1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. VAATA VIDEOT! Eesti Leivatööstus TTV saates Suvemiks: Sajand traditsioone ja südamega tehtud leiba. Jätku!
VAATA VIDEOT! Eesti Leivatööstus TTV saates Suvemiks: Sajand traditsioone ja südamega tehtud leiba. Jätku!

VAATA VIDEOT! Eesti Leivatööstus TTV saates Suvemiks: Sajand traditsioone ja südamega tehtud leiba. Jätku!

Eesti Leivatööstus TTV saates Suvemiks Sajand traditsioone ja südamega tehtud leiba. JätkuLäbi aegade on leib olnud Eesti rahvakultuuris nii oluline, et seda sõna kasutatakse lahutamatult meie toidulaua ja elatisegi puhul – töö toob leiva lauale. Ja mitte ainult! Leib on eestlase püha rahvustoit.

Kes ei mäletaks vanast ajast pärit kommet, et pillatud leib tuleb üles võtta ja talle seejärel suud anda? Samuti teame, et leivapätsi ei panda lamama “selili” ja et ammugi ei löö elupõliselt töökas eestlane, kes teab, millise vaevaga tuleb leib lauale, selle sisse nuga püsti seisma.

Kui meie esivanematel olid omad kindlad meetodid ja viisid leivateoks, siis tänapäeval võtab valik silme eest kirjuks tänu tehnoloogiaarengule. On selleks siis peenleib või teraleib või sootuks sepik või mõni muu, sõltub valik juba igaühe maitsemeelest ning -eelistustest. On antud võimalus valida, aga üks on küll kindel, et leib peab olema valmistatud südamega ja erakordselt suur au on sellises konkurentsis pälvida tunnustust omatehtud toote eest.

Kui uurida meie kaasmaalastelt, kes pikemalt võõrsile jäänud, mis on see, millest kõige enam puudust tuntakse, siis lisaks lähedaste igatsusele vastatakse justkui ühest suust – kodumaine leib! See on suisa nii eksklusiivne, et kingitakse välismaalegi külakostiks.

Eesti Leivatööstuse kvaliteedi ja tootmisjuht Tea Mey arvab, mis annab nende tehtud leivale selle “miski”.

Meie majas elab Tartu Vaim, sellepärast on ka tooted erilised ja tarbijate poolt oodatud. Saja aasta sisse mahuvad järjepidevuse säilitamise eesmärgil muide erinevad firmanimed.

Eesti Leivatööstuse valmistatud pagarihõrgutised on ehedad kodumaised tooted, mida kinnitab ka vastav dokument.

Käesoleva aasta mais omistati meile Tunnustatud Eesti Maitse märgid. Uhket tunnustust kannavad Eesti Leivatööstuse peenleib, rukki- ja teraleib.

Kui uurida, et mille poolest kõik Tartus tegutsevad leivatootjad üksteisest erinevad, siis vastatakse, et võtmesõnaks on traditsioon.

Meie trumbiks on kindlasti vanaemadeaegne tehnoloogia – kasutame naturaalset juuretist. See on täpsemalt piim ja äädikhape, mis sisaldab ohtralt kasulikke baktereid. Viimased aitavad leiba kääritada ning hoiavad selle ühtlasi pikalt värskena. Lisaks on sel väga meeldiv maitse ja aroom.

Ilmselt ei tule see üllatusena mitte kellelegi, et eestlane on üks suur leivasõber, aga kas on teada, millist neist kõige enam tarbitakse?

Eks ikka teraleiba, mis on tervislik ja hea seedimisele. Oleme sellele leivale saavutanud meeldiva magus-hapu maitse ja lisanud ohtralt erinevaid seemneid. Paar viilu päevas on organismile väga kasulik.

Aga mida muud siis ühe leivateo lõppu paremat öeldagi, kui eks ikka jätku!

VAATA KA SAATELÕIKU!

Head Uudised GoodNews