks ning me peame tõsiselt arutama, kuidas seda võimalust kõige paremini ära kasutada,“ rääkis Kruus. „Meretuuleenergia suurendab Eesti elektri varustuskindlust nii riigi kui ka näiteks Hiiumaa tasandil, kus tänane konverents toimub. Samuti loob meretuuleenergia võimalik areng Eesti majanduses täiesti uue kasvuvaldkonna, kuid nendes arengutes on oluline olla esimeste seas,“ toonitas Kruus.

Konverentsi 15 esineja seas leidub ka mitmeid põnevaid rahvusvahelisi näiteid meretuuleenergia erinevatest tahkudest – Hans Christian Sørensen räägib Taani Middelgrundeni energiaühistu kogemusest kohaliku kogukonna huvide ja tuuleenergia ühendamisest. Rootsi Lundi Ülikooli ja Belgia Kuningliku Loodusteaduste Insituudi teadlased tutvustavad juhtumiuuringud meretuulikute keskkonnamõjust. Samuti räägitakse konverentsil Eesti meretuuleenergia projektidest, riiklikust mereplaneerimisest, meretuuleenergia tööstuse võimalustest ning selle seostest elektri varustuskindlusega.
Konverentsi „Mere tuuled“ rahastavad tuuleenergia klastri partnerid, Tallinna Ettevõtlusamet ja Euroopa Regionaalarengu Fond.

Täpsema konverentsi info leiab SIIT!
Lühikokkuvõtteid esinejate ja ettekannete kohta vaata SIIN!

Head Uudised GoodNews